Yes Yes Yes – Nieminen, McCormick ja Relander sanovat nautinnoille kyllä

Iso Roban uusin ravintola ei ole pelkkä kasvisrafla, vaan kasvissyöjille sopiva kaikkien ravintola.

Ville Relander, Alex Nieminen ja Richard McCormick.
Ville Relander, Alex Nieminen ja Richard McCormick.

Ison Roobertinkadun ja Yrjönkadun kulmaan avataan pian odotettu uutuusravintola: Yes Yes Yes. Rafla on Royalin uuden Hawaii-ravintolaryhmän paikka, ja sen ravintoloitsijoina toimivat kolme Yes-miestä: Hawaiin Ville Relander ja Richard McCormick, ja token vegetarian eli kiintiökasvissyöjän roolissa toimiva Alex Nieminen.

Voisi sanoa, että Yes Yes Yes sai alkunsa Niemisen aloitteesta. Mutta hänen ei suinkaan ollut aluksi tarkoitus olla siinä mukana.

“Sanoin Villelle ja Richardille, että teidän pitäisi perustaa tällainen ravintola. Jotenkin siinä sitten kävi niin, että minäkin tulin mukaan”, Nieminen kertoo ja nauraa.

Nieminen sanoi tilaisuudelle kyllä. Ravintolan nimikin kertoo siitä, että sen takana on kolme ravintoloitsijaa, jotka kaikki huudahtavat: ”Yes!”

“Jaamme ideologian, jonka mukaan ravintolaa ei kannata tehdä pelkästään kasvissyöjille, jos heitä on viisi prosenttia väestöstä. Emme usko, että mitään pitäisi tehdä tietylle porukalle. Siksi Yes Yes Yes on kaikkien ravintola – mutta se sopii hyvin kasvissyöjille.”

Seka- ja kasvissyöjien lisäksi Yes Yes Yes sopii vegaaneille. Osassa listan ruoista on olemassa vegaaninen versio, ja moni on vegaaninen lähtökohtaisestikin. Ruokia on viilattu viimeiseen asti, sillä Nieminen on kova kriitikko, ja ravintolan porukasta ainoa kasvissyöjä.

Yes Yes Yesin ruokaa ei sidota mihinkään tiettyyn suuntaukseen. Niemisen mukaan listalla on paljon välimerellisiä vaikutteita, mutta myös aasialaisia vivahteita. Lisäksi on ruokia, joita ei voi sijoittaa mihinkään, esimerkiksi kokonaisena tarjoiltava, pitkään kypsytetty bataatti, jonka höysteenä on mustista seesaminsiemenistä tehtyä tahinia. Listaa ei ole jaoteltu perinteisesti alku-, pää- ja jälkiruokiin, vaan siten, että kaikki ruokailijat voisivat maistaa mahdollisimman montaa erilaista makua.

“Usein ajatellaan, että kasvissyöjä joutuu kieltäytymään kaikesta. Yes Yes Yesissä asioille sanotaan ein sijaan kyllä.”

Nieminen tunnetaan paitsi mainosmiehenä ja dj:nä, myös ruokamaailmassa: erityisesti pari vuotta sitten ilmestyneen Vege!-kirjan toisena kirjoittajana ja pitkäaikaisena kasvissyöjänä. Kokin osaamista hänellä ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole – jollei teini-ikäisenä tehtyjä vuoroja Tampereen McDonald’sissa lasketa. Ympyrä ikään kuin sulkeutuu, sillä Yes Yes Yes avautuu entisen Mäkkärin ja sen vieressä ennen sijainneen ravintola Farougen tiloihin.

Asiakaspaikkoja ravintolassa tulee olemaan noin sata, ja terassiluvat on sekä Isolle Roobertinkadulle että Yrjönkadulle. Yläkertaa ei tiloissa enää ole: sen paikalle rakennetaan asuntoja. Mintunvihreäksi maalattu katto, graafiset tapetit, kalanruotolattia ja marmoriset pinnat lupailevat raikasta, erilaista ravintolatilaa. Niemisen mukaan Yes Yes Yesiin tulee Suomen ehkä isoin baaritiski, joka on tarkoitettu myös syöjille. Tiskin kolmisenkymmentä asiakaspaikkaa pidetään varauksilta vapaina, jotta sisään voi halutessaan poiketa drinkille, snackille tai ihan kunnolla syömään.

“Baarisyöminen on ulkomailla iso juttu. On aika, että se tulee myös Suomeen.”

Talon viinit on valinnut Niemisen kirjailijakaveri ja viininviljelijä Riikka Sukula, ja Nieminen on valikoimasta innoissaan. Vaikka Yes Yes Yes ei ole välttämättä varsinainen viiniravintola, halutaan asiakkaille tarjota kiinnostavaa juotavaa hyvällä hinta-laatusuhteella.

“Olen yllättynyt, jos jossakin ravintolassa on paremmat talon viinit näin kohtuulliseen hintaan”, Nieminen sanoo.

Lisäksi raflaan tulee oma nimikko-olut, Donut Island Breweryn Yes Yes Yes blond ale. Se on Niemisen mukaan olut, jossa on hyvä “dokabiliteetti”: se on laadukasta, mutta niinsanotusti helppo vetää myös sellaisen, joka ei ole juomahifistelijä. Termi on kuulemma Riikka Sukulan käsialaa. Juomaankin voi siis Yes Yes Yesiin tulla.

“Ravintolaan voi tulla lasilliselle tai syömään, treffeille tai soolona, välipalalle tai illalliselle”, Nieminen sanoo.

Yes Yes Yesin ensimmäinen virallinen aukiolopäivä on 14. marraskuuta, mutta Nieminen vinkkaa, että jo sitä ennen kannattaa kurkata, olisivatko ovet auki.

Yes please!

Yes Yes Yes, Iso Roobertinkatu 1. Avoinna ti-to 16-24, pe 16-02, la 12-02. Avataan (virallisesti) 14.11.

2 kommenttia

HIC

9.11.2017 15:23

Tätä kannatti odottaa. Pääsimme eilen testaamaan safkaa ennakkoon ja yksimielinen palaute oli YES!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suvimama

8.2.2018 21:07

Tänään käyty isolla porukalla. Vähän oi hidasta, mutta ruoka oli todella hyvää

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi