Laulaja-lauluntekijä RAJA Suostumus 2018 -aloitteesta: "Vanha lakipykälä on hyvin vajavainen ja tarvitsee päivitystä"

Aloitteen tarkoituksena on mennä kohti aitoa tasa-arvoa. Jatkossakaan ei tarvita lupalappua seksiin.

RAJA eli laulaja-lauluntekijä Teemu Rajamäki tukee Suostumus 2018 -kampanjaa.
RAJA eli laulaja-lauluntekijä Teemu Rajamäki tukee Suostumus 2018 -kampanjaa. Kuva: RAJA Facebook

Miksi olet mukana Suostumus 2018 -kampanjassa?

"Kun multa kysyttiin, että lähdenkö mukaan tukemaan asiaa, vastaus oli välitön “kyllä”. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen ja koskettaa myös mun lähipiiriä."

Miksi tämä lakimuutos on tärkeä?

"Vanha lakipykälä on hyvin suurpiirteinen ja vajavainen. Se vaatii päivitystä."

Nykylain mukaan raiskaus vaatii väkivaltaa tai sillä uhkaamista – miksi tämän pitää muuttua?

"Mun mielestä on päivänselvää, että arkisissakin tilanteissa jokainen voi päättää, milloin haluaa seksiä. Tähän voi liittyä esimerkiksi henkisestikin dominoiva kumppani."

Tarvitseeko seksiin jatkossa lupalapun?

"Ei tämä mielestäni sitä tarkoita. Mä koen, että tässä mennään tietyllä tavalla lähemmäs todellista tasa-arvoa miehen ja naisen välillä."

Onko sinulla henkilökohtainen suhde aiheeseen?

"Valitettavasti kyllä. En tahdo avata asiaa sen enempää."

Miten jokainen meistä voisi edistää terveempää seksuaalikäyttäytymistä omissa verkostoissaan?

"Keskustelun herättäminen ihan ruohonjuuritasolla on mun mielestä tärkeää. Kenenkään ei pitäisi olla tämänlaisten asioiden kanssa yksin. Lisätään tietoisuutta yhdessä."

Lue myös: Mira Luoti ja Adikia vaativat raiskauslain muuttamista: seksi on kommunikaatiota, ja jokaisella on oikeus perääntyä missä vaiheessa hyvänsä

Suostumus 2018 -kansalaisaloite etenee eduskuntaan: "Itsemääräämisoikeus voidaan rikkoa myös ilman fyysistä väkivaltaa" - Artisti F puhuu sensuroimatta vaikeista asioista 

1 kommentti

BelieveEvidence

18.12.2018 16:45

Jos tuo lakiesitys tulee voimaan, on edelleen sana sanaa vastaan -tilanne sen suhteen, oliko väitetyssä raiskauksessa kyseessä yhdessä tuumin haluttu ja tehty seksi. Englanninkielisestä maailmasta tiedetään paljon tapauksia, joissa nainen katuu kännistä toilailuaan, huonoa seksiä ja/tai tekemäänsä pettämistä ja selittää asian itselleen keksimällä olevansa uhri. Kun on uhri, on oltava rikos ja rikollinen, joten seuraa syytös raiskauksesta. Oikeusjutuilla ja niillä uhkaamalla voi myös tehdä rahaa.

Mieluummin/myös pitäisi muuttaa tuomioistuinten tapaa tulkita lakia. Nykyään rangaistusasteikon yläpäätä ei koskaan käytetä edes todella törkeissä raiskaustapauksissa. Sisäministeri Kai Mykkänen hurskastelee, että tuomioasteikon yläpäätä pitää koventaa. Ei sillä ole mitään merkitystä, jos sitä ei koskaan käytetä. Perättömästä raiskaussyytteestä pitää myös tulla tuntuva rangaistus. Ehdollinen tai sakot eivät ole tarpeeksi, koska valheellinen raiskaussyyte voi aiheuttaa suurta vahinkoa uhrille.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/raiskauksista-valehdellut-nainen-sai-ehdollista-vankeutta/84259/

https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/2712464/Oikeus+tuomitsi+naiselle+sakkoja+vaarasta+raiskaussyytteesta

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005682887.html
"Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies"

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005339714.html
"25-vuotias nainen tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Britanniassa torstaina, koska oli tehnyt perusteettomia syytteitä raiskauksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä 15 miestä kohtaan. -- Ensimmäinen hänen uhreistaan vietti kaksi vuotta vankilassa syyttömänä. Mies tuomittiin vankeuteen vuonna 2010. Nainen oli oikeuden mukaan leveillyt saamillaan 11 000 punnan eli noin 12 000 euron hyvityksillä."
"Vuonna 2012 nainen syytti useita miehiä ahdistelusta ja kertoi näiden käyneen häneen käsiksi väkivaltaisesti. Myöhemmin valvontakamerakuva paljasti, että tilanne oli ollut päinvastainen: nainen oli hyökännyt väkivaltaisesti miesten kimppuun. Kaikkiaan hän teki vuosina 2010–2013 neljä eri ilmoitusta raiskauksista, joukkoraiskauksista ja hyväksikäytöistä."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi