Saunan päivänä löylytellään Rautatientorilla ja koko Suomessa samanaikaisesti

Saunominen halutaan viedä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Kuva: Suomen saunaseura

Pyyhe, uikkarit ja kaverit mukaan 9. kesäkuuta Rautatientorille! Sauna Unescoon -hanke saavutti tärkeän etappinsa viime perjantaina, kun opetus- ja kulttuuriministeriö päätti ehdottaa saunomista Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon – ensimmäisenä esityksenä Suomesta. Saunominen valittiin yhteisöjen tekemien 18 ehdotuksen joukosta.

Säädösten mukaan Suomi toimittaa esityksensä Unescon sihteeristölle ensi maaliskuun lopussa. Sitä ennen Suomessa on näytettävä toteen, että saunominen on todella koko Suomen kansan asia ja osa suomalaisuutta. Se ei ole vaikeaa, koska näinhän se on.

Tsekkaa myös: Helsingin yleiset saunat

“Saunominen on ensimmäinen aineettoman kulttuuriperinnön ehdokas Suomesta. Valtion ylin johto siis ymmärtää saunomisen merkityksen Suomelle ja suomalaisille. Saunominen on osa suomalaisuutta ja pääseminen Unescon luetteloon lisäisi Suomen kansainvälistä tunnettavuutta. Tällä olisi huomattava merkitys muun muassa matkailulle”, toteaa Sauna Unescoon -hankeen vetäjä Ritva Ohmeroluoma.

Eri puolilla Suomea tullaan järjestämään saunaan liittyviä tapahtumia; jokaiselle saunaihmiselle jotakin -periaatteella. Syksyllä julistetaan Suomi saunoo -päivä, jolloin toivotaan mahdollisimman monen suomalaisen saunovan samaan aikaan.

“Suomi on täynnä innokkaita saunojia ja saunayhteisöjä. Lyhyessä ajassa saimme laajan joukon saunatoimijoita hankkeeseen mukaan. Se osoittaa saunomisen olevan myös hyvin yhteisöllistä toimintaa, jota Museovirastokin painotti”, Ohmeroluoma sanoo.

“Ministeriö on tehnyt hyvän päätöksen ja nyt meillä saunaihmisillä alkaa varsinainen työ. Unescoon pitää valmistella hakemus ja siinä Museovirasto varmasti ohjaa meitä. Mutta meidän pitää myös osoittaa, että saunominen on koko Suomen kansan yhteinen juttu – niin kuin se oikeasti onkin!”

Rautatientorilla tavataan

Suomalaisen saunan päivänä, kesäkuun toisena lauantaina 9. kesäkuuta järjestetään Suomi saunoo -tapahtuma Helsingin Rautatientorilla. Mikko Kuustonen avaa tapahtuman kello 12.00 ja Saunarauha julistetaan kello 13.00. Yhdeksän siirrettävää saunaa tarjoaa löylyt. Paikalla on myös Sauna Unescoon -hankkeen edustajia eri puolilta Suomea sekä saunatuotteiden myyntiä ja esittelyjä. Tapahtuma päättyy kello 17.00.

Saunat ovat sekasaunoja eli saunojille uimapuvut sekä pyyhkeet mukaan. Torilla on vesipiste huuhtoutumista varten, mutta pesuaineiden käyttö on kielletty.

Siniristit salkoon

Kesäkuun toisena lauantaina on vietetty Suomalaisen saunan päivää jo yli 30 vuotta Suomen Saunaseuran aloitteesta. Silloin suositellaan liputusta. Nyt kansalaisadressin voimin halutaan päivästä vakiintunut liputuspäivä. Adressin voi allekirjoittaa osoitteessa saunanpaiva.fi

Tsekkaa myös: Helsingin yleiset saunat

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi