Kairausta korporatismin ytimiin

  • WilleWau

Presidentinvaaleissa 2024 on valitsijayhdistyksen ehdokkaana on Olli Rehn. Hänellä on vahva keskustapuolueen tausta. Poliittisella urallaan hän toiminut myös Suomen EU-komissaarina.

Näin hänen kampanjasivullaan kerrotaan: "Suomen Pankin pääjohtajana Rehn on työskennellyt vuodesta 2018 lähtien. Hänellä on pitkä ura kansainvälisistä ja kotimaan tehtävistä.

Euroopan komissiossa hän toimi varapuheenjohtajana sekä talous- ja laajentumiskomissaarina vuosina 2004-2014."

Eli kovaa poliittista kokemusta löytyy.

Pienelle huomiolle julkisuudessa on jäänyt toistaiseksi se, että hän on tehnyt tohtorinväitöskirjan mielenkiintoisesta aiheesta Oxfordissa Englannissa. Helsingin Sanomat kirjoitti siitä 10.9.1996 "Korporatismin nousu ja lasku Olli Rehnin väitöskirja antaa aineksia yhteiskunnalliseen keskusteluun" - otsikolla.

Kohti Suomen korporatismikoneiston avaamista.
Kohti Suomen korporatismikoneiston avaamista.

Juuri nyt olisi oikea aika ottaa nuo Helsingin Sanomien mainitsemat ainekset yhteiskunnallisen keskustelun käyttöön. Eduskunnan kirjastosta löytyy Rehnin "Corporatism and industrial competitiveness in small European states : Austria, Finland and Sweden, 1945–1995" - väitöskirja lainattavaksi.

Toivottavasti esimerkiksi suomalaisiin työmarkkinoihin perehtyneet tutkijat ja toimittajat työstävät tästä englannin kielisestä tohtorinväitöskirjasta tiivistelmän suomeksi ja johtopäätökset vuoden 1996 ja vuoden 2023 tilanteisiin peilaten. Sekä saattavat nuo tiedot kaikkien aiheesta kiinnostuneiden saataville.

Näistä työmarkkinoita ja ulkopoliittisia seuraavia tahoja voinee pyytää suomalaisen korporatismin avaamista ja ymmärtämistä koskeviin talkoisiin?

Kalevi Sorsa - säätiö
Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE
Ulkopoliittinen instituutti
Elinkeinoelämän valtuuskunta

Mikä korporatismin avaaminen on juuri nyt tärkeää?

Nythän näytttää siltä, että työntekijäpuolen Painava Syy - nimellä kulkevat mielenosoitukset jatkunevat vuoden alussa. Jos ei vielä ennen jouluakin.

Tasavallan presidentti toimivaltaan kuuluvat ulko- ja turvallisuuspolitiikka pitävät sisällään myös arvojohtajuuden. Tuohon arvojohtajuuteen voidaan katsoa kuuluvan suomalaista yhteiskuntarauhaa vahvistavien näkökantojen esille tuomista. Näin parhaillaankin käynnissä olevien yhteiskunnallisten rakenneuudistusten keskellä uusi tasavallan presidentti voi tuoda taitavalla sanan käytöllään ja asiantuntemuksellaan esiin enemmän suomalaisia yhdistäviä ja rauhoittavia kuin ahdistavia ja erimielisyyteen ajavia asioita.

Hyvää taustatietoa suomalaisesta korporatismista, sen arvojuurista ja toimintatavoista löydät esimerkiksi, Suomi 2017 verkoston "Korporatismi 2020-luvulla" - artikkelisarjasta.

Kirjoitettaessa soi Dr. Hook

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus