Ihminen, kosketa!

Koskettelu, hyväily ja seksi ovat mukavia asioita. Lisäksi ne vähentävät stressiä, lievittävät kipua ja pidentävät ikää.

Kuva: bananna / Fotolia

Tiesitkö, että koskettaminen, läheisyys ja hellyys vähentävät tutkimusten mukaan stressiä? Että ne lääkitsevät väsymystä ja lieventävät tutkitusti myös kipua?

"Vaikka uudessa suhteessa kosketellaan paljon, suhteen edetessä läheisyys vähenee. Toinen aletaan ottaa itsestäänselvyytenä", kertoo Sari Mäki, RFSU Suomen erityistason seksuaaliterapeutti.

Koskettelu paitsi tuntuu hyvältä, on sillä myönteisiä terveysvaikutuksia. Suutelu, halailu ja hyväily valitettavasti usein vähenee sitä mukaa, mitä tottuneempi kumppaniin on. Mäki painottaa, että pitkässäkin suhteessa on hyvä muistaa suukotella ja kosketella toista - seksiä unohtamatta, mutta siihen keskittymättä.

"Koskettaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sitä kautta se voi myös parantaa sitoutuneisuutta suhteeseen", hän muistuttaa.

Kosketusta on monenlaista, ja ihminen tarvitsee sitä jokaisella tasolla. On olemassa hellää koskettelua, lohduttavaa silittelyä, turvallista halailua ja tietenkin eroottista hyväilyä. Mielihyvähormoni oksitosiinia vapautuu paitsi seksissä, myös hyväilyssä ja läheisyydessä. Ja sitä tarvitsevat sekä miehet että naiset, sekä pari- että irtosuhteissa.

"On tavallista ajatella, että naiset kaipaavat läheisyyttä ja miehet seksiä. Oikeasti molemmat tarvitsevat molempia", Mäki sanoo.  

Seksi ja hyväily on mukavan lisäksi terveellistä. Erään tutkimuksen mukaan ihminen, joka harrastaa seksiä kolmesti viikossa, näyttää jopa seitsemän vuotta todellista ikäänsä nuoremmalta. Toisen perusteella miesten kuolleisuus laskee, jos mies saa vähintään kaksi orgasmia viikossa. Naisilla seksuaalinen pidättäytyminen puolestaan lisää sydäntautiriskiä. Molemmilla sukupuolilla syöpäriski pienenee, jos elämä on seksuaalisesti aktiivista - mutta tietenkin vain, jos seksi on turvallista. 

Turvallisella seksillä tarkoitetaan paitsi taudeilta suojautumista, myös sitä, että seksi tuntuu itsestä hyvältä. On hyvä olla kokeilunhaluinen, mutta kuunnella omia tunteitaan ja tehdä vain sitä, mikä tuntuu hyvältä. Seksin on tarkoitus olla mukavaa.

"Orgasmin voimaa ei tule vähätellä. Orgasmit helpottavat kuukautiskipuja ja migreeniä ja vähentävät stressiä", Mäki sanoo.

Mäki myös muistuttaa, että seksiin ei aina tarvita yhdyntää, tai edes kumppania. Itsetyydytyskin on seksiä - mutta halutessaan sitäkin voi harrastaa kumppanin kanssa.

Tärkeintä on kuitenkin koskettaa. Läheisen stressiä voi vähentää koskettamalla tätä tai halaamalla lämpimästi. Kumppanin terveyttä voi parantaa suutelemalla tai hyväilemällä tätä - ja omaa oloa koskettamalla itseään.

Ihminen, kosketa.

1 kommentti

Nainen36v

15.2.2015 14:21

Joo mutta mitäs sitten kun ei ole ketään ketä koskettais? Ite oon kerran seurustellut, sen jälkeen ollut yksin 12 vuotta. Nyt olen jo niin arka kosketukselle, että alan täristä jos joku halaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi