Helsingin yleiset saunat

Kortteli- ja kaupunkisaunat listattuna. Mikä on suosikkisi?

Hernesaaren Löylyn terassilla tarjoillaan saunojille uimisen ja vilvoittelun lisäksi vaikka skumppaa.
Hernesaaren Löylyn terassilla tarjoillaan saunojille uimisen ja vilvoittelun lisäksi vaikka skumppaa. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Lauantai on tunnetusti viikon paras päivä. Silloin suomalainen oikaisee sohvalle, syö herkkuja ja katsoo telkkaria. Lauantairituaaleihin kuuluu edelleen vahvasti saunominen. Työkiireet ja lainanlyhennykset unohtuvat suomalaisen kömpiessä korkealle 90-asteisen huoneen nurkkaan ja mäiskiessään selkäänsä koivunlehvillä. Ai, ihana sauna!

Vaikka Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa, ei niistä riitä omaa saunaa aivan kaikille. Tämä ei haittaa, koska suomalaiseen saunakulttuuriin kuuluu erottamattomasti juuri yhdessä saunominen. Tittelit ja arvonimet ripustetaan vaatteiden mukana pukuhuoneen koukkuun. Löylyn ääressä jokainen on samanarvoinen, ja tavallisesti omaa rauhaa hehtaareittain kaipaava suomalainen istuu saunassa kylki kyljessä vieraan kanssa.

Perinteiset korttelisaunat

Arla

Kaarlenkatu 15

Ke-pe 15-21.30, la-su 14-21.30
12€
Omat virvokkeet sallittu

Roskapankin kulmalta porttikongista löytyy suosittu perinteinen Arlan sauna. Vuodesta 1929 toiminut sauna lämpiää maakaasulla ja puilla. Retrohenkisessä pukuhuoneessa kelpaa hengähtää, suojaisalta sisäpihalta löytyy penkkejä vilvoitteluun.

Kotiharju

Harjutorinkatu 1

Ti-la 14-20 (saunomisaika 21:30 asti)
12€
Omat virvokkeet sallittu

Kotiharjun sauna on Helsingin viimeinen puulämmitteinen korttelisauna. Perinteisesti lämpiävien miesten ja naisten saunojen lisäksi yksityistilaisuuksiin varattavaksi löytyy pienempi sähkösauna. Kotiharjun saunaelämystä täydentävät tilauksesta pesijän, hierojan ja kuppaajan palvelut. Vilvoittelu kadunvarren penkeillä on jo ikoninen kokemus itsessään.

Sauna Hermanni

Hämeentie 63

Ma-pe 15-20, la 14-19 (saunoa saa vielä tunti sulkemisen jälkeen)
10€
Omat virvokkeet sallittu

50-luvulta asti toimineen Hermannin korttelisaunan pehmeistä löylyistä vastaavat uudet aina lämpimät IKI-kiukaat. Saunomisen lisäksi Hermannissa syödään ja pelataan sakkia.

Uusi Sauna

Ti-su 16-23
16€ (pyyhevuokra 4 €)
Ravintola:
ti, ke, to 16 - 24
pe 16 - 02
la 12 - 02
su 12 - 24

Uusi Sauna Jätkäsaaressa haluaa päivittää korttelisaunan konseptin 2000-luvulle yhdistämällä saunan ravintolaan. Mestassa on reilu 100 asiakaspaikkaa, keittiö ja kaksi terassia.

Kaupunkisaunat

Kulttuurisauna

Hakaniemenranta 17

Ke-su 16-20 (saunoa saa klo 21 saakka)
15€
Ei omia virvokkeita, ei yli kolmen hengen seurueita

2013 perustettu puupellettilämmitteinen sauna on auki ympäri vuoden. Merihaan talojen kupeessa sijaitsevasta rantasaunasta pääsee pulahtamaan mereen kesästä talveen.

Löyly

Hernesaarenranta 4

Ma, ke-su 13-22, ti 16-22 (viimeinen sisäänpääsy klo 20.30)
Aamusauna ke ja la 7.30-9.30
19€/2h, lisätunnit 10€/h (sis. pyyhe, pefletti, sampoo ja suihkusaippua)
Uimapuku pakollinen
Ei omia virvokkeita

Vuoden kohutuin uutuus on Löyly-sauna Herenesaaressa. Jo ennen virallisia avajaisiaan tuhansia löylyttänyt saunakompleksi tarjoaa lauteilla lämmittelyn lisäksi ruokaa ja juomaa ravintolassaan sekä porrastetuilla meri- ja kattoterasseilla. Helsingin ainoa julkinen savusauna lämpenee Löylyssä päivittäin kahden perinteisen puulämmitteisen saunan lisäksi. Uimaan pääsee ympäri vuoden.

Sompasauna

Sompasaaren laituri

Auki aina
Ilmainen
Omat virvokkeet sallittu

Kaikille ilmainen yhteisöllinen sekasauna. Kaikki tehdään itse puiden hakkaamisesta ja lämmittämisestä lähtien. Sauna on ilmainen, mutta halutessaan Sompasaunaseura ry:n jäseneksi voi liittyä kuka tahansa. Jäsenet saavat käyttää saunaa myös talvisin. Sompasauna palkittiin tänä vuonna Helsingin kulttuuritekona. Kesällä saunan lämpötilan voi tsekata ennen saunareissua kätevästi netissä

Allas Sea Pool

Katajanokanlaituri 2 a

Uintilippu (yli 12-vuotiaat) 14 €

Allas Sea Pool on suosittu uimapaikka ja kesäkeidas Kauppatorin kupeessa. Höyryävä lämminvesiallas, jäänraikas merivesiallas ja kuumat saunat palvelevat kaupunkilaisia ympäri vuoden.

Tilaussaunat

Kaurilan sauna

Heikinniementie 9

Alkaen 90€/h (1-6 hlöä), useita vaihtoehtoja

Meilahdessa aivan Seurasaaren läheisyydessä sijaitseva Kaurilan sauna vie aikamatkalle viime vuosisadan vaihteeseen. 1800-luvulla rakennetun Villa Kaurilan saunatupaan, pitkän pöydän ja pitsiverhojen ääreen mahtuu helposti rentoutumaan 15 hengen seurue. Kynttilöiden valossa saunominen tuo ainutlaatuista tunnelmaa.
Maanantaisin ja keskiviikkoisin Kaurilassa lämpiää lenkkisauna 16€ /hlö, (sis. pyyhe, laudeliina ja saippuaa). Paikka lauteilla varataan verkkokaupasta etukäteen. 

Rastilan leirintäalueen saunat

Karavaanikatu 4

20-90€ tunti, ehdot vaihtelevat saunoittain

Puotilanlahden rannalta Vuosaaren sillan kupeesta sijaitsevalta Rastilan leirintäalueelta löytyy mittavat viisi varattavaa saunaa. Kaksi pienempää perhesaunaa lämpiävät kolmen ison rantasaunan lisäksi ympäri vuoden. Kallvikin rannan perinteiseen saunomiskokemukseen kuuluu myös saunan lämmittäminen.

Finnair SkySauna

Katajanokanlaituri 2

240€/h (1-4 hlöä), lisätunnit 120€/h, lisähenkilöt +30€/hlö, sisältää juomat

Kauppatorin kyljessä komeilevalla Sky Wheel -maailmanpyörällä on oma tilaussaunansa. Itse saunagondoli kipuaa 40 metriin, kun taas maatasolla saunojia viihdyttää kymmenen hengen poreallas, terassi ja yksityinen lounge.

 

(Päivitetty 13. helmikuuta 2019 - lisätty Jätkäsaaren Uusi Sauna.)

1 kommentti

gozamite

18.7.2019 12:37

Aika monta saunaa myös puuttuu listalta, varsinkin noita tilaussaunoja. Sanotaan nyt vaikkapa Yrjönkadun uimahallissa toimiva Cafe Yrjö tilaussauna tai lähes kaikissa uimahalleissa tai urheiluhalleissa toimivat tilaussaunat (esim urheiluhallit.fi sivuilta löytyy monta).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi