Blogi

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2008.
Seuraava

Narsisti tarvitsee – loputtomiin  2

Kukaan ei pysty täyttämään narsistin loputtomia tarpeita. Harva edes haluaa – narsisti ei nimittäin koskaan näe mitään vikaa itsessään.

Kotimaa-lehti paneutuu nyt koko aukeamalla vaikeaan persoonallisuusongelmaan, jota ilmenee voimakkaasti myös seurakuntatyössä ja hengellisissä yhdistyksissä.

Vaikka narsismi on hävinnyt muoti-ilmiönä julkisuudesta, narsistit eivät ole hävinneet mihinkään. Tämän tietää muun muassa psykoanalyytikko Jorma Myllärniemi, joka on pitkään tutkinut narsismia ja sen erilaisia esiintymismuotoja. Narsistiset ihmiset ovat vaikeita ja hankalia työtovereita ja kumppaneita. He eivät näe itsessään ongelmia, vaan syyt ovat aina toisissa. Heiltä puuttuvat valmiudet eläytyä toiseen ja toisen tunteisiin. Heillä on myös kyky olla piittaamatta toisten tunteista, jos se palvelee heidän omia tarkoitusperiään. Narsistin suhtautumisesta kanssaihmisiin voi empatia puuttua täysin. Monet kokevat, että he ovat narsistiselle ihmiselle vain käyttövälineitä, Myllärniemi sanoo.

Toisten hyvä itsetunto on uhka.
Narsistit voivat olla hyvin kateellisia ihmisille, joilla on aidosti hyvä itseluottamus. Hänelle voi olla sietämätöntä, että esimerkiksi työyhteisössä joku voi oikeasti hyvin, sillä tämä nostaa kaikki tukahdutetut vaille jäämisen tunteet pintaan. Erityisesti monet lahjakkaat narsistit suojautuvat omilta puutteiltaan ja kaipuultaan itseriittoisuudella. He uskottelevat, etteivät he tarvitse ketään eivätkä mitään ja luovat itselleen illuusion omasta ylivertaisuudestaan.

Narsisti (uhrien puhekielessä narsu) on usein hurmaava ihminen, hyvin taitava näyttelemään tunteita ja tarvitsee jatkuvaa huomiota. Hänen ympärillään on yleensä ”hovi”, helposti johdatettavissa olevia ihailijoita ja myötäilijöitä. Koska narsistin käsitys oikeasta ja väärästä perustuu ainoastaan hänen omiin hyötytarkoituksiinsa, hän ei pysty tuntemaan aitoa empatiaa. Toisen tunteiden mitätöiminen, asioiden vääristely, hyvin hienovireinen jatkuva kiusaaminen ja uhkan tunne kertovat siitä, että kysymyksessä saattaa olla narsisti.

Terve narsismi voidaan ymmärtää eräänlaisena yläkäsitteenä, joka pitää sisällään arvokkaita asioita kuten hyvä omanarvontunto, itsetunto, itseluottamus ja itsetuntemus, toteaa Myllärniemi.

Narsismin psykologia keskittyy siihen, minkälainen on suhde itseen ja minuuden eri puoliin. Ratkaisevaa on tämän suhteen toimivuus ja siitä saatu tyydytys. Minä-suhteessamme voi olla hyviä ja terveitä puolia, mutta myös erilaisia vääristymiä, häiriöitä. Voisi siis sanoa, että kyse on siitä, kuinka hyvin on tasapainossa itsensä kanssa ja kuinka hyvin viihtyy ja voi itsensä kanssa, Myllärniemi tiivistää.

Mietinpä tässä, löytyykö mistään apua tilanteisiin, jossa narsistinen persoona on tietämättään hajottamassa vuosikausia rakennettua yhteisöä. Eräs tuttuni ilmaisi oman näkemyksensä selkeästi: ”Itse kyllä väistän mieluimmin kuralammikon, kuin ryven ravassa.”
Aihe näyttää nousevan pintaan niin monesta suunnasta.

ED



Odotus  1

Minua kiinnostaa kovasti alkuperäiskansojen aikakäsitys.
He eivät elä teollistuneissa yhteiskunnissa vallitsevan lineaarisen ajan mukaan, vaan seuraavat ikivanhaa syklistä, vuorokauden, kuunkierron ja vuodenaikojen mukaista, toistuvaa aikamallia. Sen mukaan kukaan ja mikään ei ole koskaan myöhässä, kukaan ei koskaan pitkästy odottamiseen. Ei ole kiirettä eikä ole suuria tavoitteita. Elämä on tässä ja nyt.

*Haihtuu Tahkon yöhön ilman kiirettä*

ED





Snoukkaamaan  1

Tänään laitin lumilaudat ja muutkin laskettelukalustoni kuntoon.
Tein lumivälineille kunnon telineet seinälle.
Nyt on kova hinku lähteä Tahkolle muutamaksi päiväksi snoukkaamaan.
Lähtö tuntuu olevan lähellä, duunitkin sain mallilleen.
Vko 14 vietän sitte pitkän viikon Levillä, tidii.

Tein lumikalustolleni omat seinätelineet.
Tein lumikalustolleni omat seinätelineet.



Kova kokonaismotivaatio toi riemua viikonloppuun  1

Mietin tänään aamulla tosissani, osallistunko ollenkaan Pirkanhiihtoon, sillä taivaalta satoi räntää ja tuuli oli kovaa. Pitikö nyt lähteä rääkkäämään itseään 45 kilometriä tuollaisessa ilmassa.
Muistin kuitenkin, miksi treenaan murtsikkaa ja miksi olen hakemassa pitkää kestävyyttä kuntooni.
Matkamme elokuussa Mt Blancille voi olla ilmoiltaan pahinta mahdollista, eikä silloin mietitä, paistaako aurinko ja viitsitäänkö jatkaa matkaa.

Luistovoiteluni oli täydellisesti onnistunut, mutta pitovoitelu meni pieleen. Sukseni eivät pitäneet laisinkaan. Työntelin sauvoilla ensimmäiset 9 kilometriä ilman potkuja. Ensimmäisellä huoltopaikalla sain kunnon pitovoitelut alle ja Isotonickia masuun.
Sade lakkasi, pito ja luisto olivat hyvät ja ilma selkeni. Kroppani aineenvaihdunta lähti hienosti toimimaan. Tankkasin nestettä todella paljon jokaisella huoltopisteellä, joita oli 10 km:n välein. Löysin sopivan vauhdin ja nautin menosta. Kuuntelin koko matkan hyvää musaa vanhasta nappikuulokeradiostani, enkä katsonut kertaakaan kelloon matkalla. Porukkaan sattui taas mukavia hiihtäjiä hyvällä huumorilla, eikä kilpailussa tuntunut minkäänlaista kireää tunnelmaa.

Olin aivan ihmeissäni, kun taulussa luki 9km maaliin. Olin täysissä voimissa ja lisäsin vielä vauhtiani loppuosuudelle. Maaliintulo oli todella nautinnollinen niin henkisesti kuin fyysisesti.
Olin palautunut edellisen viikonlopun koitoksesta ja jaksoin kevyesti matkan, ilman lihaskipuja tai kramppeja.
Ajelin rauhallisesti kotikaupunkiini ja kelasin päivääni kiitollisena.

Kävin lauantaina Hesan ulkoilumessujen kautta mennessäni Tampereelle. Se oli myös erittäin onnistunut keikka niin monen harrastukseni kannalta.
Sain jutella pitkään Mt Everestin retkikunnan kanssa. He tuntevat hyvin Mt Blancin reitit ja sain heiltä kullanarvoisia neuvoja omalle retkellemme.
Tutustuin maantiekilpapyöriin, sillä siinä on mahdollisesti yksi kesälajeistani, jolla kohotan kuntoani.
Kalastusvehkeetkin sain päivitettyä samassa tapahtumassa.

Kotiin tullessa käväisin vielä matkalla OldBankin perinteisillä iltapäiväkokkareilla, jossa tapasin paljon muksavia tuttuja.

Joskus kannattaa yhdistää useampia asioita viikonloppuun ja pitää kiinni suunnitelmista, vaikka mukavuudenhalu joskus pyrkiikin houkuttelmaan helpompiin ja herkullisempiin ratkaisuihin.

Nyt olen kurkkua myöten täynnä murtsikkajutuista. On aika siirtyä alppihiihto puolelle.

ED

Seuraava