• 18.6.2004

Varo viruksia

Oletko saanut omituisia englanninkielisiä sähköposteja varustettuna epäilyttävillä liitetiedostoilla, joiden lähettämistä et ole pyytänyt?

Tällöin kyseessä on mitä todennäköisemmin viruksen lähettämä viesti. Siitäkin huolimatta vaikka lähettäjä olisi sinulle ennestään tuttu tai vaikuttaisi olevan esimerkiksi toinen City.fi:n käyttäjä. Lähes poikkeuksettta virukset nimittäin väärentävät tiedon lähettäjästä, jolloin osoitteella josta viesti on muka tullut, ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuka sen on oikeasti lähettänyt.

Cityn palvelin ei siis lähetä virusviestejä ja niinpä kaikki virukset, joiden lähettäjäosoitteen pääte on @city.fi, ovat todellisuudessa tulleet jostain aivan muualta.

Virukset etsivät saastuneelta koneelta eri ohjelmistojen osoitetietoja ja HTML-tiedostoja, lähettävät itseään eteenpäin näistä löytyneisiin osoitteisiin. Ne myös nappaavat samalla jonkin satunnaisen osoitteen, jonka väärentävät lähettäjätiedoksi.

City.fi:n käyttäjiltä löytyy paljon HTML-muotoisia Internet-selaimen väliaikaistiedostoja, jotka sisältävät palvelumme muiden käyttäjien julkaisemia sähköpostiosoitteita. Kun jonkun City.fi:n käyttäjän kone saa virustartunnan, voi olla lähes varma, että silloin muutkin käyttäjät saavat osansa kun virus alkaa lähettämään itseään eteenpäin.

Kun saat viestin, jonka tunnistat virukseksi, niin älä missään nimessä avaa liitetiedostoja, vaan poista viesti välittömästi. Cityn sähköpostin välityksellä et voi saada virustartuntaa, kunhan et avaa liitetiedostoja.

Kuinka suojautua?

Cityn sähköpostissa on käytössä suodatus roskaposteille ja monille viruksille, mutta tuholaisia tarttuu monista muistakin paikoista, joten kun haluat täyden varmuuden oman koneesi puhtaudesta, on syytä tarkistaa asia. Monet virukset toimivat salakavalasti taustalla, eivätkä millään tavalla ilmoita olemassaolostaan, joten ilman asianmukaista ohjelmistoa voi olla mahdoton tietää onko koneesi saastunut.

Virustarkistus onnistuu tietoturvaohjelmistolla, kuten Norman Internet Control, joka sisältää virustutkan ohella muun muassa palomuurin muita Internetin uhkia torjumaan. Ohjelmisto sisältää myös reaaliaikaisen suojauksen, joka pitää huolen siitä, etteivät virukset enää pääse tarttumaankaan, vaikka koneellesi asti onnistuisivatkin itsensä keplottelemaan. Cityn käyttäjänä voit ladata ilmaiseksi ohjelmiston kokeiluversion ja ostaa käyttöoikeiden edullisesti.