Kun sanaton viestintä ei mene perille - ajoissa

  • Marko Seppänen

Eräs moraalia ajoittain koetuksella pitävä asia liittyy kaverin tyttöystävän kanssa ystävänä pysymiseen, varsinkin jos kyseessä on tahattomasti viettelevästä tapauksesta, joka ajoittain unohtaa itsekin, kuinka helppo ihmisten on hänestä pitää. Ajoittain hän on itsenäinen päätöksientekijä, toisinaan hupsu. Hänen seurassaan on tietyssä mielessä huojentavaa käydä sisään lähes paikkaan kuin paikkaan, sillä hän kohottaa aina seuralaistensa arvoa. Hänen pehmeä suhtautumisensa ihmisiin saa aikaan sen, että kaikki jotka ovat vastaanottavaisia hänen järkiperäiselle viestinnälleen, mukautuvat hänen näkemyksiinsä. Haasteeksi sille, millainen hän on enimmäkseen on, muodostuvat vallan keskiportaiden tienoot, sillä kokemustensa perusteella hänen on siellä laskettava vähintään joksikin aikaa irti yhdenlaisista taipumuksista ja aktivoitava jotain sellaista, joka saattaa pidempään jatkuessaan muuttaa häntä pysyvästi.

Kun on tarpeeksi kauan ystävä tällaiselle ihmiselle, saattaa kadottaa kyvyn lukea sellaista hänen sanatonta viestintäänsä, jossa ydinviestinä on "nyt kun en enää ole [sen toisen] tyttöystävä, niin sopiiko että kuulostelen omia ajatuksiani keskustelemalla kanssasi ja harkitsen samalla josko sinä olisit sopiva minulle". En tajunnut tätä hänen pyytäessään minua mukaansa kaupungille, jossa eräänä harvoista kerroista saatoin vapaasti keskustella hänen kanssaan ilman muiden ystävien läsnäoloa. Siitä en koskaan tullut saaneeksi varmuutta, olisiko noiden nelisen tuntia kestäneiden puhekeskeisten hetkien, joita esiintyi jatkuvasti matkalla vaateliikkeisiin, kahvioon, biljardisalille, ruokakauppaan ja vähän muuannekin, lopputulemana ollut se, että myöhemmäksi keskusteltavaksi ei olisi enää jäänyt mitään, mutta tajusin tehneeni jotain väärin hänen purskahtaessaan kyyneliin paluumatkalla, kysyttyäni häneltä josko "hän alkaisi olemaan minun kanssani" ja hänen vastatessaan "ja nyt sie vasta kysyt". Hän oli kertonut matkan aikana mm. siitä, mitä hänen lähivuosien ajatuksiinsa oli sisältynyt, että hän oli jo sopinut tapaavansa myöhemmin illalla erään toisen miehen, mutta että ei ollut alkuunkaan varma, olisiko tuo henkilö hänelle "se oikea" tai muutenkaan sopiva. En ole tavannut häntä sittemmin, mutta uskon hänen olevan onnellinen.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus