Suostumus 2018 -kansalaisaloite etenee eduskuntaan: "Itsemääräämisoikeus voidaan rikkoa myös ilman fyysistä väkivaltaa" – Artisti F puhuu sensuroimatta vaikeista asioista

"Väkivalta tai sen uhka ei ole raiskaukselle riittävä määritelmä. Suostumus oleellisena osana seksiä pitäisi olla lain lisäksi myös jokaisen arkielämässä itsestäänselvää. "

F ei pelkää leimautumista puolustaessaan itselleen tärkeitä asioita.
F ei pelkää leimautumista puolustaessaan itselleen tärkeitä asioita. Kuva: F Virallinen Facebook

Suostumusperustaista raiskauslainsäädäntöä ajava kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Jotta aloite saa mahdollisimman hyvän startin eduskunnassa ja etenee laiksi saakka, jatkuu allekirjoitusten kerääminen edelleen. 

Lue alta F:n mietteet kansalaisaloitteesta ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavasta raiskauslaista.

Miksi olet mukana Suostumus 2018 -kampanjassa?

"Musiikissani ja sen ulkopuolella koen tärkeäksi tuoda esille mulle tärkeitä teemoja, joita esimerkiksi tasa-arvo ja itsemääräämisoikeus ovat. Haluan olla omalta osaltani tekemässä hyvää ja puhumassa rohkeasti ja sensuroimatta vaikeistakin asioista."

Nykylain mukaan raiskaus vaatii väkivaltaa tai sillä uhkaamista – miksi tämän pitää muuttua?

"Väkivalta tai sen uhka ei ole raiskaukselle riittävä määritelmä. Suostumus oleellisena osana seksiä pitäisi olla lain lisäksi myös jokaisen arkielämässä itsestäänselvää. Itsemääräämisoikeutta voidaan rikkoa myös ilman fyysistä väkivaltaa."

"Esimerkiksi #metoo on myös tehnyt tärkeää pohjatyötä kääntäen katsetta raiskauksen uhreihin, perinteisemmän esimerkiksi tekijän rangaistuksen pituuteen keskittyvän keskustelun sijaan. Koen, että lakimuutos on iso tasa-arvoteko."

Tarvitseeko seksiin jatkossa lupalapun?

"Suostumus2018-lakialoite erittelee niin sanotun suostumuskriteeristön, joka osoittaa tilanteet, joissa suostumus ei ole validi."

"Kriteeristö erittelee ja selventää tilanteita ja niiden tulkintaa, eikä suostumus vaadi varsinaisen lupalapun kirjoittamista. Toisaalta, miksei lupalappu voisi toimia esileikkinä..."

Onko sinulla henkilökohtainen suhde aiheeseen?

"Uskon, että jokaisen itsemääräämisoikeutta on tavalla tai toisella rikottu."

Oliko helppo päätös lähteä artistina edustamaan tällaista asiaa?

"En pelkää puhua mistään itselleni tärkeästä aiheesta. Jos sulla on kanava, jonka kautta voi edes pienesti vaikuttaa ja tavoittaa jengiä, niin sitä pitää käyttää. Leimatuksi tuleminen ei pelota eikä oikeastaan edes kiinnosta mua. Eikä myöskään niitä, jotka oikeesti kuuntelee mun musaa tai käy keikoilla. Tervetuloa joukkoon!"

Miten jokainen meistä voisi edistää terveempää seksuaalikäyttäytymistä omissa verkostoissaan?

"Ollaan avoimia, ymmärtäviä ja keskustellaan. Kunnioitetaan toistemme itsemääräämisoikeutta ja otetaan suostumus osaksi seksiä, tuli lakimuutos tai ei."

Lue myös: Mira Luoti ja Adikia vaativat raiskauslain muuttamista: seksi on kommunikaatiota ja jokaisella on oikeus perääntyä missä vaiheessa tahansa

1 kommentti

$he2

16.11.2018 22:27

Asia Argento väitti Harvey Weinsteinin antaneen hänelle suuseksiä vastoin tahtoa. Seuraavien viiden vuoden aikana heillä oli vapaaehtoista seksiä useita kertoja. Luultavasti Argenton MeToo-syyttelyn idea syksyllä 2017 oli saada kiristettyä Weinsteinilta rahaa, jota Argento tarvitsi hiljentääkseen Jimmy Bennettin. Toinen Harvey Weinsteinia syyttänyt naisnäyttelijä, Rose McGowan, on ilmeisesti kokaiininarkomaani. McGowanin näyttelijänura ei ole viime vuosina edennyt kovin hyvin, joten rahat huumeeseen oli hankittava samalta haaskalta.

Jimmy Bennett näytteli seitsemänvuotiaana Argenton ohjaamassa elokuvassa The Heart Is Deceitful Above All Things, jossa he esittivät äitiä ja poikaa. Kalifornian lain mukaan seksi myös vapaaehtoisen alaikäisen kanssa on raiskaus, statutory rape. Rahat Jimmy Bennettin hiljentämiseen kirjallisella sopimuksella Argento sai silloiselta miesystävältään Anthony Bourdainilta. Bourdain teki itsemurhan kesällä 2018, kenties siksi, että Argento avoimesti petti häntä toisen miehen kanssa.

20.12.2017
https://www.hs.fi/elama/art-2000005496768.html
Menestynyt Hollywood näyttelijä Alyssa Milano loi #metoo tunnisteen eli hashtagin pikaviestipalvelu Twitteriin vastauksena elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin saamiin lukuisiin syytöksiin seksuaalisesta ahdistelusta. -- Harlemissa kasvanut sosiaalityöntekijä Tarana Burke itse asiassa aloitti Me too -kampanjan jo kymmenen vuotta sitten.

17.12.2017
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005493562.html
Weinsteinin tarjouksesta kieltäytynyt ruotsalaisnäyttelijä Noomi Rapace ottaa kantaa #metoo-kampanjaan -- peräänkuuluttamalla myös naisten vastuuta. Svenska Dagbladetille haastattelun antanut Rapace toteaa, että pitkään jatkuneessa keskustelussa on unohdettu yksi asia, naisten oma toiminta.
”Monet naiset ovat itse pelanneet peliä ja kiivenneet sen avulla eteenpäin urallaan. He ovat sillä tavalla päässet sisäpiiriin, osallistuneet ’peliin’ ja käyttäneet sitä omaksi edukseen -- Näin miten sitä tapahtui teatterimaailmassa Tukholmassa ja elokuvamaailmassa Los Angelesissa.”

20.8.2018
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005796893.html
#metoo-johtohahmo Asia Argento -- maksoi viime syksynä sanomalehti The New York Timesin (NYT) mukaan 380 000 dollaria eli noin 330 000 euroa nuorelle näyttelijä-muusikolle Jimmy Bennettille, jotta tämä ei haastaisi näyttelijää oikeuteen seksuaalisesta ahdistelusta. Lehden tietojen mukaan hyväksikäyttö tapahtui vuonna 2013. Argenton kerrotaan käyttäneen Bennettiä seksuaalisesti hyväkseen hotellihuoneessa Kaliforniassa, kun Bennett oli 17-vuotias. Argento oli tuolloin 37-vuotias. Kalifornian suojaikäraja on 18 vuotta.
25.6.2018
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005732367.html
Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
--
Langettavien syynä on lehtien yliampuva kirjoittelu, jolla on vahingoitettu yksittäisten henkilöiden mainetta ja uraa. Pressens Opinionsnämnd kritisoi medioita erityisesti julkisuuden henkilöiden nimien esiin tuomisesta ja niiden liittämisestä seksuaaliseen ahdisteluun. Esimerkiksi TV4-kanavan juontaja Martin Timell joutui #metoo-uutisoinnin kohteeksi ja hänen tv-ohjelmansa lopetettiin, kun Timellin entinen kollega syytti häntä seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksesta. -- Attondan käräjäoikeus katsoi, että Timell ei ole syyllistynyt raiskaukseen, ja hänet vapautettiin syytteistä. Timell itse on kutsunut medioiden uutisointia aiheesta ”noitavainoksi”.

3.7.2018
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005742290.html
Pirkko Saisio jatkaa kirjoituksessaan keskustelua #metoo-liikkeestä: ”Heppoiset ilmiannot ja niiden uhreiksi joutuneiden kohtalot eivät kuulosta taistolaisuudelta vaan puhtaasti stalinismilta”

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi