Hyvä, paha politiikka

Suuren politiikkakyselyn tulokset!

Rauhoittukaa! Politiikka ei ole kuollut, sillä Cityn politiikkakyselyyn vastasi 5104 lukijaa. Kysymys on vain siitä, mistä on kysymys. Eli: kuka onkaan älykkäin puoluejohtaja? Mikä on inhokkipuolue numero yksi? Astuuko ensimmäinen homokansanedustaja ulos kaapista? Valitaanko Tarja toiselle kaudelle vuonna 2006? Tuleeko taantuman jälkeen lasku vai nousu? Pitäisikö pakkoruotsi lopettaa ja kannabis vapauttaa? Kuinka moni osaa kirjoittaa oikein nimen Zyskowicz?

Julkaisemme Cityn politiikkakyselyn tulokset. Jos ette halua tietää, mikä on vaalien jälkeen suurin puolue, sulkekaa silmänne ja siirtykää seuraavaan artikkeliin, sillä yhdistämme nyt C-Studioon kommentaattori Tarmo Ropposelle.

Tarmo Ropponen kommentoi

”Edessä on ainutlaatuinen eduskuntavaali, joka on samalla hallitusvaali ja pääministerivaali. Uuden perustuslain mukaan vaalin tulos käytännössä ratkaisee suoraan pääministerin.

Cityn politiikkakysely poikkeaa selvästi siitä, mitä mielipidekyselyissä yleensä kysytään. Mielenkiintoisen kyselyn tulokset ovat hyvin yllättäviä ja toisistaan poikkeavia.

Äänestysinto on huomattavan korkea ja poikkeaa tähänastisista tuloksista. Näissä kyselyissä tosin saattaa esiintyä juksaamista, että annetaan itsestä hieman aktiivisempi kuva. Yleensähän äänestyinto on alhaisinta toisaalta nuorten työttömien ja toisaalta niiden liituraitajuppien keskuudessa, joiden mielestä yhteiskuntaa ei tarvita.”

Kiitos, Tarmo. Ennen kuin käymme kyselyn tulosten kimppuun, on meidän tehtävä eräs välttämätön varaus kaikkeen, mitä tämän kyselyn tulokset osoittavat: Cityn lukijat ja tähän kyselyyn vastanneet ovat keskimäärin nuoria, aktiivisia aikuisia ja ennen kaikkea kaupunkilaisia. Näin ollen maaseudun ääni tai tulevaisuus ei tässä yhteydessä kuulu.

Se siitä.

Mikäli suuret poliittiset muutokset edellyttävät suurta tyytymättömyyttä nuorten kaupunkilaisten keskuudessa, suuria muutoksia ei ole odotettavissa, sillä Suomesta tykätään, ihan totta. Isänmaa merkitsee ”jotakin” yli 90 prosentille vastaajista. Asteikolla yhdestä viiteen Suomi on lähempänä viittä kuin yhtä, eli hieno maa. Ja mikä parasta, tulevaisuus on ruusuinen, lukijat uskovat. Toisin kuin viimeisimmät ennusteet väläyttelevät, tämän hetken taantumaa ei seuraa lama, vaan nousukausi ja 30 vuoden päästä Suomella pyyhkii erittäin hyvin. Vain viidennes arvelee Suomen tulevaisuutta kehnoksi.

Sauliin ja Tanjaan ei uskota

Lukijat eivät toden totta ole matkalla barrikadeille vaan äänestyskoppeihin. Peräti 84 prosenttia sanoo äänestävänsä maaliskuun eduskuntavaaleissa. Kadulla mielenosoittamista harkitaan vain erityisen hyvästä syystä. Abortin kieltäminen, yliopistojen muuttuminen maksulliseksi tai kuolemantuomion salliminen saisi viidenneksen vastaajista liikkeelle. Naisten mieliä kuohuttaisi myös Yhdysvaltojen hyökkääminen Irakiin. Toivomme, että emme joudu todistamaan, lunastavatko kaupunkilaisnaiset lupauksensa. Mikäli 22 prosenttia Cityn naislukijoista todella ryntäisi kaduille kyselyn tulosten mukaisesti, pelkästään heistä muodostuisi 40 000 mielenosoittajan joukko, josta puolet marssisi Helsingissä.

Neljän vuoden vaalikauden aikana tapahtuu monenmoista. Suomelle valitaan muun muassa uusi presidentti. Tarja Halosen suosio ei sittenkään ole niin sementoinutta kuin – suoraan sanoen – luulimme. Alle puolet uskoo, että Halonen valitaan uudelleen presidentiksi. Halosen arvostus on kuitenkin korkeaa luokkaa. Suomen talouselämän veturinkuljettaja Jorma Ollila nauttii ainoastaan yli 26-vuotaiden miesvastaajien mielissä korkeampaa arvostusta kuin Tasavallan Presidentti, muut vastaajat nostivat Tarjan Jorman edelle.

Vaalien voittajaksi tai ainakin suurimmaksi puolueeksi eduskunnassa selviytyy SDP.

Kyselymme mukaan Suomen tyylikkäimmän puoluejohtajan Anneli Jäätteenmäen pääministerihaaveiden täyttymiseen uskoo vain joka kymmenes. Tuplasti todennäköisempänä pidetään ensimmäisen homokansanedustajan astumista ulos kaapista. Vanhan viisaan kaavan mukaan laskettuna eduskunnassa täytyy olla 10-20 homoseksuaalia, mutta me emme tiedä heistä ainuttakaan. Toinen asia tietysti on, kuuluuko edustajan seksuaalisuus valitsijoille. Rakkauselämä ainakin: siis saako sinimultainen kohupari Sauli ja Tanja – kyselymme mukaan politiikan seksikkäin mies ja nainen – toisensa. Eivät saa, te ilkimykset vastasitte.

Kuorimme myös toisen kuuman perhepoliittisen perunan: luotettavimmaksi ja älykkäimmäksi, vaan ei niin tyylikkääksi puoluejohtajaksi koetun Paavo Lipposen perhe ei näillä näkymin kasva. Vain alle kymmenys uskoo, että Lipposen suku sikiää vaalikauden aikana.

Kannabis ei kiinnosta

Mitä poliitikon tulisi äänestäjälle luvata? Listaamistamme vaalilupauksista vain harvat saivat laajan kannatuksen. Suurinta huolta koettiin työttömyydestä ja huonotuloisten verotuksesta. Vihreiden juniorisiiven suilla vaadittu kannabiksen laillistaminen sai vain marginaalisen kannatuksen, yhtä innottomasti otettiin vastaan vaatimus kalankasvatuksen lopettamisesta Suomen rannikolla. Naiset olivat alttiimmin kehittämässä kehitysapua ja maahanmuuttajien oikeuksia kuin miehet, jotka näkivät naisia selvästi tärkeämmäksi pornon ja nuuskan vapaan saatavuuden. Alkon monopoli ei ole pahemmin uhattuna, vaikka viidennes veisikin sen saunan taakse. Ne tunteenilmaukset, joitasaamme iltapäivälehdistä lukea Suomessa harjoitettua polittikkaa ja politiikantekijöitä kohtaan, sai meidät listaamaan epäilyttäviä ominaisuuksia, joita kansanedustajiin ja heidän työhönsä saatettaisiin liittää. Vaan vähänpä liitettiin. 29 prosenttia syytti kansanedustajia liiasta poissaolosta työpaikalta, on miltei yhtä usea liian lihavasta tilistä. Vajaa neljännes uskoi, että kansanedustaja hoitaa Arkadianmäellä enemmän omaa kuin valitsijoiden etua.

Näistä tölväisyistä huolimatta Cityn analyytikot katsovat, että politiikan tekijöiden arvostus on lähempänä lääkäriä kuin pölynimurikauppiasta.

Löytyisikö selitys kyselyn kenties yllättävimmästä tuloksesta: peräti joka toinen vastaaja voisi kuvitella lähtevänsä mukaan politiikkaan. Kuta kuinkin yhtä moni – sama jengi epäilemättä – onnistui tehtävässä, jonka ratkaiseminen osoittaa mielestämme poliittisen valveutuneisuuden korkeinta astetta: kuinka kirjoittaa Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan sukunimi?

Nimelle löytyi yli 30 kirjoitusasua, mutta vain yksi oli oikein: Zyskowicz.

Näihin havaintoihin, näihin tunnelmiin: C-Studio vaikenee.

Eduskuntavaalit 16.3. TV1 Tulosstudio klo 19.45. Äänessä mm. Tarmo Ropponen. Vaalin tulos ja 90 prosenttia läpimenneistä selvillä jo klo 21.

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

Kyllä.....84%
En........16%

Vaalien jälkeen suurin puolue on...

SDP......61%
Kesk....27%
Kok....13%

Mitä puoluetta et ainakaan äänestäisi?

Naisten inhokit
KD.....25%
Vas....21%
Kok....19%
Kesk...14%
Rkp.... 8%
SDP.... 6%
Vihr... 2%

Miesten inhokit
Vas....26%
KD.....21%
Rkp....20%
Kesk...11%
SDP....10%
Vihr... 7%
Kok.... 6%

Tarmo Ropponen kommentoi

”Kristillisdemokraatteja ja Vasemmistoliittoa vierastetaan kaupungeissa. Kristillisdemokraattien arvomaailmaa pidetään ehkä ahtaana. Se näkyy myös siinä, että Päivi Räsänen sai kyselyssä toiseksi eniten miinusääniä. Vihreiden vähäinen vastustus ei ole yllätys. Vihreitä sympatiseerataan, mutta lopullinen ääni ei välttämättä mene heille. Se, että lähes 70 prosenttia uskoo demareiden voittavan vaalit, kertoo, että Keskustalla on edelleen erittäin vaikeaa kaupungeissa. Muissa mittauksissa puntit ovat aika tasan.”

Kenelle antaisi miinusäänen top 5

1. Paavo Lipponen
2. Päivi Räsänen
3. Anneli Jäätteenmäki
4. Mikko Alatalo
5. Mauri Pekkarinen
6. Tony Halme

Kansanedustajien epäilyttävät ominaisuudet

(kuinka moni samaa mieltä)

On liikaa poissa työpaikaltaan...................29%
Saa liikaa palkkaa...............................28%
Hoitaa enemmän omia kuin kansalaisten asioita....24%
On tietämätön....................................17%
Esiintyy huonosti................................13%
Ei kelpaisi liike-elämän palvelukseen............11%
On epärehellinen.................................10%
Haluaisi mieluummin EU-parlamentaarikoksi........ 9%
Pukeutuu huonosti................................ 9%

Mihin seuraavista väittämistä yhdyt?

Naiset    Miehet

Suomalaiset...................42%
ovat rasisteja................32%

Suomalainen nainen............40%
ei ole tasa-arvoinen..........20%<

Suomi on maailman.............15%
tasa-arvoisin maa.............33%

Suomalaiset...................10%
ovat liberaaleja..............13%

Nykynuoriso on isänmaalli-.... 4%
sempaa kuin vanhempansa....... 5%

Suomalaiset ovat liian........ 1%
huonosti koulutettuja......... 5%

Minkä seuraavista uskot toteutuvan ensi vaalikauden aikana?

Tarja Halonen valitaan uudelleen presidentiksi........38%
Ensimmäinen homokansanedustaja astuu ulos kaapista....21%
Sauli Niinistö ja Tanja Karpela menevät naimisiin.....14%
Ville Itälä luopuu Kokoomuksen johdosta...............12%
Anneli Jäätteenmäestä tulee pääministeri..............10%
Paavo Lipponen saa lapsia............................. 9%

Politiikan seksikkäimmät top 3

1. Sauli Niinistö
2. Ville Itälä
3. Paavo Lipponen
1. Tanja Karpela
2. Anni Sinnemäki
3. Kirsi Piha

Älykkäimmät puoluejohtajat top 6

1. Paavo Lipponen
2. Osmo Soininvaara
3. Suvi-Anne Siimes
4. Anneli Jäätteenmäki
5. Ville Itälä
6. Jan-Erik Enestam

Tyylikkäimmät puoluejohtajat top 6

1. Anneli Jäätteenmäki
2. Suvi-Anne Siimes
3. Ville Itälä
4. Paavo Lipponen
5. Jan-Erik Enestam
6. Osmo Soininvaara

Luotettavimmat puoluejohtajat top 6

1. Paavo Lipponen
2. Ville Itälä
3. Suvi-Anne Siimes
4. Anneli Jäätteenmäki
5. Osmo Soininvaara
6. Bjarne Kallis

Kannatettavia vaalilupauksia

Naiset    Miehet

Työttömyys..................43%
alemmalle tasolle...........39%

Huonotuloisten verotusta....35%
on kevennettävä.............31%

Ulkomaalaiset rikolliset....23%
on karkoitettava............25%

Alkon monopoli..............20%
on purettava................20%

Kehitysavun määrää..........17%
on nostettava...............15%

Valtiokirkko................13%
tulee lopettaa..............14%

Seksin ostaminen............14%
on kriminalisoitava......... 2%

Maahanmuuttajien............14%
oikeuksia on parannettava...11%

Pakkoruotsi.................13%
on lopetettava..............19%

Hyvätuloisten veroja........13%
on kiristettävä.............15%

Alkoholin nauttiminen................10%
julkisella paikalla on sallittava....14%

Maahanmuutto on............. 8%
tehtävä vaikeammaksi........13%

Hyvätuloisten verotusta..... 8%
on kevennettävä............. 9%

Terveydenhuolto............. 5%
tulisi yksityistää.......... 4%

Kannabis.................... 4%
vapaaksi.................... 7%

Kalankasvatus kiellettävä... 4%
Suomen rannikolla........... 3%

Porno....................... 2%
vapaaksi....................11%

Nuuskan myyminen............ 2%
tulisi sallia...............10%

Tupakan mainonta............ 2%
tulisi sallia............... 4%

Merkitseekö isänmaa sinulle mitään?

Kyllä....91%
Ei....... 9%

Suomen talous on lievässä taantumassa, seuraavaksi tulee...

Nousukausi....68%
Lama..........32%

Kuinka hänen sukunimensä kirjoitetaan?

Zyskowich
Zyskowitz
Zyckowitz
Zyskovicz
Zyckowich
Zyschkowitz
Zyzkoviz
Tchyskovits
Tschyskovits
Zhyskowitz
Zyhkowitz
Zyskovitsi
Zychzkovich
Zychsowikcs
Zyscovits
Zhykowictz
Zyscowitchz

Tarmo Ropponen kommentoi

”Kun Zyskowiczin nimi on tulossa ruutuun, tarkistamme toimituksessa eduskunnan kalenterista, kuinka nimi kirjoitetaan. Itse olen kirjoitusasun joskus opiskellut, nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella. Edelleen saatan kyllä kömmähtää. Kymmenestä kirjoituskerrasta kolme saattaa mennä väärin. Zyskowiczin pitäisi vaihtaa nimeä, jos aikoo jatkaa politiikassa.”

Millainen Suomen tulevaisuus on 30 seuraavan vuoden aikana?

Hyvä.....54%
Huono....19%
EOS......28%

Asioita, joita vastaan voisi osoittaa kadulla mieltään

Naiset Miehet

Abortti......................28%
kielletään...................19%

Kuolemantuomio...............22%
sallitaan....................18%

Yliopisto muuttuu............22%
maksulliseksi................18%

Yhdysvallat..................22%
hyökkää Irakiin..............14%

Suomi liittyy................13%
Natoon.......................13%

Maahanmuuttajien.............13%
oikeuksia kavennetaan........ 9%

Asuntolainojen korko-........12%
vähennysoikeus poistetaan....11%

Internetiä pyritään.......... 7%
sensuroimaan.................18%

Turkki otetaan............... 6%
EU:n jäseneksi...............10%

Ariel Sharon tulee............4%
valtiovierailulle Suomeen.....4%

Kumpaa arvostat enemmän?

Tarja Halosta....56%
Jorma Ollilaa....26%
EOS..............18%

5 kommenttia

Juuso100

3.3.2003 14:33

Mjaa. Nasta kysely, mutta että Lipponen älykkäin puoluejohtaja!
On ikävää, että ärähtelevä vähäpuheisuus tulkitaan usein älykkyydeksi ja eskoahomainen notkea ajatuksenjuoksu paskan puhumiseksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lennu X

4.3.2003 07:28

Olipa jännä huomat, että nuorten naisten keskuudessa vihreät ovat vähiten vastustettu puolue. Minusta vihreät ovat täynnä hörhöjä, joita ei voi äänestää.
http://www.geocities.com/totuusvihreista/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-Reima

5.3.2003 11:59

Aika mielenkiintoista huomata, että alle kolmasosa naisista ja vielä harvempi miehistä olisi valmis lähtemään osoittamaan mieltään, jos naiselta kiellettäisiin abortti Suomessa!

Siis yli kaksi kolmesta naisesta jäisi vain himaan makaamaan ja tyytyisi siihen, että jos tulee raskaaksi, niin aborttia ei olisi mahdollista tehdä. Ei vaikka olisi kuinka varhaisessa vaiheessa raskaana.

Ehkä abortti sit pitäis kieltää, ku eihän suurin osa naisista edes vaivautuis osoittamaan mieltään asiaa vastaan..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

millamari

6.3.2003 10:36

40% sanoo, että suomalainen nainen ei ole tasa-arvoinen? Miksi ei ole? Se, että palkat ovat keskimäärin miehillä paremmat ovat noin ainoa asia, jonka minä keksin, joka ei ole oikein. Mutta toisaalta, monella alalla mies ja nainen saavat samasta työstä samaa palkkaa.

On asioita joille ei voi mitään, vaikka kuinka haluaisi ja ajaisi tasa-arvoa. Mies ja nainen ovat biologisesti erilaisia, ei sille mitään mahda että nainen on se joka synnyttää.

Pitäisikö tätä keskustelua taas suhteuttaa hieman ja miettiä mitä epätasa-arvo todella on? On maita joissa naisella ei ole mitään arvoa, joissa nainen ei saa äänestää, ajaa autoa, hänellä ei ole lain silmissä minkäänlaista asemaa ihmisenä ja niin edelleen. Se on epätasa-arvoa. Sitä ei Suomessa ole.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

velvetspleen

10.3.2003 14:56

mitä city-juntteja!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi