Blogi

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2011.

Oodi rajoitetuille hiilareille ja kuukautisille  5

Ensitöikseni laitan tähän varoitustekstin: Rakkaat herkkäluonteiset miehet: ÄLKÄÄ lukeko seuraavaa tekstiä. Sisältö saattaa aiheuttaa teille traumaattisia kokemuksia ja läväyttää silmillenne tietoa jota ette todellakaan elämäänne kaipaa. Luulisi otsikon jo antavat viittauksen siihen mitä seuraava teksi tulee pitämään sisällään. Kiitos ja anteeksi.

Ja sitten itse asiaan. Olen itse kärsinyt erittäin kovista ja rankoista kuukautiskivuista aivan alkuajoista lähtien kun tämä vitsaus kohdalleni osui. Nuorena oli täysin tyypillistä se, että makasin vuodepotilaana sen pari kolme päivää kykenemättä tuskin liikkumaan. Ihanaa. Jokainen nainen varmasti tietää tai osaa edes kuvitella kyseisen olotilan.

Löysin itselleni kuitenkin avun e-pillereistä jotka alunperin minulle määrättiinkin juurikin kuukautiskipujen hoitoon. Tästä olikin minulle suuri apu ja pelastus seuraavan 15-vuoden ajaksi. Kuukautiset olivat silti aina tuskainen kokemus, muttei mitään siihen verrattuna mitä aiemmin.

Vuonna 2007 sain viimein kaipaamani vastauksen ja diagnoosin vaivoihini: Endometrioosi. Ja minulla se on vielä suht lievänä, joten en edes halua kuvitella mitä tuskaa se on rajumpana versiona. Omalla kohdallani kroppani periaatteessa oli jatkuvassa tulehdustilassa, koska kiinnikkeitä löytyi myös mm. suoliston puolelta joka johti siihen, että vuodin verta vatsaonteloon aina kuutimien aikana. Tämä taas johti todella tuskaisiin olotiloihin jossa vatsa turposi kuin olisin ollut viimeisilläni raskaana ja kivut olivat jotakin aivan omaa luokkaansa. Tätä vaivaa päätettiin hoitaa niin, että söin aina puoli vuotta putkeen e-pillereitä, eli kuutimet tulivatkin vain 2 kertaa vuodessa. Halleluja.

Tämän vuoden alkuvuodesta nousi kuitenkin seinä pystyyn. Minulle määrätyt e-pillerit evättiin mm. ikään ja nousevaan veritulppariskiin vedoten. Olin tyrmistynyt. Muita pillerimerkkejä kokeiltiin kahtakin erilaista, mutta kummastakaan ei ollut minulle apua. Kivut yltyivät ja kaupanpäällisiksi minulle iski akne. Tilanne näytti jo aivan toivottamalta ja elokuussa heitin pyyhkeen tiskiin. Sanoin lääkärille suoraan, että mikäli en saa edes omalla vastuulla vanhoja pillereitäni takaisin, niin sitten saavat iskeä sisuksiini hormonikierukan mikä oli se viimeinen vaihtoehto.

Asia kuitenkin jäi roikkumaan pitkien jonojen ja oman rahatilanteeni takia, joten syksystä tulikin tuskainen. Onni onnettomuudessa oli se, että oma hormonituotanto oli aivan sekaisin, joten kuukautiset tulivatkin vasta lokakuussa. Kivut olivat jotakin aivan omaa luokkaansa tällä kertaa, ja makasin sängyssä 800mg Buranapurkki kourassa täristen 3 päivää. Kokemus jota en halua kokea enää ikinä.

Näihin samoihin aikoihin olin lukenut joltain keskustelupalstalta kuinka muutama nainen oli saanut apua mm. vatsakipuihinsa vähähiilarittomalla ruokavaliolla. Muutaman päivän asiaa mietittyäni päätin itsekkin kokeilla, koska mitään menetettävää minulla tässä ei olisi. Marraskuun kuukautiset olivat kivuliaat, mutta pysyin toimintakuntoisena ja kipulääkitystä en tavinnut kuin sen yhden päivän verran. Olin edelleen erittäin skeptinen, mutta edellisen kauhukokemuksen jälkeen erittäinkin positiivisesti yllättynyt. Jatkoin siis samaa linjaa, ja ruokavaliosta jäi tosiaankin pois kaikki leivät, pastat, riisit ja sokeri kertaheitolla. Karppauksen myötä olo parani muutenkin, mutta tämä suurin asia oli vasta tulollaan.

Minulla alkoi eilen elämäni ensimmäiset TÄYSIN kivuttomat kuukautiset ilman keinotekoisia hormonivalmisteita. Ei krampin kramppia tai edes varoitusta tulevasta kipuilun suhteen. Olin täysin hämilläni eilen huomatessani vuodon alkaneen ilman minkäänmaan ennakkovaroitusta. Mitä helvettiä?! Osasin ainoastaan päätellä sen, että "näinä päivinä" tuskailun kuuluisi alkaa kalenterin mukaan.

Ei yhtäkään särkylääkettä, ei yhtäkään turvotusta, ei yhtäkään kiputilaa?? Onko tämä liian hyvää ollakseen edes totta? En tiedä, en todellakaan, mutta voin kerrankin sanoa että ei haittaa sitten pätkän vertaa vaikka alapää vuotaa! Toinenkin asia mihin kiinnittänyt huomiota, niin vuoto vaikuttaa jopa normaalilta entisaikojen tulvaan verraten. Kyllä. Rajujen kipujen lisäksi vuosin aiemmin kuin seula ilman pillereitä...

Olen täysin ymmälläni. Tietysti tämä voi olla jokin tilapäinen "häiriö" tms. ainoastaan jatko kerto sen, että onko tämä pysyvää. Voin ainoastaan sanoa sen, että mikäli hiilareitten rajoitus on ainoa asia mitä vaaditaan kivuttomuuteen, niin tulen jatkamaan tätä koko lopun ikääni!