Underground on massiivinen

Ja Supermassive-festari tekee kaikkensa alleviivatakseen sitä.

Circle.
Circle. Kuva: Tuomas Laurila

Supermassive-festari lokakuun lopulla kerää helsinkiläiset klubit harvinaiseen yhteistyöhön, kun keikkoja järjestetään Tavastialla, Circuksessa, Ääniwallissa, Kuudennella Linjalla, Korjaamolla ja Semifinalissa. Tarkoituksena on tarjota kävijoille matka läpi undergroundin festareilla, jossa eri genrejen maanalaiset tarjoilevat parastaan.

Supermassivessa lavan ottaa haltuun muun muassa Shellac, jonka paluuta Suomeen on saatu odottaa 1990-luvun lopusta asti. Supertuottaja Steve Albinin (Nirvana, Pixies, The Stooges) johtama kolmikko tekee paluun Dude, Incredible -albumillaan. Levyä odotettiin kieli pitkällä muun muassa vaikutusvaltaisessa Pitchfork-mediassa ja Shellac heittää huumaavaan settinsä Helsingin lisäksi muun muassa Primavera-festareilla.

Toinen kiinnostava nimi Supermassivessa tulee räpin puolelta. Kulttimainetta nauttivan Sub pop -levymerkin riveissä levyttävä kokeellisen hip hopin kokoonpano Shabazz Palaces. Ishmael Butler ja Tendai Marairen muodostamalla bändillä ei ole ensin mainitun Shellacin kanssa juuri muuta yhteistä kuin omaehtoinen tekemisentapa.

Samaan kastiin kuuluu myös yksi festareiden kiinnostavimmista suomalaisnimistä, Circle. Suomalaisen vaihtoehtomusiikin kruunaamattomat kuninkaat ovat esiintyneet erilaisella setupilla ja eri nimillä. Tällä kertaa on luvassa laajennetun Circlen erikoisshow Circle vs. Circle -nimellä.

Supermassive on kiinnostava tulokas tapahtumakartalle. Odyssey Through Underground tuntuu virkistävältä konseptilta Scandinavian Music Groupin tähdittämän Flow’n ja lopettaneen Kuudennen Aistin Helsingissä. Tapahtuma on rennosti levähtänyt ympäri kaupungin parhaita klubeja ja artistilista vaikuttaa siltä, että jokainen voi oppia ja kuulla siitä jotain uutta.

Ulkomaan ihmeistä Supermassiveen saapuvat lisäksi muun muassa The Fall (UK), Fabio Frizzi (IT), Cold Cave (US), Tim Hecker (CAN), Earthless (US), Gnod (UK) ja Bong (UK). Suomalaisia esimerkiksi K-X-P, Khid & RPK, Oranssi Pazuzu, Imatran Voima ja Taco Bells & Pekko Käppi.

Tapahtuma kestää neljä päivää. Kokemuksen miellekkyyden kannalta ja järjen saamiseksi maanalaiseen sekamelskaan, artistit on jaettu teemoittain ja soittoajat on porrastettu.

Supermassive, Tavastia / The Circus / Ääniwalli / Korjaamo / Kuudes Linja / Semifinal, 22.–26.10.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi