Mediayhteiskunnan karnevaali

  • Mikko Salasuo

Keltainen lehdistö luukuttaa viikosta toiseen ”julkkisten” viina- ja huumehöyryisistä sekoiluista. Kun lööpeissä kerrotaan Matin ja Mervin häröilystä, Tuksun Tukholman (putka)matkasta, Henna ja Antti Kurhisen ekstaasikärystä, Pikku G:n kokaiinidiilistä tai Martina Aitolehden huume-epäilystä, tyhjenevät kauppojen lehtitelineet. Yleisö haluaa tirkistellä hörhöilyä.

Keitä nämä ihmiset ylipäätään ovat, mitä he ovat tehneet ja miksi heidän elämänsä kiinnostaa. On entinen mäkihyppääjä, lapsiräppäri ja kasoittain median luomia kummajaisia. Kun näiden tyyppien koomauksesta päihteiden kanssa kirjoitellaan, Suomen-kansa, itseni mukaan lukien, nauraa räkäisesti heidän hölmöydelleen.

Jutun ironia piilee siinä, että usea mediakummajainen elää lööppijulkkiselämäänsä meidän ylläpitämänämme. He ovat riippuvaisia näkyvyydestä ja julkisuudesta, ja median kuluttajat, lehtien ostajat, takaavat heidän toimeentulonsa. Vastapalveluksena media järjestää heille jatkuvalla syötöllä erilaisia, toinen toistaan turhempia kinkereitä, joissa viina on ilmaista ja sekoilu toivottavaa. Vaikka moni ei sitä suoraan myönnä, maksamme välillisesti joukolle ihmisiä julkisena pellenä olemisesta. Luomme heille illuusion aidosta kiinnostuksesta.

Julkisuuteen onkin syntynyt uudenlainen mediayhteiskunnan karnevaali. Sen esityspaikka on lööppitelineissä, lehtien sivuilla ja nettisaiteilla. Yleisö maksaa sisäänpääsystä ja näyttelijät vetävät omaa rooliaan antaumuksella. Karnevaali tarjoaa naurua ja sääliä. Ainakin itselläni naureskelun rinnalla elää sääli näyttelijöitä kohtaan. Viina, huumeet ja elämä mediakarnevaalin kulisseissa ei ole tervettä. Matti on näyttänyt mitä tulevaisuudella on tarjota: alkoholismi, väkivalta, vankila ja monet muut ongelmat.

Voi myös kysyä onko koko karnevaalilla jokin muu merkitys. Onko kyseessä jonkinlainen suomalaisuuden lohdutuksen peili. Siihen katsomalla tulee omasta sekoilustamme helpommin hyväksyttävää. Oma suhteemme karnevaaliin taitaa lopulta olla koko jutun ydin.

Kirjoitettaessa soi Tuksu - Lööppijulkkis

1 kommentti

Anonyymi

6.4.2010 13:29

Näistä sen verran että Aitolehden väitetty huumesekoilu oli samaan aikaan kun hän teki tositvtä omasta raskaudestaan.

Täysin Martinaa tuntematta voisin väittää että todnäk Martinan osalta väitettyihin huumeiluihin on jossain 0-0,0000001% välillä.

99,999999% paskapuhetta siis.

Veikkaisin että korkeintaan on ollut samoissa bileissä missä joku on jotain ehkä käyttänyt ja sitten joku kateellinen paska on laittanut lumipallon pyörimään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi