Rakkauden ekonomia

Naisille kelpaa ruma, miehille ei, mutta lähes kaikki ovat rasisteja rakkaudessa.

Taloustieteilijä Marja-Liisa Halko: ”Sijoitusmarkkinoilta tuttu ilmiö, luusereitten pitäminen turhan pitkään, taitaa päteä myös parisuhteissa.”
Taloustieteilijä Marja-Liisa Halko: ”Sijoitusmarkkinoilta tuttu ilmiö, luusereitten pitäminen turhan pitkään, taitaa päteä myös parisuhteissa.”

Miehen ja naisen kohtaaminen kutkuttaa myös taloustieteilijöitä. Nobelin palkinnon saanut ekonomisti Gary Becker vertasi yhteisöä suureen cocktail-tilaisuuteen, jossa rationaaliset deittaajat etsivät parhaan mahdollisen yksilön, joka kelpuuttaa heidät. Markkinatalous hoitaa kaksi yhtä ihanaa yhteen ja rakastuminen on pitkän tähtäimen hyötylaskelmiin perustuvaa parinvalintaa.

Ekonomisti David Friedman on kehitellyt talousteoreettisia malleja avioliitosta. Hän erottaa vapaiden ihmisten markkinat esimerkiksi isän omistaman tytön kaupasta. Markkinoilla voi olla ylitarjontaa toisesta sukupuolesta. Niukan hyödykkeen hinta nousee. Vauraus on valttia ja se voi olla mitä tahansa muutakin kuin rahaa. Esimerkiksi hyvin kauniin naisen mies voi suostua aina tiskaamaan. Länsimaisessa systeemissä eli yksiavioisessa avioliittomarkkinassa ilman hintaa voi normimies jäädä ilman hartainta toivettaan (kaunista ja älykästä vaimoa) vaikka hän uhraisi kaikkensa, jos markkinoilla on tarjolla häntä parempia miehiä. Vauraus (mikä tahansa arvostettu ominaisuus) ratkaisee sen, kenet kukin saa. Friedmanin mukaan rakkaudesta naimisesta on hyötyä, koska molempien tavoitteena on tehdä toinen onnelliseksi.

Mikä tekee ihmisestä haluttavan? Markkina-arvoa kohottaa miehillä äly ja asema, naisilla ulkonäkö ja ikä. Suuri osa liitoista solmitaan sattumalta. Ihmiset valitsevat jonkun omista ympyröistään. Columbia Business Schoolin professori Raymond Fisman halusi tutkia aitoa valintatilannetta, jossa valikoima olisi sattumanvaraisempi. Kollega Emir Kamenica ja psykologit Sheena Iyengar ja Itamar Simonson pyysivät kerrallaan 10-20 heteroa, molempia sukupuolia, pikadeiteille paikalliseen baariin. Jokaisen naisen piti jutella neljä minuuttia jokaisen miehen kanssa. Testattavien piti päättää, haluavatko he tavata uudelleen. Heitä pyydettiin myös arvioimaan toisen ulkonäkö, äly ja kunnianhimo.

Kahden vuoden rakkausmeklaritoiminnan jälkeen tutkijoilla oli koossa tuhansia tapaamisia yli 400 deittaajalta. Aineiston ja kerättyjen taustatietojen valossa tutkijat päätyivät seuraavaan: miehet painottavat ulkonäköä naisia enemmän. Naiset saivat sitä enemmän treffipyyntöjä, mitä kauniimmaksi heidät oli arvioitu (myös tutkimusapulaiset osallistuivat arviointiin). Naisille parin älykkyys oli yli kaksi kertaa tärkeämpää kuin miehille. Miehet eivät pidä älyä luotaantyöntävänä, mutta he eivät halua itseään fiksumpaa naista. Miesten mielestä naisen ei pidä myöskään olla heitä kunnianhimoisempi. Naiset suosivat mahdollisimman älykästä ja kunnianhimoista seuraa.

Rotumieltymyksiä testattaessa selvisi, että kaikki suosivat omaa etnistä ryhmäänsä: valkoihoiset valkoisia, mustat mustia jne. Tutkijoiden yllätykseksi miehet olivat naisia suvaitsevaisempia parin alkuperän suhteen. Ainoastaan aasialaiset naiset suhtautuivat valkoihoisiin miehiin neutraalisti. Fismanin mukaan valkoiset miehet eivät erityisemmin etsi aasialaisia naisia, vaan pariutuvat heidän kanssaan lähinnä siksi, että kelpaavat heille.

Miksi miehet haluavat jääräpäisesti olla kumppaniaan parempia?

"Selitys löytynee vanhoista asenteista. Aikoina jolloin naiset olivat taloudellisesti täysin riippuvaisia puolisostaan ja jolloin miehen asema ja varallisuus määräsivät myös naisen aseman yhteiskunnassa, oli luontevaa, että varakkailla miehillä oli kysyntää", vastaa neurotaloustieteilijä Marja-Liisa Halko. Halkon mukaan yhteiskunnallinen todellisuus on muuttunut asenteita nopeammin. Koulutetuista varakkaista naisista ei ole samanlaista kysyntää kuin vastaavista miehistä ja monille miehille ajatus naisesta perheen elättäjänä on vieras.

Washingtonin yliopiston sosiaalitieteiden laitos tarjoaa kurssin deittailun ja pariutumisen ekonomiasta. Ydinkysymys on miten löytää joku, joka on sekä ihana että halukas. Selvitä preferenssien ja rajoitusten suhde: mitä haluat ja mitä voit saada. Monista ominaisuuksista vallitsee konsensus markkinoilla. Kilpailu johtaa kahden samanarvoisen kohtaamiseen. Listaa ominaisuudet ja anna niille painotukset. Mieti myös epätyypillisten preferenssien etuja: kilpailu vähenee ja voit saada jotakin juuri sinulle tärkeää. Vertaa tarjousta kustannuksiin. Nirso voi saada upean kumppanin tai jäädä kokonaan ilman.


Kirjoittaja on keittiöpsykologiaan / sosiaalipsykologiaan erikoistunut helsinkiläinen toimittaja, joka on toipumassa olutaiheisten lasinalustojen keräilyvimmastaan.

13 kommenttia

Phillipsson

7.1.2012 00:20

Fismanin mukaan valkoiset miehet eivät erityisemmin etsi aasialaisia naisia, vaan pariutuvat heidän kanssaan lähinnä siksi, että kelpaavat heille."""

Nyt meni väärin toimittajalla joko tarkoituksellisesti tai vahingossa.

Sillä alkuperäinen teksti meni seuraavasti Fismanilla:

We found no evidence of the stereotype of a white male preference for East Asian women. However, we also found that East Asian women did not discriminate against white men (only against black and Hispanic men). As a result, the white man-Asian woman pairing was the most common form of interracial dating--but because of the women's neutrality, not the men's pronounced preference. Men don't seem to discriminate based on race when it comes to dating. A woman's race had no effect on the men's choices. "

Ray Fisman

Eli viimeisessä lauseessa miehillä ei ollut merkistystä naisen rodulla, missään kohtaan ei puhuta : vaan pariutuvat heidän kanssaan lähinnä siksi, että kelpaavat heille."

Näin se Suomi akat väristelee tutkimuksiakin jo täällä ja lehdissä :D Vai eikö se enkku taitu?

Sitä vastoin Aasian tytöt eivät tykkää mustista ja hispaanoista.

Columbia study on racial preferences in dating

In 2007 economist Ray Fisman, in a two-year study he co-authored on dating preferences among Columbia University students, did not find evidence of a general preference among white men for Asian women. Furthermore, the study found that there is a significantly higher pairing of white men with East Asian women simply because East Asian women discriminate racially against black and Hispanic men. As quoted on Slate.com,[14] and also reported in The Washington Post and the Review of Economic Studies (a publication of the London School of Economics):
" We found no evidence of the stereotype of a white male preference for East Asian women. However, we also found that East Asian women did not discriminate against white men (only against black and Hispanic men). As a result, the white man-Asian woman pairing was the most common form of interracial dating--but because of the women's neutrality, not the men's pronounced preference. Men don't seem to discriminate based on race when it comes to dating. A woman's race had no effect on the men's choices. "

The study was carried out over two years and was conducted by economists Ray Fisman (lead researcher from Columbia University) and Emir Kamenica (University of Chicago), as well as psychologists Sheena Iyengar (Columbia University) and Itamar Simonson (Stanford). They took data from "thousands of decisions made by more than 400 daters from Columbia University's various graduate and professional schools."[14]
[edit]See also

http://en.wikipedia.org/wiki/Asian_fetish

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juupaseipas

7.1.2012 05:02

No ihan oikeinhan se meni. Miehille ei värillä niin väliä, mutta aasialaisille naisille kelpaa valkoihoiset parhaiten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kyllapasvaan

7.1.2012 14:33

No eipä mennyt, sillä toimittaja loi lopussa kuvan valkoisesta miehestä joka ei kelpaa imeisesti toimittajan edustamalle kantaväestön naisille, mutta sitä vastoin aasialaisille kelpaa, eli täysin rasistinen letkautus ja feministinen. Fisman korostaa, ettei valkoisilla miehillä ollut rodulla väliä kenen kanssa pariutuu ja aasialaisilla naisilla oli neutraali suhtautuminen valkoisiin miehiin, mutta kielteinen suhtautuminen hispaanoihin ja mustiin. Toimittaja loruili omia mielipiteitänsä loppuun.

Sitävastoin tutkimuksessahan selvisi myös, et parhaiten deittailu onnistui valkoinen mie ja aasialainen nainen yhdistelmällä, ja mitä ilmeisemmin seurustelu ja avioliittokin. Nyt pistin itse letkautuksen loppuun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suomessasama

7.1.2012 17:42

Suomessakaan miehet eivät kestä itseään menestyvämpää vaimoa, vaikka Fisman arvelee, että Skandinaviassa on tasa-arvoisempaa. Professori kirjoittaa artikkelissaan, että miehillä on liian heikko itsetunto. Haluavat aina olla parempia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

voiskohan

7.1.2012 20:16

Henry Laasanen
Kirjoituksia miesten tasa-arvosta ja pariutumisesta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

huomattu_on

12.1.2012 11:55

"Toimittaja loruili omia mielipiteitänsä loppuun. "

Tämä tuntuu toimittajilla olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Joka käänteessä täytyy omaa maailmankuvaansa tuoda ilmi. Tälle on myös ihan oma sana: propaganda. Ovatko toimittajat maailman epärehellisin ammattikunta? Siltä ainakin vaikuttaa. Mistä tämä johtuu? Valikoituuko toimittajaksi nimenomaan ne kaikkein epärehellisimmät yksilöt vai onko toimittajien koulutuksessa tai työssä jotain mikä tekee heistä täysin moraalittomia? Tässähän olisi tieteellisen tutkimuksen paikka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mr_XQ

13.1.2012 00:56

En ymmärrä aina tuota väittämää: miehet eivät kestä itseään menestyvämpiä naisia.
Aivan sama, sehän on hyvä jos nainenkin on fiksu :) Samoin on asianlaita tienaamisen kanssa, ihan sama mitä nainen tienaa, usein taloudessa on puolisoilla omat rahansa (olkoon yhteisetkin, niin eipä suuremmin väliä kumpi saa enemmän liksaa) Jos naisella on hyvä duuni, niin kiva. Ei ihmistä mitata duunin tai koulutuksen tai omaisuuden mukaan, ainakaan siis kaikki meistä! Ehkä se vaatii sitten sen väitetyn hyvän itsetunnon? ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

onnelline_akka

13.1.2012 01:45

Saanpa olla onnellinen, että kohdalleni osuneet miehet ovat arvottaneet ihan muuta kuin ikää tai ulkonäköä!

Terv. vanha rumilus :P

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tilastojatosielama

13.1.2012 10:43

Tosielämässä löytyy erilaisia pareja. Fyysisesti vähemmän viehättävät pääsevät myös naimisiin. Monille luonne ratkaisee. Kaikki tietävät, että monessa liitossa nainen on se fiksumpi osapuoli. Jos naisilta kysyy aika moni kuitenkin joutuu pitämään matalaa profiilia älynsä suhteen. Kun katsoo avioerotilastoa näkee miten menestyneet naiset eivät pysy naimisissa, mutta kotiäidit pysyvät. Parhaiten kestävät miesjohtajan ja kotiäidin liitot. Erotilasto on vielä sellainen, että mitä korkeammiksi naisen tulot kasvavat, sitä jyrkemmin nousee erokäyrä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

13.1.2012 19:30

En kyllä huomaa eroa artikkelin tekstin kirjoittajan ja tutkimuksen välillä. Väittämä siitä, etteivät valkoiset miehet erityisesti hakeudu orientaalien naisten pakeille on 1:1 tutkimuksen kanssa. Väite siitä, että orientaalit naiset eivät erityisesti fanita valkoisia miehiä vaan eivät yksinkertaisesti suhtaudu heihin erityisen varauksellisesti pitää tutkimuksen kanssa samaa linjaa. Väite siitä, että näiden yhdistelmänä valkoiset miehet eivät pariudu aasialaisten kanssa siksi, että erityisesti hakeutuisivat siihen tilanteeseen vaan siksi, etteivät aasialaiset heitä välttele pitää myöskin paikkaansa tutkimuksen mukaan. Missä kohdassa se virhe kirjoitetun ja tutkimuksen keskinäisessä korrelaatiossa tapahtui?

Mitä tulee menestykseen, tässä maassa taitaa ongelma olla ennemminkin se etteivät naiset sulata itseään heikommin menestyvää miestä. Akateemisuus tmv. lähes kaikkien käymiä kouluasteita korkeammat koulutukset ovat vaatimus kumppanin ominaisuudeksi lähinnä naisten suunnalta. Menestys uralla menee samaan kastiin. Ukkoja kiinnostaa lähinnä se, mitä naisen päässä liikkuu ja miltä nainen näyttää...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RakkauskittiaPintaan

16.1.2012 15:29

"... rationaaliset deittaajat etsivät parhaan mahdollisen yksilön, joka kelpuuttaa heidät."
Rationaalinen rakastuu rakastuneeseen, niin saa itseään paremman.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Iigori

17.1.2012 07:10

Kyllähän kaunista naista on mukavampi katsella kuin rumaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ErilainenMies

24.6.2012 12:15

"Naisille kelpaa ruma, miehille ei" - VÄÄRIN !

Kyllä minulle kelpaa ruma nainen - mutta rumillakin naisilla on ulkonäkövaatimukset miesten suhteen huipussaan !

Todellisuudessa asia on aivan päinvastoin kuin jutun otsikko väittää:

Miehille kelpaa ruma, naisille ei !

Ja naisten mieltymykset miehen ulkonäön suhteen ovat sellaisia, että heti kun mies ulkonäöltään poikkeaa allaolevasta ihannekuvasta, naisen mielestä mies on niin ruma, että parisuhdetta ei voi edes harkita ! - entä sitten irtoseksiä? - No, sen suhteenhan asia menee niin, että yleensä sekään ei kelpaa naiselle, mutta jos nainen on ollut pitkään puutteessa niin silloin rumakin mies kelpaa seksiin - KUNHAN ei jää sen jälkeen roikkumaan !

Ja tässä vielä kuvaus, millainen mies on naisten silmissä hyvännäköinen:

pitkä
kookas ruumiinrakenne
lihaksikas (eli lihakset näkyvät selvästi ulospäin, mitä pullistelevammat lihakset, sen parempi)

Eli, jos miehen ulkonäkö ei vastaa ylläolevaa kuvausta, niin yksikään nainen ei huoli sellaista miestä omakseen, ikävä kyllä !

Itselläni ei siis ole naisten suhteen ulkonäkövaatimuksia, mutta 1 vaatimus minullakin on: Naisen tulee olla sekä kykenevä että halukas tutustumaan aluksi puhelimessa juttelemalla, ja lisää treffeillä.

Kun prepaid -liittymää sa lähimmältä kioskilta tai Alepasta, niin "emmä anna numeroa tuntemattomille enkä soita ku ntulee iso lasku" on todella huono tekosyy - jos nykyisen numeron antaminen pelottaa mahd. puhelinhäiriköiden varalta, niin kioskilta prepaid -liittymä deittailuun on mainio ratkaisu tuohon pulmaan eikä tule edes kalliiksi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi