Vantaalle omat kaupunkipyörät – Helsingissä käytössä myös sähköpotkulaudat

Keskustasta voi bongata jo sähköpotkulautoja, ja kaupunkipyörätkin ilmestyvät pian katukuvaan.

Sähköpotkulaudat voi pysäköidä suoraan kadulle.
Sähköpotkulaudat voi pysäköidä suoraan kadulle. Kuva: Vilppu Lokki

Kaupunkipyörät tulevat Helsingin ja Espoon kaduille 1.4. lähtien ja Vantaalle 3.6. lähtien. Kausi kestää kaikissa kolmessa kaupungissa lokakuun loppuun saakka.

Pyöriä on tänä kesänä yhteensä noin 3450, joista uusia on 1880 ja vanhoja 1500. Helsingissä ja Espoossa pyöriä tulee olemaan 2450 ja Vantaalla noin tuhat. Kaupunkipyöräasemia, joihin pyöriä voi jättää, on tänä kesänä yhteensä noin 445. Niistä 238 sijaitsee Helsingissä, 107 Espoossa ja noin sata Vantaalla.

Tänä vuonna uusia kaupunkipyöriä tulee Viikkiin, Laajasaloon ja Vantaalle. Yhteensä pyörien lukumäärä tuplaantuu viime kesään verrattuna.

Vantaan kaupunkipyörät toimivat eri järjestelmällä kuin Helsingin ja Espoon pyörät, eikä niitä voi käyttää ristiin näiden kahden järjestelmän välillä.

Vantaan kaupunkipyöräjärjestelmä ei myöskään sisälly Helsingin ja Espoon pyörien kausimaksuun, vaan siitä pitää maksaa erillinen maksu. Pyörät tulevat silti toimimaan HSL:n palveluilla, eli matkakortin ja mobiilisovelluksen avulla.

Sähköpotkulaudat ilmestyneet katukuvaan

Tänä vuonna Helsingissä on otettu käyttöön myös uusia sähköpotkulautoja, jotka on suunniteltu helpottamaan ihmisten liikkumista Helsingin keskustassa. Potkulaudat ovat ruotsalaisen VOI-yrityksen valmistamia. Niitä on käytössä jo Ruotsissa, Tanskassa ja Ranskassa.

Potkulautoja käytetään mobiilisovelluksen avulla. Lautaa saa käyttää yhden euron aloitusmaksulla, jonka jälkeen jokainen käytetty minuutti maksaa 25 senttiä. Esimerkiksi kolmen minuutin käyttö maksaa 1,75 euroa ja kymmenen minuutin 3,50 euroa.

Potkulaudan maksimivauhti on 20 km/h, ja niitä saavat käyttää vain yli 18-vuotiaat.

Sähköpotkulautoja on tällä hetkellä 120 kappaletta, mutta lautoja on tulossa lisää, tämän hetkisen suunnitelman mukaan noin 300 kappaletta.

Ainakaan toistaiseksi Helsingissä ei ole erillisiä sähköpotkulauta-asemia. Potkulaudan voi jättää paikalleen ilman asemaa, sillä niissä on oma lukkiutumismekanismi, joka estää laudan käyttämisen maksamatta.

Sähköpotkulautoja löytyy tällä hetkellä vain keskustan alueelta, mutta suunnitelmissa on laajentaa aluetta Vuosaareen ja Kallioon saakka.

Jutun kirjoittaja on City.fi:n TET-harjoittelija.

2 kommenttia

Anjuskainen

22.3.2019 12:33

Vuosaareen on tulossa potkulaudat joissa on kiinteä asema jo huhtikuussa. Tehdään HSL:n kanssa yhteistyössä joten sijainnit ja vapaat laudat näkyy myös Reittioppaassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hyötyliikuntaa

8.6.2019 10:35

typerää motorisoida ihmisiä. Turhia akkuvehkeitä, ihmisten olisi parempi liikkua omalla lihasvoimalla kuin seistä jököttää paikallaan laudan päällä. Fillari tai kävely ovat paljon paremmat vaihtoehdot.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi