Uusi ravintola Ullanlinnassa: Jura avaa ovensa Taiteiden yönä

Jurassa tarjoillaan skandinaavista ruokaa ja ranskalaisia viinejä – oluita unohtamatta.

Neitsytpolku kympissä tapahtuu: kaikessa hiljaisuudessa ravintola Reginan paikalle avataan Taiteiden yönä, torstaina 24. elokuuta uusi ravintola, Jura.

“Olemme tehneet tämän tarkoituksella hiljaisuudessa. Otetaan rauhallinen alku ja tunnustellaan, miten toiminta lähtee käyntiin”, kertoo Jura Männistö, ravintolan keittiömestari ja nimen antaja.

Muun muassa Helmessä ja Torissa aiemmin vaikuttanut Männistö omistaa ravintolan vaimonsa Mari Haapsaaren kanssa. Nimellä on omistajan lisäksi toinenkin syy: ravintolassa tullaan tarjoamaan paljon Juran alueen viinejä. Eikä pelkästään siksi, että alueen nimi vetää puoleensa.

“Juran viinit ovat suosikkejani. Pyrimme käyttämään muutenkin pääasiassa ranskalaisia viinejä, muttemme halua lukkiutua niihin liikaa. Juran alueen ruokia täällä ei kuitenkaan tarjoilla, ettei mene liian dogmaattiseksi.”

“Ravintolassa on seitinohut ranskalainen kehys, mutta tämä ei kuitenkaan ole mikään ranskalainen bistro”, jatkaa ravintolapäällikkö Amanda Tala.

Talan tausta on olutpuolella, ja siksi viinien kylkeen tulee Jurassa myös hyvä kattaus oluita. Menun yhteyteen tarkoitetussa juomapaketissakin on ainakin yksi olut.

“Viini- ja olutvalikoima tulee olemaan suppea, mutta pitkälle mietitty. Niin, että kaikki juomat, mitä tarjoamme, ovat pirun hyviä”, Tala kertoo.

Amanda Tala ja Jura Männistö.
Amanda Tala ja Jura Männistö.

Kynnys pidetään matalana asiakasystävällisillä hinnoilla ja mahdollisuudella myös pienempiin juomakokoihin. Jura on kuitenkin ennen kaikkea ruokaravintola, joten juomatkin valitaan ruoka edellä niin, että kaikki mätsää. Ruoka on pelkistettyä, skandinaavista ja esteettistä, ja menussa suositaan paljon kasviksia. Neljän ruokalajin menu tulee irtoamaan alle viidelläkympillä.

“Emme ole kasvisravintola, mutta monet annokset ovat kasvissyöjille tai jopa vegaaneille sopivia. Erikoisruokavalioita voidaan palvella parhaiten, jos niistä ilmoitetaan etukäteen”, Männistö sanoo.

Juralaisille hävikin minimoiminen on myös tärkeää. Kaikki, mitä pystytään, käytetään hyväksi. Siitä merkkinä kasviksia löytyy jopa jälkiruokapuolelta: ensimmäisellä listalla on kukkakaali- ja porkkanajälkkärit.

“Kun tulimme ravintolan keittiöön ensimmäistä kertaa, minulla oli mukana kaksi selleriä ja pussi porkkanoita. Niillä lähdettiin liikkeelle”, Männistö kertoo.

Alue on kasvavaa ravintolakulttuuria parhaimmillaan. Juralla on silti suuret saappaat täydennettävänään. Tiloissa aiemmin sijainnut Regina kuului kaupungin pidetyimpiin ravintoloihin ja sen taustalla oli Michelin-palkittu kokki Markus Aremo.

“Kieltämättä oli masentavaa raaputtaa Michelin-tarraa irti ikkunoista”, Tala sanoo ja nauraa.

Jos ulkoasun perusteella voi arvioida, vaikuttaa paikka lupaavalta. Sisustus on kodikas ja kutsuva, mutta siinä on ripaus luksusta. Tila on lämmin ja intiimi, muttei pelkästään sisustuksen ansiosta. Asiakaspaikkoja on 25.

“Pyrimme luomaan lämmintä korttelihenkeä”, Tala sanoo.

Aluksi Jura on auki tiistaista lauantaihin kello 17-22. Lounasta saadaan vielä odotella.

“Haluamme tarjoilla myös lounasta, mutta vasta myöhemmin”, Männistö kertoo.

Ravintola avataan kaikessa hiljaisuudessa torstaina, ilman bileitä ja fanfaareja. Tosin koko kaupungissa on torstaina juhlat, kun vietetään perinteistä Taiteiden yötä. Syömään saa sitten kuulemma tulla.

“Ei muuta kuin tänne vaan”, Tala sanoo.

Ravintola Jura, Neitsytpolku 10. Avataan 24. elokuuta. Avoinna ti-la 17-22.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi