Kielletään aseet, seksi ja viina!

  • Sunniva Strömnes

Minulla on omituinen tapa: lehtiä lukiessani maistelen suussani sanoja ja nimiä, jotka tuntuvat kivoilta. Lausun niitä ääneen moneen otteeseen eri äänenpainoilla, kun kukaan ei kuule. Tämän omituisuuden kerron, koska istuin tänä aamuna keittiön pöydän ääressä ja ”maistelin” sanoja Hesaria lukiessani. Mieheni tuli keittiöön ja kuuli, kun sanoin monta kertaa ääneen Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte ja Madeleine Thérése Amelie Josephine Bernadotte. Mieheni nauroi minulle ja pelleili sanomalla: ”Berna-dot-com”. Närkästyin ja heitin suustani ensimmäisen lauseen joka tuli mieleeni:

-Älä pilkkaa Ruotsin kuninkaallisia, he ovat fiksumpia kuin suurin osa niistä, jotka meidän maata johtavat.

Sitten menin hiljaiseksi ja rupesin miettimään, että mitä olin päästänyt suustani. Hupsistakeikkaa. Eihän niin saa sanoa, että suurin osa maatamme johtavista tyypeistä ovat tolloja. Kyllähän ne poliitikot osaavat vaikka mitä. Hoitaa budjettiriihiä ja finanssikriisejä. Tässä alla muutama esimerkki (Hesari 2.1.2010) poliitikkojen vuoden 2009 lakialoitteista ja kirjallisista kysymyksistä:

1.Mikko Alatalo (kesk.) teki lakialoitteen, jossa ehdotti läänintaitelija nimikkeen muuttamista joko maakuntataitelijaksi, aluetaitelijaksi tai taidekolportööriksi.

2. Pertti ”Veltto” Virtanen (ps ) teki lakialoitteen Itämeren nimen muuttamiseksi.

3.Sanna Lauslahti (kok.) teki kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaati armeijan lenkkitossujen antamista varusmiehille omiksi palveluksen päätyttyä.

4. Toimi Kankaanniemi (kd) teki kirjallisen kysymyksen, jossa toivoi suomalaisten voivan katsastaa autonsa myös Espanjassa.

Ei hymyilytä yhtään, vaan pistää vihaksi. Olisivatkohan nämäkin päättäjät voineet käyttää aikaansa paremmin? Ja mitä kaikkea muuta siellä eduskunnassa tehtiinkään vuonna 2009? Muistatteko sen urheilukerhon, josta varastettiin rahaa, entä vaalirahakohun ja kaikki muut ”typeryydet”? Minä muistan vähän liiankin hyvin.

Mutta en muista, kuka poliitikoista olisi ottanut sydämenasiakseen suomalaisten hyvinvointia.

Miksi päättäjät eivät tajua, että Suomessa tapahtuu paljon pahoja rikoksia (esim. Jokela, Kauhajoki, Sello) koska terveydenhuolto, erityisesti psykiatrinen hoito, sekä poliisin resurssit ovat aivan liian pienet. Ihmiset voivat huonosti, eikä siihen auta tiukennettu aselaki. Yhtä hyvin voitaisiin samalla kieltää ihan kaikki: aseet, seksi, viina, autot, veitset ja miksei haarukatkin...

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka sanoi sen hyvin: ”Aina saadaan aseita, jos niitä halutaan” ja kristillisdemokraattien Bjarne Kallis sanoi sen vielä paremmin: ”Ennen kaikkea suhtautumisemme väkivaltaan pitää muuttua. Se lähtee meistä vanhemmista ja ympäristöstä” (HS 2.1.2010).

Anne Holmlund (kok.), Ville Niinistö (kok.), Pekka Ravi (kok.) ja Tarja Filatov (sd) puhuvat suurimmaksi osaksi vain aselain tiukentamisesta (HS 2.1.2010). Ja muistaakseni Matti Vanhanenkin sanoi Kauhajoen tapahtumien jälkeen, että aselakia pitää tiukentaa, mutta ei tuolloin puhunut mitään nuorten suomalaisten pahasta olosta ja terveydenhuollosta.

Tekisi mieleni sanoa: herätkää pahvit ja yrittäkää saada suomalainen pahoinvointi kuriin lisäämällä resursseja sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä poliisin toimintaan.

Sen sijaan sanon itselleni ja teille hyvät lukijat: Valitaan ensi kerralla eduskuntaan enemmän sellaisia tyyppejä, jotka lupaavat parantaa terveydenhuoltoamme (varsinkin psykiatriaa sekä psykologista puolta), sosiaaliturvaan liittyviä asioita ja sitä kautta syrjäytymistä ja työttömyyttä.

5 kommenttia

Pipit

4.1.2010 00:15

Mun mielestäni nykyinen (siis voimassa oleva) aselaki on ihan riittävä. Se miten sitä tulkitaan ja toteutetaan on kyseenalaista. Esimerkiksi aseen hallussapitohakemuksesta mainitaan:

2 luku
Luvanvaraisuus
18 §
Luvanvaraisuus

Jollei tässä laissa toisin säädetä, tämän lain mukaan luvanvaraista on:

1) ampuma-aseiden, aseen osien, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten siirto ja tuonti Suomeen, siirto ja vienti Suomesta, kauttakuljetus kaupallisessa tarkoituksessa, kauppa, hankkiminen, hallussapito ja valmistaminen;

2) ampuma-aseiden ja aseen osien korjaaminen ja muuntaminen;

3) kaupallisessa tarkoituksessa harjoitettava ampumaradan pitäminen;

4) kaupallisessa tarkoituksessa harjoitettava ampuma-aseiden käyttöön kouluttaminen.
(29.6.2001/601)

Lupa 1 momentissa tarkoitettuun toimintaan voidaan antaa, jos luvan antamiselle on hyväksyttävä peruste eikä ole syytä epäillä, että lupaa tai sen nojalla hankittuja tai hallussapidettyjä esineitä käytetään väärin.

Tämä on hyvinkin yksiselitteinen asia, mutta sen saattaminen käytäntöön ei 100 prosenttisesti tule koskaan toimimaan. Hyvin lähelle voidaan päästä ihan maalaisjärjelläkin.

Tulevaisuudessa tulee olemaan lisää ampumisia, eikä niitä voi lakimuutoksilla estää. Tämä on valitettava fakta. Kauhajoen jälkeen totesin, että seuraava ammuskelu suoritetaan luvattomalla aseella. Olin oikeassa, mutta en ole siitä tyytyväinen.

Ainoat oikeasti vaikuttavat päätökset liittyvät mielenterveyspalvelujen parantamiseen. Ei aselain kiristys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pipboy81

4.1.2010 09:32

Jospa ei nyt kuitenkaan kiellettäis mitään noista...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2010 14:13

naulan kantaan Sunniva!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2010 23:00

"Sen sijaan sanon itselleni ja teille hyvät lukijat: Valitaan ensi kerralla eduskuntaan enemmän sellaisia tyyppejä, jotka lupaavat parantaa terveydenhuoltoamme (varsinkin psykiatriaa sekä psykologista puolta), sosiaaliturvaan liittyviä asioita ja sitä kautta syrjäytymistä ja työttömyyttä."

- Populismi on helppo laji journalismissakin ;)...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.1.2010 09:17

Hyvähyvä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi