Viini - sekava makuasia

Miltä maistuu tanniininen viini ihan oikeasti? Me pyysimme viineihin vihkiytymätöntä Lassia maistamaan ja luonnehtimaan viinejä.

Sikarilaatikkomainen, nahkainen, viipyvä. Viinijargon on sitä, mitä sylki suuhun tuo.
Sikarilaatikkomainen, nahkainen, viipyvä. Viinijargon on sitä, mitä sylki suuhun tuo.
Viini on viisasten juoma. Asiaan vihkiytymätön joutuu helposti venyttämään mielikuvituksensa äärimmilleen lukiessaan viiniarvosteluja. Miltä maistuu notkea tai rehellinen viini? Entä pyöreä tai tanniininen? Sekava, sulkeutunut ja hyökkäävä tuovat mieleen sairaskertomuksen eivätkä punkkulasia.

”Maku on maku, ja siksi vaikea kuvailla verbaalisesti”, sanoo Matti Räsänen Kotimaisten kielten tutkimuslaitoksesta.

”Viiniharrastajien jargonissa yritetään ehkä ennemmin luoda mielikuvia kuin tiukasti etsiä täydellisiä adjektiiveja.”

Voisiko kyseessä olla puhdas elitismi? Omituinen ammattislangi karkottaa helposti tavallisen karvalakkikansan takaisin tuoppiensa ääreen. Keppana on keppanaa, kalan tai pippuripihvin kanssa. Myyjä Risto Tuominen Kampin Alkosta kiistää väitteen:

”Kyseessä tuskin on varsinainen snobbailu. Viinisanastohan on peräisin Ranskasta, jossa erilaisia luonnehdintoja on yli tuhat. Käännösten löytäminen saattaa olla hankalaa, varsinkin kun erilaisia makuvivahteita pyritään määrittelemään todella tarkasti. Mutta elitismiä se ei ole.”

Pikakysely tavallisten kaduntallaajien keskuudessa kertoo, että tanniininen viini menee lähes kaikilta yli hilseen. Kuiva tai makea tunnetaan, mutta suurin osa ei välttämättä edes halua tietää enempää. Viini on hyvää tai pahaa, se riittää. Liika analysointi saataa viedä ilon koko juomasta.

Mikäli seuraavan kerran punaviiniä siemaillessasi tunnet hampaissasi kiristäviä happoja, voit röyhistää rintaasi ja hymyillä kaikkitietävästi. Viini on silloin tanniinista.

Pohjoismaiden suurin viininharrastajien tapahtuma ViiniExpo Helsingin Messukeskuksessa 13.–15. 3. 2003. Kaksi ensimmäistä päivää ammattilaisille, yleisölle avoin Viinin Ystävän Päivä lauantaina 15.3. klo 11–17, liput 10 euroa/hlö. Ikäraja 18 vuotta.

Makutesti

City pisti 20-vuotiaan viineihin vihkiymättömän opiskelijan Lassin maistamaan eri viinejä.

1. Chardonnay ‘L’ , valkoviini (8,39 e)
Virallinen kuvaus: Kuiva, voimakas, sopivan hapokas.
Testaajan kuvaus: ”Hyi, kitalakeen jää kitkerä jälkimaku. Aika muovisen oloinen. Laimea, maku ei missään vaiheessa hyökkää esiin.”

2. Rawson’s Retreat Riesling , valkoviini (8,19 e)
Virallinen kuvaus: Kuiva, kypsän hedelmäinen, aromikas.
Testaajan kuvaus: ”Maistuu ennemmin käyneeltä tai hiilihapottomalta omenamehulta kuin perusviiniltä, ihan hyvää kuitenkin. Tuo mieleen teinikännit ja Ofelian omppuvinkun. Helppoa dokausviiniä.”

3. Viña Albali Cabernet Tempranillo Reserva, punaviini (8,10 e)
Virallinen kuvaus: Keskitäyteläinen, pehmeän hedelmäinen, runsas.
Testaajan kuvaus: ”Oikeasti todella pahaa, maistuu ihan homeelta ja vereltä. Voikohan olla joku valmistusvika? Hengityskin muuttuu eltaantuneeksi. Tunkkainen maku, joka pahenee joka kulauksella. Ihan kuin tämä olisi maannut avonaisena jossain kellarissa hämähäkinseittien alla.”

4. Brindisi Riserva, punaviini (7,50 e)
Virallinen kuvaus: Keskitäyteläinen, pehmeä, maukas, kevyen tamminen.
Testaajan kuvaus: ”Aika hyvää, vaikkakin vähän mitäänsanomatonta. Ei jälkimakua, laimeaa litkua. Maistuu vähän ‘italialaiselta’, mistä kotoisinkin. Jotenkin lipevä tai liukas, maku tulee ja menee saman tien.”

5. Duc De Larsan Madiran, punaviini (7,89 e)
Virallinen kuvaus: Täyteläinen, notkea, nahkainen.
Testaajan kuvaus: ”Todella karvas, tuntuu että nielisi takiaisia. Vähän eltaantunut, pisteliäs ja nihkeä maku. Jos kieli voisi mennä kananlihalle, niin tästä menisi. Kaktus kielen päällä!”

6. 35 South Merlot, punaviini (8,50 e)
Virallinen kuvaus: Keskitäyteläinen, pehmeä, tasapainoinen.
Testaajan kuvaus: “Hyi helvetti. Edes vesi ei huuhdo sakeaa makua pois. Tulee mieleen Ekströmsin karpalokiisseli. Jossain imelän ja katkeran välimaastossa, jättää saastepilven kurkunpäähän.”

4 kommenttia

Reckless

13.3.2003 19:07

Johan tuosta kuvastakin näkee, että jätkä on varmaan tottunut lipittään makeita siiderejä. Noh, makunsa kullakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mi

14.3.2003 05:23

Kerrankin sellaisia arvosteluja, joista saa todellisen käsityksen viinin mausta, eikä mitäänsanomattomia adjektiiveja! =) Alko voisi palkata tuollaisen kaverin töihin. Jos näitä arvosteluja olisi esim. jossain nettisivulla, kävisin ehdottomasti aina lukemassa ennen viinipullon hakureissua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aqa

27.3.2003 14:51

Jos mielenne tekee hyvää punkkua, seuraavalla Alkossa vierailullanne suunnistakaapa hyllylle, jonka yllä lukee Italia, ja valitkaa sieltä pullo jonka etiketissä lukee Citra. Ennen tätä viiniä en ollut löytänyt mielestäni hyvän makuista punaviiniä. Kun yleensä viinit ovat maistuneet happamalle, niin tämä on ehkäpä jopa hieman makealle. Maistakaa ihmeessä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

susannah...

7.5.2007 22:53

Koulussa kävimme joskus viininmaistelu kurssin. Se oli ihan hirveää. Monia viinejä piti maistaa ja kertoa niistä erilaisia adjektiiveja. Löysimme luokan kanssa viineistä adjektiivit: hapan,makea,tanniininen,hapokas,yms. Mutta asiantuntija väitti että viineissä maistui; tupakka,multa,savu,mustikka,viinirypäle,banaani,yms.
Mistähän hatusta hän ne veti?=)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi