Putinin ydinvoimaa ja verotettua aurinkoenergiaa

Energiakysymykset puhuttavat syystäkin, sillä tämän vuoden satsi uusiutuvia luonnonvaroja on kulutettu tänään loppuun.

Koska ylitimme tänään rajat uusiutuvien luonnonvarojen suhteen, on hyvä puhua hieman energiasta.

Vesa Vierikolla ja Greenpeacella on tarjota suomalaisille medioille juttuvinkki. Toistaiseksi siihen ovat tarttuneet yllättävän harvat. Vierikon huolena on nimittäin Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala ja sen siteet Venäjälle.

Homman ydin on yksinkertainen, mutta kieltämättä hieman absurdi. Olkiluodon uuden ydinvoimalan tarkoitus oli lisätä Suomen omavaraisuutta energian suhteen. Nyt suunnitellaan, että rakennettaisiin ydinreaktori, josta kolmanneksen omistaa venäläisyhtiö Rosatom.

Greenpeacen mukaan Fennovoiman Rosatomilta tilaama voimala sitoisi toteutuessaan Suomen energiahankinnan entistä tiiviimpään Venäjä-riippuvuuteen, sillä Rosatomin voimaloissa käytettävää polttoainetta ei saa ostettua muualta kuin Rosatomilta itseltään. Järjestö mainitsee myös, ettei Rosatom ole aivan tavallinen energiayhtiö, vaan Venäjän entinen atomienergiaministeriö, jonka rahoitus tulee edelleen Venäjän valtionrahastoista ja jonka johdon valitsee Venäjän presidentti.

Satu Hassi laski vuosi sitten blogissaan, että vuonna 2002, kun eduskunta antoi luvan Olkiluodon kolmosreaktorille, Venäjä mainittiin täysistuntokeskustelussa lähes 400 kertaa. Suurin osa näistä oli Hassin mukaan ydinvoiman kannattajien puheenvuoroja ja ydinvoiman vastustajia syytettiin Venäjän asian ajamisesta.

Kuva: © il-fede / Fotolia.com

Aurinkoenergiassa ei tullutkaan ennätystä

Energiakysymyksissä ei ole helppoja ratkaisuja, ja jotenkin tuntuu, ettei asiaa edes pyritä helpottamaan. Yle uutisoi maanantaina, kuinka Tullin antama verotusohje on jäädyttänyt aurinkovoimaan tehtyjä sijoituksia. Suunnitteilla oli rakentaa kesäksi enemmän aurinkopaneeleita, mitä niitä on ollut tähän mennessä yhteensä, mutta suunnitelmat eivät ole toteutuneet.

Tullin antaman verotusohjeen mukaan omaan käyttöön asennetuilla aurinkopaneeleilla tuotetusta sähköstä joutuu maksamaan veroa, jos sähköä päätyy jakeluverkkoon. Ohje ei koske mökkien ja omakotitalojen pieniä paneeleita.

Ylen mukaan forssalainen LHJ Group on yksi yrityksistä, joka puolitti aurinkovoimansa tehot välttääkseen byrokratian ja verot. Aurinkovoima houkuttelee, mutta kannattavuus ei ole riittävä.

“Sähkö tehdään omaan käyttöön eikä myydä, joten on hölmö homma maksaa siitä ohjeen mukaisia veroja.”

Ylen soittokierroksen mukaan Suomeen olisi tehty lyhyessä ajassa paljon investointeja aurinkoenergiaan.

“Kun tulli ilmoitti ohjeestaan, kaikki järjestelmätilaukset tippuivat verorajan alapuolelle”, sanoi johtaja Esa Areva aurinkoenergiaan erikoistuneelta Areva Solarilta Ylelle.

Yritykset haluaisivat investoida aurinkovoimaan enemmänkin, mutta verot välttääkseen heidän pitäisi pystyä varmistamaan, ettei tuotannosta pääse yhtään tuotantopaikan ulkopuolelle.

Kaikki aurinkopaneelit ovat yhteydessä valtakunnan sähköverkkoon sähkökeskuksen kautta ja oman tuotannon luikahtaminen sinne pitäisi estää teknisellä estolla. Ylen mukaan Tulli ei ole kuitenkaan käytännössä hyväksynyt mitään teknistä estoa järjestelmiin, joten verovelvollisuus on käytännössä väistämätön.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi