Tietotulva

  • Mikko Salasuo

Jukka Poika riimittelee Tietotulva -biisissä: "liika tieto voi sekoittaa sun pään, turha tieto ei liity mihinkään, tietotulva vie mennessään ja ihminen kattelee ihmeissään". Lyriikassa kiteytyy hyvin ajankohtainen todellisuusmaisema. Jokapäiväinen mediajulkisuus on täynnä niin suuria asioita, että niistä relevanttien siivilöinti on lähes mahdoton tehtävä.

Paradoksaalisesti juuri nyt on kuitenkin meneillään niin Euroopassa kuin kotimaassa sellaisia poliittisia prosesseja, joiden vaikutus tulee vaikuttamaan elämäämme vuosia tai vuosikymmeniä. Euro- ja pankkikriisi, kuntauudistus, syrjäytymiskeskustelu ja terveydenhuollon uudistus ovat kaikki massiivisia kokonaisuuksia. Nyt ne kaikki pakkaantuvat tietotulvaksi yhteen hetkeen siten, että ymmärryksen padot murtuvat ja syntyy ajatuskaaos. Päättäjät joutuvat tekemään kauaskantoisia ratkaisuja vajaalla tiedolla ja pakon sanelemana. Kansalaiset puolestaan yrittävät saada kukin tavallaan tolkkua tietotulvasta ja kertoa kuntavaaleissa äänestyslipulla oman näkemyksensä.

Nyt, jos koska eletään hetkeä, josta sosiologi Anthony Giddens käyttää käsitettä "fateful moment" - vapaasti suomennettuna "käänteentekevä hetki". Eurokriisi on käynnistänyt dominoefektin, joka tulvii nyt niin mikro- kuin makrotason päätöksiin joka suunnalta. Tässä puristuksessa tarvitaan nopeita liikkeitä, mutta kovassa vauhdissa päätösten riskialttius on suuri.

Menneisyydessä tällaisina hetkinä konsultoitiin oraakkeleita. Nykyaikana ratkaisuehdotuksia kauhotaan hädissään eri asiantuntijoilta, joiden prognoosit nojaavat tilanteen nopeudesta johtuen pitkälti intuitioon. Ei ole aikaa tehdä perusteellisia selvityksiä ja tutkimuksia, joten valittu tulevaisuus sisältää paljon epävarmuutta. Giddens kirjoittaa eksistentiaalisesta epävarmuudesta, jota "käänteentekevät hetket" aiheuttavat - yhteiskunnan ja elämän perusta muuttuu ennalta arvaamattomaan suuntaan. Totuttu ja tuttu joutuvat muutoksen kouriin. Tietotulva ja epävarmuus voivat tosiaan sekoittaa pään - tuottaa hämmennystä ja huolta.

Totuus lienee, että millään poliittisella puolueella ei ole sofistikoitunutta arvausta parempaa tietoa "oikeista" ratkaisukeinoista tämän hetken tietotulvaan. Politiikan puheavaruudessa esitetään silti vaalien alla "oikeita" ja "toimivia" ratkaisuja poikkeuksellisen monimutkaisiin ongelmiin. Äänestäjän tehtäväksi jää valita uskottavimman ratkaisumallin tarjoava poliittinen oraakkeli. Jos juuri nyt on vaikea tehdä "oikeaa" politiikkaa", ei ole äänestäjänkään rooli hääppöinen. Käsissä on tulevaisuus, hyvinvointi ja suomalainen palvelujärjestelmät, mutta tietotulva sekoittaa pään.

Nyt ei alun riimittelyä mukaillen ole kuitenkaan varaa jäädä "kattelemaan ihmeissään", vaan jokaisen on oltava oman elämänsä oraakkeli ja lyötävä äänestyslippu luukusta sisään - näin onnistutaan tai ajetaan karille demokraattisesti. (Oma paradoksinsa onkin, että kuntavaalit osuvat myrskyn silmään ja symbolisesti niissä äänestetään asioista, joita kunnissa ei edes päätetä).

Tässä voikin tarjota ohjeeksi beat-runouden viimeisen mohikaanin John Giornon hienoa muotoilua: It's not what happens, it's how You handle it!

Kirjoitettaessa soi Jukka Poika - Tietotulva

2 kommenttia

Anonyymi

2.10.2012 14:32

Niin kai se on, että jatkuva muutos on ainoa pysyvä asia tässä maailmassa. Vaikka me human beingsit saatammekin olla äärimmäisen muutosvastarintaisia näiden kaikkien tapahtumien keskellä. Kaikesta tutusta ja turvallisesta haluttaisiin pitää kynsin ja hampain kiinni. Epävarmuus, uudet asiat ja toimintatavat saattavat aiheuttaa jopa pelkoa.

Liiketaloudessa muutosjohtamisen yhteydessä puhuttiin ns. "muutosagenteista" ja heidän roolistaan muutosprosessien johtamisen eri vaiheissa.

Välillä jää aina jotkut riimit soimaan päähän. Nyt esim. seuraavat :
"Mikä mua vaivaa, olen kunnollinen ja ok, mut tunne-elämältäni kuin kieroutunut korpraali". (Neljä Ruusua, Katkera Kuu) Hyvä biisi, kertoo juurikin siitä puhumisen vaikeudesta.
Toisena on jäänyt päähän tämä: "Vastaantulijoiden kaistalla on vittumaista luistella" (lienee jokin Leavingsin biisi, jonka nimeä en nyt muista :) )

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.10.2012 13:27

Tuli tosta sun jutusta kaksi sanontaa mieleen : "Tieto lisää tuskaa" ja "Tieto on valtaa". Lieneekö noissa jotain perää, who knows?

(Pakko mainita, että Tuure Kilpeläiseltä on tullut uusi levy ja siellä on yksi ihan sairaanhyvä biisi "En mä välitä". On vähän niinku reggaerytmeihin tehty.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi