Mira Luoti ja Adikia vaativat raiskauslain muuttamista: seksi on kommunikaatiota, ja jokaisella on oikeus perääntyä missä vaiheessa tahansa

Suostumus2018-kampanja pyrkii muuttamaan raiskauslakia yksilön itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Monet artistit esiintyvät tänään kampanjan tukikonsertissa Tavastialla.

Mira Luoti ja Adikia ovat mukana tukemassa Suostumus2018-kampanjaa.
Mira Luoti ja Adikia ovat mukana tukemassa Suostumus2018-kampanjaa.

Räppäri Adikian ei tarvinnut kahta kertaa miettiä lähtemistä mukaan Suostumus2018-kampanjaan. Hän on kokenut paljon seksuaalista häirintää niin artistina kuin ennen artistiuraansa.

“Kyse ei ole vain raiskauslainsäädännöstä vaan asenteista, miten naiskehoon suhtaudutaan julkisessa tilassa. Kaikilla on oikeus niin fyysiseen kuin henkiseenkin koskemattomuuteen ja määrittää omat rajat”, Adikia summaa.

Suostumus2018-kampanja pyrkii muuttamaan raiskauksen rikosoikeudellisen määritelmän jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Kansalaisaloitteen loppukiri on käynnissä, sillä aloite tulee allekirjoittaa 5. joulukuuta mennessä.

Nykyinen raiskauslaki vaatii muutosta, sillä raiskauksen rangaistus määritetään usein tapahtuneen väkivallan mukaan, ikään kuin raiskaus ei aina itsessään olisi väkivaltainen teko.

Kampanjan takana oleva yksityishenkilöistä, puolueista, kansalais- ja nuorisojärjestöistä muodostuva ryhmä haluaa, että raiskaus määritellään suostumuksen puutteen kautta.

Adikian mielestä yleinen asenneilmapiiri seksuaalisuuden ympärillä on vääristynyt. Hänen mukaansa suostumuksen pitäisi olla itsestään selvä osa seksuaalista kanssakäymistä.

“Keskustelun pitäisi olla tärkein osa esileikkiä, oli sitten parisuhteessa tai baarituttuja. Jokaisella on oikeus perääntyä seksistä missä vaiheessa tahansa. Seksi on keskustelua ja kommunikaatiota”, Adikia sanoo.

Samoilla linjoilla on Mira Luoti: kaikki seksi, johon ei ole molemminpuolista suostumusta, on seksuaalista väkivaltaa.

Luoti on pitkään ollut mukana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa Joku Raja! -verkostossa. Myös Luodin mielestä seksuaalinen itsemääräämisoikeus ansaitsee parhaan mahdollisen lain suojan.

“Suostumus2018 on todella tärkeä, sillä muutoksen on tapahduttava. Annan kampanjalle kaiken tukeni”, Luoti kertoo.

Kuten Adikialla myös Luodilla on henkilökohtainen suhde aiheeseen. Artistit kokevat, että vain keskustelemalla suostumuksesta ja itsemääräämisoikeudesta laki ja ilmapiiri voivat muuttua.

Adikian mielestä tervettä seksuaalikäyttäytymistä voi edistää omissa verkostoistaan normalisoimalla seksistä puhumista ylipäänsä.

“Jokainen voi vaikuttaa omaan lähipiiriinsä puhumalla aiheesta sekä omalla käytöksellään.”

Sekä Luoti että Adikia esiintyvät tänään Suostumus2018-kampanjan tukibileissä lukuisten muiden artistien kanssa. Maija Vilkkumaa, F, Onniboi, B.W.A., Jenna Alexa, Kasper, Mercedes Bentso, Raja, SoFa ja Tommy Lindgren kerääntyvät Tavastialle osoittamaan tukensa.

Mukana ovat myös All Female Panel stand up -ryhmän koomikot Kaisa Pylkkänen & Saana Peltola. Tilaisuuden juontaa Ronja Salmi.

Konsertin tuotto käytetetään täysimääräisesti Suostumus2018-kampanjan tulevien kampanjatapahtumien tila- ja järjestelykuluihin, esitteiden, pinssien ja muun kampanjamateriaalin kuluihin sekä some-viestinnän ja nettisivujen kuluihin.

Suostumus2018-kampanjan tukibileet Tavastialla 13. lokakuuta