Alf Rehnillä kiehahti opintotukileikkausten takia – syystäkin

Hallitus leikkaa tasapuolisesti. Opiskelijoilta pitää ottaa, koska koulutusjärjestelmästäkin otetaan.

Hallitus on lyönyt lukkoon opintotuen leikkaukset, joten professori Alf Rehnillä kiehahti ymmärrettävästi yli. Kokonaisuudessaan hallitus aikoo leikata koulutuksesta yli 600 miljoonaa. Yliopistojen väki on pitänyt kovaa meteliä leikkausten vaikutuksista, Vihreiden Ville Niinistö on kutsunut niitä julmimmaksi osaksi hallitusohjelmaa ja OAJ laskenut, että leikkaukset uhkaavat viedä 9 500 työpaikkaa. Hallituksen kielenkäytössä leikkaukset kääntyvät uudistuksiksi, joita ei “tehdä ilkeyttään.” 

Isojen rakenteellisten leikkausten lisäksi isketään myös opiskelijoiden lompakkoon, kun korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskee 250,28 euroon kuukaudessa entisestä 337 eurosta ja korkeakouluopintojen tukikuukaudet tipahtavat 54 tukikuukauteen 64:stä. Lainaa saa toki helpommin, kun valtiontakauksen maksimimäärä nousee 650 euroon kuukaudessa aiemmasta 400 eurosta. Opintotuen muutoksiin voi tutustua tarkemmin Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitysmiehen raportissa.

“Ilmeisesti maailmassa on vielä niitä, jotka kuvittelevat että opintotuki on sitä että annetaan ilmaista rahaa nuorille, jotta he saavat ryyppäillä ja harrastaa haureutta. Tämä on hyvin omituinen olettamus”, Rehn kirjoittaa Facebookissa.

Ryyppäykseen ja haureuteen menee varmasti oma osansa, eikä siinä ole mitään vikaa. Rehn kiinnittää kuitenkin huomion siihen, millaisia tyyppejä nämä haureuden harrastajat ovat yhteiskunnan kannalta.

“Opintotuki on käytännössä sitä, että valitsee huomattavan huonon tuen, paljon huonomman kuin sen minkä saisi jos oikeasti keskittyisi kittaamaan kaljaa tekemättä mitään, koska haluaa tulevaisuudessa maksaa enemmän veroja. Eli, opintotukea nostavat he, jotka haluavat vähemmän, jotta voisivat antaa enemmän. JA NÄILTÄ ME OTETAAN POIS?!?” Rehn jatkaa.

“Jumalauta, eihän tässä ole mitään järkeä. Opiskelijat ovat ne jotka tulevaisuudessa maksavat niin sosiaaliavut, yritystuet ja eläkkeet. He ovat kuin maailman paras säästöpossu – annat tosi vähän, ja saat koko ajan enemmän. Kuka helvetissä on niin pölvästi että haluaa tappaa tälläisen kultamunia munivan halvan hanhen? Saatana, pistää vihaksi.”

Onneksi päättäjille itselleen riittää hommia terveysalan yritysten johtotehtävistä ja kohta saadaan työllistettyä iso kasa rekryfirmojen konsultteja haastattelemaan työttömiä kolmen kuukauden välein.

Ja kyllä opiskelijalle riittää tukalan tilanteen tullen keinoja. Voi esimerkiksi luopua laadukkaasta ruokavaliosta (ei mitään härkistä, nyhtistä tai luomua, kauppojen hyllyllä on edelleen halpaa, raadollisesti teurastettua tonnikalaa), itsetunnostaan (ei oo rahaa tuoppiin, joten ei kukaan tykkää musta) ja unelmistaan (pakko mennä pankkiin tai edes kirjanpitäjäksi töihin, ei mitään helvetin taidehömppää tai unelmien jahtaamista). Inhimillisten uutisten video opastaa lisää luopumisesta.

3 kommenttia

eAccountant

30.9.2016 23:12

Asiaa joka sana. Itselläni on käynyt ihan hurja munkki, ja olen pärjännyt elämässäni varsin kivuttomasti, mutta ymmärrän ja tiedän, ettei kaikilla asiat ole suinkaan yhtä hyvin. Koulutuksesta ja opiskelijoiden tukemisesta leikkaamalla nykyinen hallitus syö pohjaa Suomen tulevaisuudelta - pelottaa ajatella mitä tämä lyhytkatseisuus voi vielä tuoda...

Asiaa siis joka sana. Paitsi tuo lopussa oleva lausahdus jolla teilataan mm. minun nykyinen ammattini. Itse ainakin olen niin mahtavassa tilitoimistossa töissä, että voin surutta suositella kirjanpitäjän ammattia vaikka ja kenelle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valmistunut

1.10.2016 00:18

Olen yksityisellä sektorilla, hyvissä töissä oleva tekniikan tohtori, ja edelleen relevantteja aiheita ovat "halpaa, raadollisesti teurastettua tonnikalaa" ja ei ole varaa tuoppiin läheskään aina kun haluaisin. Kyllä sitä vaan joutuu valkkaamaan pubin myös tuopin hinnan perusteella. Unelmia en näe kuin unissa...

Tervetuloa todellisuuteen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Niinpäniina

1.10.2016 20:03

Tätä on luvassa kun asioista päättää taho joka elää ja pyrkii aktiivisesti säilyttämään 1700-luvun ja jonka mielestä elämä pyörii kirkossakäynnin ja pellon ympärillä. Maaorjana tai omistajana.

Koulutus ja tiede on aina ollut suuren luokan paholainen uskonnollisille fundamentalisteille ja miksipä Kepu tätä haluaisi muuttaa jos se on omia arvoja vastaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi