Räsäsen puheista taas kirkostaeroamisbuumi

Heinäkuussa eroaa tavallisesti noin 70 ihmistä päivässä.

Päivi Räsänen.
Päivi Räsänen. Kuva: paivirasanen.fi

Sisäasiainministerimme Päivi Räsänen (kd.) kehotti tämän vuoden Kankaanpään kansanlähetyspäivillä muun muassa noudattamaan Raamatun ohjeita silloinkin, kun se rikkoo lakia. Samassa puheessa Räsänen vertasi aborttia eläinten teurastamiseen ja sanoi homoutta kivuksi. Koko puheen voit lukea täältä.

Tämä on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa kiivasta keskustelua ja johtanut lopulta kirkostaeroamisbuumiin. Joidenkin suomalaisten mielestä ministeri Räsänen edustaa vahvasti evankelisluterilaista kirkkoa ja sen arvomaailmaa, vaikka hänen työtehtäviinsä tällainen ei kuulu.

Heinäkuu on yleensä hiljaista aikaa kirkosta eroamiselle, mutta eroakirkosta.fi-sivuston mukaan eilinen oli tähän asti tämän vuoden ennätyspäivä. Kirkosta erosi eilen keskiviikkona peräti 960 ihmistä. Normaalisti heinäkuussa eroaa noin 70 ihmistä päivässä.

Tänään kello 14.00 mennessä on kirkosta eronnut jo 1159 ihmistä. Eilen ja tänään on kirkosta erottu jo yhtä paljon kuin normaalisti kesä-heinäkuussa kuukauden aikana. Eroakirkosta.fi:n mukaan eropalautteiden perusteella näyttää siltä, että evankelis-luterilaisen kirkon tulisi välittömästi irtisanoutua ministeri Päivi Räsäsen lausunnosta säilyttääkseen uskottavuutensa.

Kirkosta eroamiset tänään
Kirkosta eroamiset tänään Kuva: eroakirkosta.fi

“Valtion tulisi kohdella kaikkia uskontoja ja vakaumuksia yhdenvertaisesti. Voikin pohtia, onko sellainen henkilö sopiva toimimaan sisäasiainministerinä, joka nostaa itselleen tärkeän uskonnollisen kirjan Suomen lain edelle. Voi myös kysyä, sallisiko Räsänen kaikille uskonnoille samat oikeudet, eli voisivatko Räsäsen mielestä myös esimerkiksi muslimit rikkoa lakia, jos Koraanissa on heidän mielestään parempia ohjeita”, toteaa eroakirkosta.fi-palvelun tiedottaja Petri Karisma.

Esimerkkejä eroakirkosta.fi:hin tulleista palautteista

14 kommenttia

tnnn

11.7.2013 15:18

Pari hienoa blogikirjoitusta Räsäsestä ja Kristillisdemokraatrista:

Kulttuuriduunari Tuomas Saloniemi ( http://www.saloniemi.net/arkkienkeli-paiv/ )

"Räsänen on siis itse saanut aikaan että yli tuhat ihmistä on tänään eronnut kirkosta. Se on pienen seurakunnan verran. Kaikki tuntemani ihmiset ovat tänään tuominneet Räsäsen puheet mauttomina, vastuuttomina, teologisesti kestämättöminä tai muuten vain älyttöminä. Kaikki paitsi arkkipiispa, piispat, piispainkokous, mikään kirkkoneuvostoista, seurakuntaneuvostoista, kirkolliskokous tai ylipäätään mikään kirkon elin. Yksittäiset papit ja kirkolliskokouksen edustajat ovat toki pyöritelleet silmiään.

Ja miksi heidän pitäisi? Siksi, että Päivi Räsänen käyttää heidän ääntään. Ei se reilua ole eikä sen näin pitäisi olla. Mutta tuo kuvio kertoo omaa karua kieltään siitä, että jos kukaan ei uskalla kirkon nimissä tehdä linjauksia, joku kyllä tekee. Ja se joku on tässä tapauksessa Päivi Räsänen. Tähän asti jokainen tuntemani kirkosta eronnut kyllä tietää, että Päivi Räsänen on kirkon silmissä riviseurakuntalainen (ja toki kirkollisasioista vastaava ministeri) jolla ei ole kirkon sisällä sen enempää virallista painoarvoa kuin minullakaan. Mutta kun Räsänen puhuu, kansa eroaa kirkosta.

[...] Minä olen uskonut ja tullut siihen tulokseen että kirkkoa pitää muuttaa sisältä päin. Että ei pidä jättää sitä fundiksille. Mutta nyt pikkuhiljaa epäilys kyllä kasvaa. Että liian myöhään, ihan turhaan. Kirkko on jo tiukasti viidesläisten päiviräsästen leikkikenttä, jossa voidaan kyllä esittää liberaalia, mutta oikeasti laiva on matkalla fundissaarille."

Kirjailija Jari Tervo ( http://jaritervo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49727-kristillis-siveellinen-kirjoitus )

"Kristillisdemokraatit ovat kokoaan suurempi puolue. Heidän toimintaansa tarkkailemalla pysyy yhteiskunnallisen keskustelun valtimolla. Suomalaisen yhteiskunnan sotienjälkeistä kehitystä voi tulkita tutkimalla, mitä kristilliset ovat vastustaneet. Kaikki heidän vastustamansa uudistukset ovat tulleet aina voimaan."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.7.2013 23:49

Hyvä päivi ja toivottavasti et vain eroa tai lähde politiikasta koska me tarvitsemme kaltaistasi möläyttelijää vauhdittamaan kirkosta eroamisia jota päästäisiin sen kipukynnyksen yli jossa jopa alkaisi löytymään poliittista rohkeutta ottaa esille se että miten huonosti valtio ja kirkko onkaan toisistaan erotettu sekä korjattaisiin muutkin epäkohdat sekä evlutin erikoisaseman ja jospa se nyt sitten tehtäisiin lopullisesti ja kunnolla.

Sekulaari juna liikkeelle ja hahmotan jo tulevaisuuden jossa uskomukset pysyvät yksityisasioina ja poissa kaikista valtion instansseista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bonfireheart

12.7.2013 12:37

En ole PäRän tuttu, en ollut Kansanlähetyksen kesäpäivillä, enkä oo käynyt täällä aikoihin, mut kun tos radiossa just toitotettiin tuota Räsästä taas, niin tulin kurkkaamaan, ja oikein arvattu, täällähän sillä hekumoidaan. Ei kyl tiedä itkiskö vai nauras teidän jumalattomien juttuja. On teillä köyhää, kun pitää tällaisesta alkaa vouhkaa. Tvssäkin mainostettiin, että kirkossa kuhisee. Luulenpa että se kuhina on teillä täällä kirkon ulkopuolella. Jumalan omilla on rauha sydämessä, ei mikään kuhina. Kummasti se vaan teitä silti kiinnostaa!

Kaipa se sattui arkaan paikkaan, kun paljonhan niitä abortteja tehdään. Eli te kaikki Päivin haukkujat tykkäätte että abortti on moraalisesti oikein ja kiva juttu? Niinkö?

Ja kamala meteli siitä kun hän sanoi, mikä todellakin lukee Raamatussa ihan suoraan, että enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä. Eli hänhän vain totesi, että tällä hetkellä uskova joutuu itse kärsimään, ettei joudu tekee omaatuntoaan vastaan, eli esim terveydenhoidossa henkilö joutuu eroamaan virastaan, jos ei halua liukuhihnalta tehtailla abortteja. Hän kehotti noudattamaan lakeja. Huono laki vaan pitää muuttaa. Vai oletteko eri mieltä? Suomi on kristitty maa, vai onko? Mikähän siinä on niin kamalaa, jos kristityt kunnioittavat elämää?

Ja kaiken lisäksi, Päivi puhui tuota kristittyjen kesäpäivillä, ei suinkaan missään politiikan areenalla. Nähtävästi siellä on ollut sitten ei-kristittyjä kuuntelemassa, mutta ei Jumalan tahtoa ja pelastusta etsimässä, vaan epätoivoisesti etsimässä jotain mihin takertua, mistä voisi syytellä uskovaisia ja kirkkoa. Se on se sielunvihollinen taas kerran, joka sellaista kauniilla kesälläkin teettää. Säälittävä että te jumalattomat ette huomaa että olette sen herran talutushihnassa, ja räksytätte mitä se käskee teidän räksyttää...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Just joo

12.7.2013 13:52

Littlelight, minä en tarvitse itseni ja Jumalan väliin tuollaista kirkkoa yhteyksiä sotkemaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jörö

12.7.2013 17:40

Vanha foorumi fundamentalisti uskis littlelight tuli taas vähän legendaarisesti kurkkaamaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei_Näin

12.7.2013 18:31

Littlelight, ministeritason julkisuuden henkilö ei voi odottaa pääsevänsä pakoon edustusvelvollisuuksiaan työajan ja/tai Arkadianmäen ulkopuolella. Ministerillä on velvollisuus edustaa kansaa ja hallintoa jotakuinkin aina ja kaikkialla. Harmi vaan, ettei arvon rouva sisäministeri edusta kuin pientä, äänekästä vähemmistöä, eikä varsinkaan näe siinä mitään ongelmaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Juuri näin

13.7.2013 09:07

Littelight: "Mikähän siinä on niin kamalaa, jos kristityt kunnioittavat elämää?" Näinhän se - ystävä rakas - nyt vain on ajatusmaailma kansamme keskellä hyvää vauhtia ajautumassa. Perässähiihtäen kun on niin vaivaton kulkea - omaa päätä enempää kiusaamatta. Surullista, niin kovin surullista!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Skeptikko

13.7.2013 12:26

Jes, !Litukka" puhuu, aisaa, taas kerran. Periaatteesta voisin kumpaakin, myös Räsästä, panna.
Kuitenkaan en tee niin koska, en pane riman alla olevia. Kiitos ja anteeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Muutkin tekee samaa

14.7.2013 11:29

Kummallista on suomalainen uskonnon- ja sananvapaus...

Kun henkilö siteeraa suoraan islamin pyhistä kirjoista, että Profeetta oli viisikymppisenä sukupuoliyhteydessä 9-vuotiaan tytön kanssa ja että islamin mukaan Profeetan elämä kaikkine yksityiskohtineen on pikkutarkka esikuva jokaisella muslimille, henkilö saa sakkoa.

Kun Päivi Räsänen vapaa-ajallaan siteeraa uskonnollisen yhdistyksen nimenomaan uskonnollisia asioita käsittelevässä tilaisuudessa Raamatusta, että kristinuskon mukaan kristillinen etiikka (ns. Jumalan sana) on kristitylle ensisijaisempi eettinen ohjenuora kuin milloin minkäkin maan lait, vaaditaan siteeraajaa eroamaan ministerintehtävästään. Siteeraaja Räsänen ei ole salaillut äänestäjiltään mielipiteitään erilaisista eettisistä kysymyksistä - päinvastoin hänet on äänestetty eduskuntaan niitä ajamaan kuten muutkin kansanedustajat.

Miten voi olla, että saadaan julkaista kirjoja, jossa on Kiellettyjä Sanoja, mutta sellaisen kirjan lukeminen ääneen julkisesti tai toisen kirjan tekstin siirtäminen nettipalstalle tekee lukijasta tai siirtäjästä Pahiksen tai Kauhean Rikollisen?

Raamatussa sanotaan myös, että "Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu." (Mark.12:17) ja että esivaltaa kohtaan on oltava kuuliainen eli noudatettava lakeja (Room.13:1-2) "Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin, häneltä ovat vallankäyttäjät saaneet valtuutensa. Joka vastustaa esivaltaa, nousee siis Jumalan säädöstä vastaan, ja ne, jotka näin tekevät, saavat rangaistuksensa.", (elleivät ne lait esim. käske palvomaan epäjumalia tai tekemään muita omaa etiikkaa rikkovia tekoja, joista puhutaan mm. Roomalaiskirjeen alussa).

Oliko Räsäsen Rötös siis se, että hän sanoi julkisesti ääneen liian vähän Kiellettyjä Sanoja?

Ja osaavat ne hallituskumppanitkin... Vihreiden eduskuntaryhmän johtaja Oras Tynkkynen sanoo kuten Räsänen, että oman etiikan mukaan voi tarvittaessa rikkoa lakeja, jos esivallan linja menee ristiin oman kanssa.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013071417263572_uu.shtml

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on toistuvasti omien mielenkiinnon kohteidensa parissa julkisella paikalla ollessaan unohtanut tässäkin keskustelussa vaaditun "edustusvelvollisuuden työajan ja/tai Arkadianmäen ulkopuolella".
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194688959768/artikkeli/arhinmaki+osallistui+vihaiseen+puheeseen.html
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288336506782.html

Toukokuussa 2007 "kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin", Suomen Ekumeeninen Neuvosto, kehotti ohjeistuksellaan seurakuntia tarjoamaan turvaa niille turvapaikanhakijoille, joiden turvapaikkahakemuksen valtiovalta on hylännyt. Ohjeistuksessa kehotettiin seurakuntia kansalaistottelemattomuuteen ja laittomuuteen. Tuolloin maahanmuutto- ja eurooppaministerinä istunut RKP:n Astrid Thors kannusti Kotimaa-lehden artikkelissa Kirkko turvapaikkana -oppaassa kehotettuja toimintatapoja. Hän pysyi pallillaan täyden ajan.

Oppaan sivu 14: "Kirkko turvapaikkana -käytäntöön liittyy moraalinen haaste. Lähimmäisenrakkauden toteuttaminen äärimmäisessä tilanteessa, jossa turvapaikanhakijaa uhkaa karkotus, vaatii tottelemattomuutta vallitsevia lakeja kohtaan. Kristillinen etiikka menee edelle silloin, kun sen ja valtion lain välillä on ristiriita. Ennemmin meidän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä."

Sivu 15: "Kansalainen on omantuntonsa mukaan velvoitettu olemaan tottelematta viranomaisten lakeja ja säädöksiä, jos ne ovat ristiriidassa moraalisen järjestyksen, ihmisen perusoikeuksien tai evankeliumin kanssa. Tällaisen kansalaistottelemattomuuden oikeutus nousee siitä, että Jumalaa tulee totella enemmän kuin maan poliittista johtoa.”

http://www.ekumenia.fi/
http://www.ecredo.fi/sen/data/liitteet/kirkko_turvapaikkana_2007.pdf

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bonfireheart

14.7.2013 13:39

Monta kommenttia, mutta kukaan ei vastannut kysymyksiini, esim että onko abortti mielestänne hyvä juttu. Ja varmaan teistä Päivin arvostelijoista monet on vihreitä, jotka perinteisesti ovat olleet kansalaistottelemattomuusintoilijoita. Joskus sitäkin tarvitaan, vaikka Päivi ei siihen nyt yllyttänytkään.

'Just joo', pyhän Jumalan ja syntisen ihmisen välillä on kuilu jonka voi vain Jeesuksen avulla ylittää, joten tarvitset Häntä välimieheksesi, ja Jeesushan perusti kirkon.

'Ei näin', ministerilläkin on oikeus mielipiteeseen ja vakaumukseen.

'Skeptikko', kommenttisi on epälooginen, mutta kiitos, en kaipaa panemisiasi, tuskin Päivikään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SADasdfasdf

15.7.2013 14:45

Abortti on toki oikein, mutta koen sen silti ongelmalliseksi. Pahimmillaan kyse on saivartelusta jonka perustella päätetään onko sikiö ihminen vai jauhelihaa. Tavallaan olisi rehellisempää sallia abortti vaikka ristiäisiin saakka, eli siihen saakka kunnes jauheliha on saanut nimen.

Kirkko instituutiona on ongelma. Kannattaisin lämpimästi kirkon ja valtion erottamista, jos eläisimme 60-lukua. Tänä päivänä kirkon vastuulle on tullut paljon sellaista toimintaa, joka oikeastaan kuuluisi valtiolle/kaupungeille. Jos nyt kirkko ajettaisiin alas, vain naiveimmat kuvittelisivat, että kunnat järjestäisivät korvaavat toiminnot.

Kirjoittajan kotikaupungista häviäisi tässä yhteydessä :

- Noin 60% lasten iltapäiväkerhoista
- Valtavat määrät harrastetoimintaa nuorille partiot/sähly yms.
- 2 nuorisotilaa, jotka kirkko on kustantanut, kun kaupungilla ei ollut varaa.
- Velkaneuvonta
- Sosiaalinen luototus
- Parisuhde neuvonta
- Vanhustyö mikä itsessään on erittäin iso kokonaisuus ja sisältää vaikka mitä. ** Tämän pitäisi toimia kaupunginkin puolesta, mutta ei toimi.

Laajemmalti ajateltuna Suomesta häviäisi myös useampi sairaala, joita kirkko ylläpitää.

Kirkkoon kuulumattomat ovat vapaamatkustajia, joiden vuoksi meidän lapsemme ja vanhuksemme jäävät ilman huolenpitoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mokkulapersiissä

15.7.2013 15:51

Ottaisitko selvää ennenkuin enempää tilität siitä kuinka paljolla kirkko rahoittaa mitäkin ja kuinka paljon se ratsaa valtiolta ja kuinka älykästä sen jälkeen on kuulua instituutioon jonka kivijalkana on taikausko.

Mokkulapersiissä II

16.7.2013 00:46

http://www.eroakirkosta.info/index.php?page=taloudelliset-syyt

Kirkon rahan käytöstä siinä vähän alempana. Ei se pahalle näytä... mikä mu lafka käyttää tuloistaan 3% hallintoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi