
Vielä parikymmentä vuotta sitten Alkosta saattoi hyvällä tuurilla löytää yhden Pinot Noir -viinin, mutta tänä päivänä tilanne on täysin toinen.
Kevyiden punaviinien kysyntä on kasvanut vauhdilla, ja nyt Pinot Noirilla on jo omat juhlaviikkonsa, joita vietetään ravintoloissa ympäri Suomen 20.–25. lokakuuta.
Saksan Viinitiedotuksen järjestämillä Pinot Noir -viikoilla on tällä kertaa mukana 19 ravintolaa ja baaria, jotka tarjoavat viiniviikkojen kunniaksi viinikellariensa helmiä ja niiden kanssa paritettuja annoksia.

Yksi mukana olevista ravintoloista on töölöläinen kortteliravintola Dagmar Bistro & Wine Bar, joka tarjoaa Pinot Noir -viikoilla rennon ja hauskan tavan tutustua viineihin.
Ravintolan “Viini on hauskaa” -tastingissä maistellaan sokkona kolmea eri viiniä, ja ne pisteytetään yhdessä pöytäseurueen kanssa. Tastingin hinta on 20 euroa, ja jokaista viiniä kaadetaan laseihin 6 cl verran.
LUE LISÄÄ: Etkö tiedä viineistä mitään? Dagmarin "Viini on hauskaa" -tasting on juuri sinulle!
“Kun maistelu on ohi ja arviot annettu, paperin toiselta puolelta paljastuvat viinien nimet ja tiiviit kuvaukset”, Dagmarin sommelier Maria Kuzina kertoo.

Tämä tasting saa todella ymmärtämään, kuinka erilaisia Pinot Noirit voivat olla!
“En olisi itsekään uskonut sen toimivan”
Tastingin ohella Dagmarissa tarjoillaan Pinot Noir -viikoilla kolmen ruokalajin menua, jossa jokainen annos on sovitettu yhteen viikon pääosassa olevan viinin kanssa.
Menussa nautitaan alkuun pikkelöityjä kanttarelleja, hernepyrettä, paistettuja sieniä ja rapeaa tapiokaa, ja annos paritetaan marjaisen ja hapokkaan, vuoden 2021 Matthias Gaul Steinrassel Pinot Noir -viinin kanssa.
Pääruoaksi nautitaan Black Angus -naudan sisäfileetä rapean perunan ja pippurikastikkeen kera. Annoksen kanssa nautitaan täydellisesti mausteisen kastikkeen kanssa yhteensointuvaa Nik Weis St. Urbans-Hof Pinot Noiria vuodelta 2020. Ja paritushan toimii!

“Siinä on paljon rukiisia vivahteita, mutta se ei ole liian raskas. Tämä on yllättävä ruokaparitus, enkä olisi itsekään uskonut sen toimivan ennen kuin maistoin koko annoksen viinin kanssa”, Kuzina kertoo.
Erityisen tästä viinistä tekee myös se, että se on peräisin Riesling-alueena tunnetusta Moselista, jossa Pinot Noir -lajikkeen käyttö on ollut kiellettyä aina vuoteen 1986 saakka.
Menussa viimeinen makupari on kenties se kaikkein paras, sillä tässä menussa aterialla ei olekaan makeaa päätöstä, vaan kokonaisuus kruunataan juustoilla. Ja tietenkin viinillä.

Tien toisella puolella sijaitsevan Rolling Cheesen juustot tarjoillaan Dagmarin puolukka-vaniljahillon ja keksin kera. Lasiin kaadetaan voimakasta ja moniulotteista Thörle Saulheimer Hölle Spätburgunderia vuodelta 2019.





