Ratti ja ruori

  • Mikko Salasuo

Rattijuoppo tappoi nuoren tytön Viikissä ja JJ kaverinsa muskeliveneellä. Nämä tapahtumat ovat puhuttaneet, kuohuttaneet ja herättäneet vihaa kansalaisten keskuudessa. Kansalaiskeskusteluissa on vaadittu todella kovia rangaistuksia, aina elinkautisesta kuolemantuomioon. Kuvotusta pitääkin tuntea, sillä känniset ratissa ja ruorissa ovat tappava yhdistelmä. Sen sijaan edes hirttotuomio ei ole se väline, jolla ehkäisemme tehokkaimmin itse ongelmaa.

Kysymys kuuluu, eikö kukaan muka nähnyt JJ:n lähtevän kaverinsa kanssa umpitunnelissa julkisesta huvisatamasta? Entäs jäppinen, jolla on tapana ajella kännissä, miksi kukaan läheinen, kaveri tai tuttava ei puuttunut touhuun aiemmin - vaikkapa pirauttamalla jollakin känniajelulla poliisille: tällainen auto ja tässä rekisterissä on kännikuski!

Vastaus on itsestään selvä. Kuppilasta hoipertelevalle JJ:lle kaverinsa kanssa on vain naureskeltu, että siinäpäs reipas parivaljakko veneilemään. Kännissä kurvailevan kaverit ovat voineet todeta, että mahtaako hommassa olla järkeä. Tämä on meidän suomalaisten hieno ominaisuus: olla etäkohtelias. Toisen yksityisen alueelle ei mennä ja puututa, vaikka touhu olisi kuinka järjetöntä.

Jokainen, joka on yhdenkin kerran ollut rattijuopon kyydissä tai ollut puuttumatta kaverin autoreissuun, on edistänyt sellaisen suomalaisen ajattelun muodostumista, jossa tuo känniajelu ei kuulu minulle - ajakoon siis. Mökkireissuilla varmaan 90 prosenttia suomalaisista on joko itse ajanut tai ollut itse ruorijuopon kyydissä. Omapa on kuskin asia - vaan jälleen saimme muistutuksen siitä, että ei ole!

Tehokkain tapa ehkäistä ja vähentää ratti- ja ruorijuoppojen toimintaa on olla itse sietämättä sitä, puuttua siihen ja muuttaa tätä maan tapaa. Moni tekeekin niin, mutta helvetin usea taas ei. Aina, kun joku tuttu tai tuntematon hyppää auton rattiin tai lähtee veneilemään kaljoissa, on siihen painuttava väliin ja estettävä se. Mikäli se keino ei toimi, kännykkäaika tarjoaa nopean yhteyden poliisiin.

Jokainen joka tarjoaa rangaistukseksi "munat pois ja Ahvenanmaalle" voi katsoa peiliin. Miettikää, oletteko katsoneet elämässänne sormien läpi, kun sukulainen tai tuttava lähtee "siinä ja siinä" ajokunnossa juhlista kotiin tai mökkivieras palaa omalle mökilleen erittäin monen saunakaljan jälkeen botskilla. Ikävä kyllä puolet suomalaisista vastaa vähintään toiseen kysymykseen myöntävästi. Ja tässä palataankin hirvittävien tragedioiden ehkäisyyn: kännissä ajelua ei saa sietää ja siihen tulee aina puuttua - sosiaalinen kontrolli on reaalimaailmassa ainoa tehokas keino kitkeä ratti- ja ruorijuoppous.

Kirjoitettaessa soi Mike Oldfield - Moonlight Shadow

7 kommenttia

Anonyymi

13.1.2012 18:39

"Rattijuoppo tappoi nuoren tytön Viikissä ja JJ kaverinsa muskeliveneellä."
"mökkivieras palaa omalle mökilleen erittäin monen saunakaljan jälkeen botskilla"

Nuo kaksi asiaa eivät oikeasti kuulu samaan artikkeliin. Mökkivieras sen terhin ja 5-heppaisen perämoottorinsa kanssa ei saa ketään hengiltä jollei itse onnistu hukkumaan kaatamalla veneensä(täysin eri asia kuin rattijuoppous). Rattijuoppojen takia jalankulkijat ovat vaarassa, samoin muut liikenteessä liikkuvat. Mökkivieras mökkiveneensä kanssa ei ole vaaraksi muille kuin itselleen. Oletko koskaan ollut veneessä? Mikä tahansa tien päällä pyörillä liikkuva kapistus on moninkertaisesti vaarallisempi kuin vesiliikenteen alukset mikäli koneteho tai massa ei ole kauhean suuri.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.1.2012 19:39

Ihan totta, Suomessa ollaan niin solidaarisia, ettei kukaan oikeastaan uskalla tai kehtaa sanoa mitään yhtään mihinkään, koska pelkää epätrendikästä myötähäpeää. Olokeehan avoimempia ja sanotaanhan jos on jotain sanottavaa silloin, kun sanominen kannattaa (jos on oikeasti yhtään mitään ajankohtaista sanottavaa) ! Etäkohteliaisuuden lisäksi me suomalaiset olemme hidasälyisiä, aloituskyvyttömiä ja tilannetajuttomia. Myönnetään nyt edes vähän!
Totuushan on se, ettei kukaan tajua nähdä ruorijuopon tapaavan ihmisiä sielunsa silmin silloin, kun tämä lähtee satamasta - vai tajuaako? Ollaanko me etäkohteliaat myös vitun tyhmiä? Taidetaan olla, mutta ei siinä mitään. Tai mitäs tässä meitittelen: vittu että olette tyhmiä, jälkiviisaat etäkohteliaat!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.1.2012 20:41

Entä jos Terhin kyydissä on lapsi, joka ilman liivejä putoaa veteen ja hukkuu? Ensimmäinen kommentti on hyvä esimerkki siitä, miten suomalainen kyllä aina kännissäkin selviää ja keksii oikeutuksen toimilleen! Missä on raja, 6-heppaa, 10, 15 vai 30 - aina löytyy selitys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.1.2012 10:29

Pekka Saurikin puhui juuri tästä puuttumattomuuden kulttuurista suomalaisessa yhteiskunnassa. "Ei kuulu mulle " - asenteesta olisi jo korkea aika päästä eroon. Mut täähän nyt on tällainen MINÄ, MINÄ JA VIELÄ KERRAN MINÄ- aikakausi. Kaikkien joilla vähänkään on narsistisia taipumuksia luvattu yhteiskunta.

Kaikkiin uusiin autoihin vakiovarusteeksi alkolukko!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Scorpio_82

15.1.2012 15:41

Meinaako joku ihan tosissaan että alkolukko on ratkaisu? Kas kun kukaan ei ehdota että laitetaan autoihin tarra, jossa kielletään ajaminen kännissä.

Shit happens, ei näille voi mitään tehdä. Asenteita muokkaamalla korkeintaan.. Eriasia sitten, jos rangaistus olisi vaikkapa 6kk lomamatka Siperialaiseen rangaistuslaitokseen tms. - Mutta ei, kuulemma rikollisillakin on oikeutensa.. Ja tiedä, jos vaikka lapsena on saanut vaikutteita vanhemmista, niin eihän sellaista saa rangaista, eihän?
Mieluummin panostaisin silti ihmisten omaan vastuuseen itsestään, että ei luoteta liiaksi suojateihin / liikennevaloihin yms.

Mielestäni äärimmäisen typeriä nämä auto valtiolla, alkolukko jokapaikkaan höpinät. - Kuitenkin autoja saa parilla satasella, ajokortillakaan autoa ei kuitenkaan ajeta.. Ja taitaa kuitenkin suuri osa jatkuvasti kännissä ajavista olla niitä, joilla on alla se parisatkun ritsa, luottotiedot kuralla ja ajokorttiakaan ei varmasti kaikilla ole. -> sakot jää maksamatta kunnei ole mistä maksaa, häkkiin taitaa päästä pariksi kuukaudeksi jos rangaistuksista puhutaan..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.1.2012 16:53

"Shit happens, ei näille voi mitään tehdä."
- näinkö tosiaan ajattelet? Surullista. En minäkään usko, että onnettomuudet joskus loppuisivat, mutta aina voi jotain yrittää. Jos lakataan yrittämästä tehdä maailmaa paremmaksi, samalla voidaan hirttää jokainen itsemme saman tien. Ei sellaisella elämällä tee mitään, jossa ei ole toivoa paremmasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.1.2012 02:43

Alkoholin käytön ihannointi on mennyt Suomessa aivan liian pitkälle. Juopuneita pidetään harmittomina veijareina, vaikka tilastojen valossa kyseisen päihteen käyttö on kaikkea muuta kuin harmitonta - niin itselle kuin läheisillekin.

Ellei nyt sitten oikeasti osaa pysyä siinä tasan yhdessä alkoholiannoksessa. Harvempi osaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi