Blogi

Näytetään kirjoitukset toukokuulta 2011.

Lahdessa on ihan paska Jaska..  6

No huh.. tulipahan taas kunnon asiakaspalvelua yökerhon ovimiehiltä ja toistamiseen. Ekalla kerralla ajattelin antaa asian olla, mutta nyt nousi sellanenkin sarvi päähän..

Jokunen viikko sitten olimme tuttuun tapaan viettämässä iltaa tyttöjen kanssa lahtelaisessa yökerhossa. Kysyttiin ovimieheltä saammeko käydä ulkona tupakalla ja happea haukkaamassa, ja se onnistui. Siinä ollessamme sitten eteen kurvasi limousiini josta tarjottiin meille kyyti. No toki hyppäsimme ja ajoimme korttelin ympäri ja jäimme pois kyydistä palataksemme ravintolaan. Sisään ei sitten enää päästettykään.. Ovimies kävi hakemassa takkimme narikasta ja sanoi, että jonon hännille ja saatte maksaa uudestaan. Tästä toki pienessä hiprakassa suivaannuimme ja olimme lähinnä ymmällämme. Tokasin etten tänne paska-jaskaan enää tuu! Ovimies totesi 'Hyvä!'. Todellista asiakaspalvelua sanon mä..

Kyseinen yökerho ei minua suuremmin ole sen jälkeen kiinnostanut, päätimme kuitenkin Lahteen vieraaksi tulleen siskoni ja ystäväni kanssa että mennäänpäs katsomaan mikäs meininkin siellä Jaskassa nyt olisi. Jonot oli huikeat ja kävin huikkaamassa tutulta ovimieheltä, onko mitään tsäänssiä päästä sisään jonon ohi.. ei kuulemma kun meitä kolme, kaksi olisi päässyt pienen avustuksen kera. Tyydyimme ja jonotimme kiltisti yökerhoon. Olimme pääsemässä sisään seuraavana, kun ovimies huikkasi parille tsirpsakalle mimmille meidän takana, että tulkaa ohi. He eivät edes olleet tulossa jonon ohi, mutta jostain syystä ovimies kuitenkin päätti ottaa heidät sisään ennen meitä. Toki sellainen ärsyttää kaikkia meitä ja varsinkin jos olet nauttinut alkoholia. Yhdellä seurueestamme oli kepitkin ja mainitsimme ovimiehelle, että onpa reilua. Siinä vaihdettiin muutama kärkäs sananen, mutta pääsimme ja maksoimme itsemme sisään.

Sisälle mennessä ystävättäreni sitten siunasi, ettei ole ikinä tällasta palvelua saanut ja törkeetä käytöstä. Ovimies kai otti sen pahasti itseensä ja päätti, että sinähän et tänne baarin tule. Siinä sitten seisoimme ymmällämme, että mitä täällä tapahtuu. Yritimme rauhottaa tilannetta, mutta ovimies oli päättänyt että ystävättäreni sisäänpääsyrahat palautetaan ja yökerhoon ei pääsyä. Itse seisoin sivummalla ja ihmettelin tilannetta, siinä vaiheessa tuo muutaman viikon takainen ovimies syöksyi luokseni ja kyseli 'heitetäänkö tääkin pihalle?'. Minä siihen tokasin, että miksi ihmeessä, Mitähän minä olen tehnyt? Sisäänpääsyrahoja kaiveltiin ja jokainen tyttö sai oman ovimiehen saattamaan ravintolasta ulos. Äärimmäisen nöyryyttävä kokemus tulla jonon ja yökerhon asiakkaiden edessä heitetyksi ravintolasta ulos täysin syyttä!

Nämä kyseiset tapahtumat saivat minut miettimään oikein tosissaan, ovimiesten toimenkuvaa. Itse tunnen heitä paljon ja aina saanut mitä parhainta palvelua, korostan sanaa PALVELU. Muissa Lahden tai muunkaan kaupungin yökerhoissa ei milloinkaan ole ollut minkäänlaista ongelmaa - yleensä päinvastoin. Itse arvostan ovimiehen ammattia, koska siinä vaaditaan tietynlaista lujuutta ja tyyneyttä, pitää jaksaa kuunnella kännisten örinäitä hymyssä suin ja palvella heitä. Tarvitaan oikeanlaista pelisilmää, miten eri tilanteissa käyttäytyä tai kuinka eri ihmisiä kohdellaan aiheuttamatta suurta hämminkiä. Ja jokaisen ovimiehen pitäisi tietää mihin on ryhtynyt, kuinka humalaiset ihmiset käyttäytyvät - me kaikki ollaan silloin dorkia! Se vaan kuuluu ovimiehen työkuvaan kuunnella humalaisia ihmisiä, koska loppujen lopuksi se nalkuttava känninen akka tai humalassa toikkaroiva ukko on se joka sen ovimiehen leivän tuo pöytään. Ilman meitä tai muita känniääliöitä ei heillä olisi töitä!

Palataan siis siihen ovimiehen toimenkuvaan: Järjestyksenvalvoja on Suomen lainsäädännön mukaan henkilö, jonka tehtävänä on valvoa järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia toimialueellaan.
Järjestyksenvalvojan on toiminnassaan asetettava etusijalle sellaiset toimenpiteet, jotka edistävät yleisön turvallisuutta. Järjestyksenvalvojan on toimittava asiallisesti ja tasapuolisesti sekä sovinnollisuutta edistäen. Järjestyksenvalvojan tulee ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta toimialueellaan. Järjestyksenvalvojan toimenpiteet on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi. Järjestyksenvalvojan on erityisesti valvottava, ettei hänen toimialueellaan vaaranneta kenenkään turvallisuutta.
Järjestyksenvalvojalla on velvollisuus estää pääsy toimialueelleen henkilöltä, jonka päihtymyksensä, käyttäytymisensä tai varustautumisensa vuoksi on perusteltua syytä epäillä vaarantavan siellä järjestystä tai turvallisuutta taikka joka ei ole täyttänyt sinne pääsyn edellytykseksi asetettua ikää. Järjestyksenvalvojalla on lisäksi oikeus (harkinnanvarainen estäminen) estää pääsy toimialueelleen henkilöltä
1. jonka aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on syytä epäillä vaarantavan siellä järjestystä tai turvallisuutta,
2. joka ei täytä ehtoja, jotka tilaisuuden järjestäjä tai alueen haltija on asettanut sinne pääsemiselle,
3. jonka on syytä epäillä pitävän hallussaan esineitä tai aineita, joiden hallussapito siellä on lain taikka tilaisuuden järjestäjän tai poliisin asettamien ehtojen mukaan kielletty.
Erityisesti 2. kohdassa on järjestyksenvalvojan oltava erityisen tarkka jotta ei syyllistyisi syrjintään.

Ihmettelen kovasti mihin perustui meidän tapauksessa pääsyn evääminen yökerhoon. Onko ovimiehillä 'jumalan oikeus' päättää kenet me otetaan ja kenet ei? Jos naama ei miellytä tai muuten ei kemiat kohtaa? Taidanpa selvitellä kyllä kyseisen yökerhon johdon kanssa olisiko aika kerrata heidän ovimiesten toimenkuvaa..