Ravintolapäivä: kapinallisesta tuli kiltti instituutio

Olisiko jo aika siirtyä kaupunkiruokavallankumouksen seuraavaan vaiheeseen?

Karhupuistossa löytyi viime syksynä niin paljon herkkuja, ettei kaikkiin ehtinyt tutustua.
Karhupuistossa löytyi viime syksynä niin paljon herkkuja, ettei kaikkiin ehtinyt tutustua.

Ravintolapäivä tulee jälleen lauantaina ja alkavan kesän varmana merkkinä voi pitää kansalaisravintoloitsijoiden valtavaa määrää. Pari päivää ennen h-hetkeä mukaan on ilmoittautunut jo 1444 ravintolaa ja järjestäjien tähtäin on asetettu puoleentoista tuhanteen.

Ravintolapäivä on loistava tapahtuma, joka tuo kaduille vipinää ja erinomaisia herkkuja. Paikkansa vakiinnutettua siitä on kuitenkin tullut jotain hyvin suomalaista.

Ravintolapäivä oli tullessaan kiinnostavan epäsuomalainen. Mentiin kaduille ja oltiin kapinallisia. Otettiin valta pois byrokraateilta paremman ruoan ja vireämmän kaupungin nimissä. Venytettiin pykäliä.

Helsinginkadun kiskalla paistettiin herkullisia lettuja.
Helsinginkadun kiskalla paistettiin herkullisia lettuja.

Toivoin, että tämä olisi vain välivaihe, alku jollekin suuremmalle. Tilanne näyttäisi kuitenkin jämähtäneen paikoilleen. Olemme tilanteessa, jossa Ravintolapäivästä on tullut kiltti instituutio, joka toistaa samaa kaavaa muutaman kerran vuodessa. Kapinallisesta on tullut järjestelmän lempilapsi, jolle on varattu oma lokeronsa kalenterista.

Kuvaavaa on esimerkiksi se, että Ravintolapäivän alkumetreillä sen alulle pistäneet voimat halusivat häivyttää oman roolinsa ja antaa kunnian tapahtumasta aktiivisille kansalaisille. Tänä päivänä Ravintolapäivän pitää muistuttaa Facebook-ryhmässään, ketä neljän hengen hallitukseen kuuluu ja miten paljon kovaa duunia taustalla tehdään, jotta ruokafestivaali olisi mahdollinen.

Kaikki kunnia puuhamiehille, he ovat tehneet uskomattoman suuren teon kaupunkikulttuurin puolesta. Tuntuu kuitenkin siltä, että nyt Ravintolapäivästä on tullut itsetarkoitus. Kaupunkikulttuurin korkeimmalle jalustalle nostetut Timo Santala ja Olli Sirén ovat käyttäneet Ravintolapäivää ponnahduslautana omilla urillaan.

We Love Helsingin toiminnanjohtaja Santala lanseerasi maaliskuussa Let´s Eat Together -palvelun, jonka kautta voi löytää illallisseuraa tutuista tai tuntemattomista. Aika surkeaa, ettei illallisseuraa löydy ilman sitä varten perustettua palvelua. Kuinka moni illastaa riittävän usein oman kaveriporukan kanssa? Onko Facebook-ryhmä ainoa asia, joka saa ihmisen tänä päivänä liikkeelle ja kohtaamaan toisensa?

Seuraava luonnollinen askel Ravintolapäivän alulle pistämässä kaupunkiruokavallankumouksessa voisi olla se, että rajoja testattaisiin ja venytettäisiin ympäri vuoden. Ei yhtenä päivänä ehdi syömään sadoissa mestoissa. Olisin tyytyväisempi tilanteeseen, jossa jokaiselle kesän päivälle olisi tarjolla yksi kansalaisravintola.

1 kommentti

strykalainen

20.5.2013 00:50

"We Love Helsingin toiminnanjohtaja Santala lanseerasi maaliskuussa Let´s Eat Together -palvelun, jonka kautta voi löytää illallisseuraa tutuista tai tuntemattomista. Aika surkeaa, ettei illallisseuraa löydy ilman sitä varten perustettua palvelua."

Siis varmaan löytyy mutta ajatus on varmaan edistää tuossakin kaupunkikulttuuria tapaamalla tuntematon ihminen ja menemällä syömään hänen kanssa. Yhtälailla voisi sanoa ravintolapäivästä, että surkeaa jos ei ravintolaa löydy muuten kun kojuja pystyyn laittamalla.

Ravintolapäivän varmaan joku olisi ennemmin tai myöhemmin keksinyt ilman Santalaa ja Siréniä jossain päin maailmaa. Melko uskomatonta sen sijaan on, että keksijät ovat suomalaisia. Suomessa kun on kuitenkin byrokratiasäännöt joka asiaan. Jos Suomi itsenäistyisi tänään, niin huomenna varmaan valtiomuotokin kiellettäisi "terveydelle haitallisena".

Mielenkiintoista tosiaan olisi jos ravintolapäivää alettaisiin laajentaa eri aloille. "Ruokakauppapäivä" jonka suomalaiset ruokakauppakartellit ampuisivat tietenkin heti alas. Mitä muuta vastaavaa teille rebeleille tulee mieleen? Kaikki alkoholiin liittyvä on Suomessa niin pyhää, että "Pubipäivästä" napsuisi varmaan vankilatuomio.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi