Sormien välistä

  • Iiro Lehtonen

Yksi joukkueurheilulajien suola tuntuu olevan tuomaritoiminnan arvostelu. Hieman pidemmälle kun asiaa miettii, niin ihmetyttää muutamat pinttyneet sääntötulkinnat ja sormien läpi katsomiset, jotka hiertävät yleisimmin tiukoissa sekä pelaajia, että katsojia.

5. Viime hetken virheet

Ehkä yleisin urputuksen aihe, mutta erottaa samalla myös hyvät tuomarit huonoista. Liian usein erotuomari päättää ottelun ratkaisevalla hetkellä pistää pillin taskuun, ja tuomarilinjasta tulee liian salliva. Kokeneet pelaajat osaavat käyttää häikäilemättömästi hyväkseen nämä hetket.

4. Liikkuva sivuraja tai vapaapotku

Jalkapallossa sivurajat ja vapaapotkut ovat hyvin tulkinnanvaraisia tilanteita. Etenkin miesten puolelta sivurajaheitto ei luultavasti ole koskaan lähtenyt siitä kohtaa, mistä pallo meni ulos, vaan heittäjä steppaa sivuaskeleita joskus kymmenenkin metriä.

Vapaapotkuissa muurin paikka on myös häilyvä käsite. Tuomari yrittää mitata oikean matkan, asettaa pelaajamuurin, mutta kyseiset miehet sipsuttava balettitanssijan lailla eteenpäin heti kun silmä välttää.

3. Pitkä kiekko

Euroopan pelikentillä tätä sääntöä tulkitaan pääasiallisesti kirjan mukaan, mutta Pohjois-Amerikassa punaviivan raja on täysin veteen piirretty. Pitkää kiekkoa ei yleensä vihelletä, jos avauksen antajalla oli edes hetken mielessä syötön antaminen. Tässä hyvin räikeä esimerkki YouTuben kätköistä.

2. Paitsio

Jalkapallon paitsiosääntö tuo kiistanalaisia tilanteita pelistä toiseen. Linjatuomareiden työ on vaikeaa, kun hyökkäys- ja puolustuslinja kirmaavat toisiaan vastaan saman aikaisesti, ja pitäisi pystyä näkemään hyökkäävien pelaajien asema syöttöhetkellä. Tilanteita ei yhtään helpota niin sanottu aktiivisuus-pykälä, jonka mukaan paitsiossa saa seisoskella, jollei osallistu peliin.

1. Askeleet

Jo koulun liikuntatunneilta tuttu sääntö koripallosta. Koripallon sääntökirjasta ei löydy pykälää NBA-askeleet, mutta sellainen siellä pitäisi olla. Etenkin läpiajotilanteissa miljonääripalloilijoilta unohtuvat perussäänöt, kuten tässä Andre Milleriltä.

2 kommenttia

Anonyymi

2.11.2010 10:22

Hyvä kirjoitus, monesti urheilutoimittajat kirjoittavat siitä, etteivät halua tuomarin ratkaisevan peliä, mutta viheltämättä jättäminen esim. selvässä rankkaritilanteessa on yhtälailla pelin ratkaisemista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

otherwise

2.11.2010 14:58

Minusta tuomaritoiminta taas on huomattavan löysää. Kaikenlaisesta väkivallasta, suunsoitosta, protestoinnista ja muusta epäurheilijamaisesta käytöksestä pitäisi seurata suoraan pelaajan poistaminen kentältä, oli laji sitten tennis tai jääkiekko.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi