Hei me lennetään (vaikka ei enää pitäisi) – Milleniaalin kaukokaipuu kuormittaa ympäristöä

Milleniaalit lentävät muita sukupolvia enemmän.

Lentämisestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kuormittavat ympäristöä.
Lentämisestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kuormittavat ympäristöä. Kuva: Jordan Sanchez/Unsplash

Milleniaalit ovat edeltäjiään erilaisempi sukupolvi. Arvostamme vapaa-ajan aktiviteetit, mielekkään työn ja matkustamisen todella korkealle. Haaveilemme nelipäiväisestä työviikosta. Lapsia hankimme myöhään, sillä elämme nuoruuttamme pitkään ja hartaasti.

Vox uutisoi matkavarausjärjestelmä Contikin suorittamasta kyselystä, jonka mukaan milleniaalit laittavat lomareissut melkein kaiken muun edelle. Kysely suoritettiin 1 500 ihmiselle, ja tulokset maalaavat mielenkiintoisesti milleniaalin maailmankuvaa.

80 prosenttia luopuisi Netflixistä, 73 prosenttia alkoholista ja jopa 57 prosenttia sanoi luopuvansa jopa seksistä matkustamisen vuoksi. Vox huomauttaa, että Contikille on toki edullista suorittaa tutkimus, jossa milleniaalien matkustushimo on vahva.

Myös toisen matkailualan toimijan Expedia Media Solutionsin teettämän kyselyn mukaan milleniaalit matkustavat enemmän kuin muut sukupolvet. Z-sukupolvi tulee vahvana perässä, mutta junnuilla ei ole vielä vastaavaa rahamäärää taskuissaan. 

Milleniaalien himo matkustamista kohtaan on ristiriidassa sukupolven ympäristötietoisuuden kanssa. Lentämisen hiilidioksidipäästöt kuormittavat ympäristöä valtavasti, joten urbaani milleniaali päätyy tuskailemaan kaukomaakaipuunsa kanssa.

Varsinkin talvella suomalainen kärsii kaamoksesta ja ajanvietto auringossa kiehtoo. Silloin on vaikea suositella kotimaanmatkailun iloja, kun pimeys on synkimmilläään. 

WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula vahvistaa Maaseudun tulevaisuuden artikkelissa, että pitkä lentomatka on ilmaston kannalta selkeästi huonoin yksittäinen kulutusvalinta. Sormilla syyttely ei kuitenkaan auta asiaa, kuten kansanedustaja Ville Niinistö twiitissään mainitsee, vaan kannustimet, verotus ja normien muuttaminen.

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi