Yrittäjää ei laiteta

Olisi aika yrittäjien nuorennusleikkaukselle.

Nuori yrittäjä. Vallu Babitzin perusti kahden ystävänsä kanssa soitinliikkeen Kallioon.
Nuori yrittäjä. Vallu Babitzin perusti kahden ystävänsä kanssa soitinliikkeen Kallioon.
"Nuoreen yrittäjään suhtaudutaan melko epäilevästi. Vaikka nuorissa luotetaan innovatiiviseen voimaan, niin liian usein heitä pidetään naiiveina ja kokemattomina", sanoo 20-vuotias Jonna Kukkonen.

Yrittäjyyden erikoisyksikkö Tiimiakatemiassa opiskeleva Kukkonen kertoo olevansa kotoisin "duunariperheestä", jossa palkkatyöläisyys löytyy dna:sta. Matka yrittäjäksi ei siis ollut itsestään selvä.

"Vielä lukiossakin pidin yrittäjyytenä parturi-kampaamoa Siwan nurkalla tai rekkakuskina puurtamista 24/7", sanoo Jonna.

Suomessa on noin 220 000 yrittäjää, joista vain 16 prosenttia on 15–34-vuotiaita. Edelleen yli puolet yrittäjistä on viidenkympin reippaammalla puolella, mutta korkeakoulututkinnon suorittaneiden yrittäjien määrä on kasvussa.

"Asenteet nuoria yrittäjiä kohtaan ovat muuttuneet. Aiemmin heihin suhtauduttiin ehkä samoin kuin naisyrittäjiin aikoinaan", sanoo Raija-Liisa Konkola Suomen Yrittäjistä.

"En ole törmännyt siihen, että ikä olisi esteenä yrittämiselle. Nuorten yrittäjien suhteellisen vähäinen määrä selittyy ainakin sillä, että halutaan olla ensin mukana työelämässä kartuttamassa ammattiosaamista. Ehkä nuoret yrittäjät suuntautuvat myös aloille, joissa nuoruus on etuna bisneksessä."

Näin voisi olettaa myös Vallu Babitzinin, Krisse Porthanin ja Doni Doraliyskin toimineen heidän perustaessaan viime marraskuussa Kallion Kolmannelle linjalle soitinmyymälä Sound-storen. Mistään keltanokkien puuhastelusta ei ole kyse, sillä kaikilla näillä 26–36-vuotiailla miehillä on aiempaa kokemusta alalta.

"Olimme aiemmin töissä yhdessä musiikkiliikkeessä, mutta unelmana oli oma bisnes. Mietimme, miten voisimme tarjota sellaisia tuotteita, joita täältä ei vielä saa, ja nyt toimimme maahantuojina 80 prosentille Soundstoren tuotteista", kertoo tradenomiksi opiskellut Babitzin.

Monet nuoret tuntuvat pelkäävän yrittäjäksi ryhtymistä.

"Luullaan, että markkinat ovat jo täynnä ja oman markkinaraon löytäminen olisi vaikeata. Kyllähän erilaisia lappuja joutuu täyttämään helvetisti, mutta esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallitus auttaa siinä. Itse bisneksen tekeminen on lopulta vaikeampaa kuin firman perustaminen."

Nuorten yrittäjien vähäinen määrä ei Konkolan mielestä johdu siitä etteivät he uskoisi omiin kykyihinsä.

"He uskovat pärjäävänsä, mutta silti palkkatyöläisyys koetaan yrittäjyyttä turvallisemmaksi."

Yrittäjänä joutuukin kantamaan vastuun päätöksistään – myös niistä vääristä. Eikä ole pomoa, jota haukkua tai jolta mankua palkankorotusta.

"Henkisesti raskainta on ollut itsensä johtaminen ja oman elämän organisointi niin, että ei lähde järki liian työmäärän kanssa, vaan työn ja vapaa-ajan välille syntyy tasapaino. Se on välillä melkoista luopumisen tuskaa – joko kivasta projektista tai viikon vapaailloista", kertoo Kukkonen

"Voihan sitä esimerkiksi ottaa palkkana ulos vaikka kaikki osakeyhtiön rahat, jos on tyhmä", huomauttaa Babitzin.

"Verotustietoihin perustuvan selvityksen mukaan yrittäjällä on Suomessa keskimäärin vain 18 prosenttia suuremmat tulot kuin tavallisella palkansaajalla. Eli rikastuminen yrittämällä ei ole Suomessa helppoa", toteaa Kukkonen.

Lukijoilta

"Olen pyörittänyt opiskelujeni ohessa kaverini kanssa franchising-yritystä. Päivät ovat pitkiä, kun samalla pitäisi hoitaa koulukin loppuun. Ei yrittämisellä ole vielä rikastunut, mutta mieluummin laitan aikaani omalle yritykselle kuin olen jonkun palkallisena."

Mies, 26

"Minulle on pienestä pitäen opetettu kotona, ettei yrittäjyys kannata. Siinä menee alta rahat ja koti, jos ei ole valmis tekemään hävyttömän pitkiä päiviä ja siihen viikonloput vielä päälle."

Nainen, 23

"Pyöritän kotoa käsin pientä it-alan yritystä. Ei minulla siihen ole mitään koulutusta, mutta kun aluksi tarpeeksi halvalla tekee toimeksiantoja ja on itse riittävän aktiivinen, niin saa jalansijaa markkinoilla. Aluksi pitää olla nöyrä!"

Mies, 27

"Ei kiinnosta. Turhaa työtä täytellä kaiken maailman lappuja ja huolehtia jostain kaupparekisteristä. Palkkatyössä liksan saa automaattisesti joka kuukausi tilille, ja vaikka työ menisi alta, niin ainakaan ei joudu velkavastuuseen, jos omistajat ovat kusettaneet."

Mies, 31

"Perustin oman firman puoli vuotta sitten. Sen jälkeen olen ollut jatkuvasti töissä. Esimerkiksi viime viikon ‘talviloma’ oli käytännössä pelkkää työasioiden hoitoa ja puhelimessa palaverointia. Jos pääsisi aiemmin eläkkeelle kuin palkalliset."

Mies, 28

"Perustimme parin kollegan kanssa it-firman 2000-luvun alussa ja saimme sen vielä myytyä ennen kuplan puhkeamista. Nyt ei tarvitsisi tehdä töitä enää montaakaan tuntia viikossa, mutta silti puuhastelen uuden firmani parissa kuusi päivää viikossa. Yrittäjäluonne, sanovat kaverit."

Mies, 33

"Teen täyspäiväiseti töitä oman suunnittelufirmani eteen. Toisinaan uusien asiakassuhteiden luominen on vaan niin turhauttavaa, kun melkein aina saa kuulla, että ammattilaisen työt tekee ‘naapurin mukava poika’ parilla kymmenellä eurolla."

Mies, 24

Yrityksen perustamisen ABC

  1. Laadi liiketoimintasuunnitelma. Apua saat mm. Uusyrityskeskuksista ja TE-keskuksista.
  2. Valitse yritysmuoto.
  3. Tee ilmoitus kaupparekisteriin ennen toiminnan aloittamista.
  4. Selvitä yritystoiminnan luvanvaraisuus. Niitä ovat mm. sairaankuljetus, vartiointi- ja taksitoiminta. Lupaviranomaisia ovat kaupungit, lääninhallitukset ja ministeriöt.
  5. Jätä aloittamisilmoitus verottajalle, jolloin ilmoittaudut ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverolliseksi.
  6. Järjestä kirjanpito ja ota tarvittavat vakuutukset.

Lähde: www.finnvera.fi

Yrittäjän ominaisuudet

  1. Itsenäisyys
  2. Ulospäinsuuntautuneisuus
  3. Määrätietoisuus
  4. Sinnikkyys
  5. Ahkeruus
  6. Kyky kantaa vastuuta
  7. Kyky ottaa riskejä
  8. Halu olla vapaa ja riippumaton

Lähde: www.ensimetri.fi

3 kommenttia

w00m

31.3.2006 10:56

Loistava artikkeli mutta olennainen unohtui. Starttiraha. Se pitää hakea ENNEN mitään rekisteriin hakeutumisia ja usein turvaa perustoimeentulon niin kauan kun bisnes rullaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

31v yrittäjä.9.s vuosi menossa

2.4.2006 23:59

Siinäpä sitä..mixiköhän aina puhutaan kuinka raskasta jne.ilmeisesti sitä ei tahdo itse enää huomata suurta tuntimäärää jota tekee kunnes lähmmäiset siitä huomauttaa että nyt hengität välillä.Tuosta ABC.stä.mielestäni kirjanpitäjä olisi etsittävä melko aikaisessa vaiheessa ellet ole tarpeexi pätevä hoitamaan itse kirjanpitoasi.itse en sitä ollut enkä olisi vieläkään?..mieluusti maksan siitä sellaiselle joka sen osaa silloin jää itselle aikaa tehdä sitä omaa työtä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

migguli

9.9.2006 16:30

Perustaisin mielelläni yrityksen mutta mistä V***STA rahat. Tuskin massii tippuu ilman vakuuksia tai takaajia. Ja kuka lähtee takaamaan jonkun yrityslainan ja vakuuksia ei ole kun ei ole mitän omaisuutta. Syvältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi