Geelimanipuloidut vartalot

  • Kimmo Laakso

Well, voisitteke kuvitella että Helsingin Yliopistolla puitaisiin Urpokulttuurin vivahteita ? New Yorkissa urpot, tai siis guidot ovat kyllä breikanneet -myös akatemiassa. Queens Collegen John D. Calandran avauksessa pohdittiin äsken meilläkin nähtävän tv-sarja Jersey Shoren suuren suosion haittoja.

Miten harmillista on kulttuurin kannalta jos 20-jotain italialaistaustaiset tyypit, guidot ja guidettet notkuvat porealtaassa, urpoilevat ja juovat viinaa.

Guido (sano: gwiidou) on amerikkalainen slangi-ilmaus epähienoa englantia käyttävälle italialaistaustaiselle henkilölle. Tyypillinen guido tai guidette kuvittelee olevansa yhtä kuuma kuin konepelti. Hän on alemman luokan edustaja, todennäköisesti lähiöstä. Hän käyttää usein sanoja "lafka" tai "pillu". Amerikkalainen guido on usein kuitenkin myös agressiivinen. Hän hokee: "fuhgeddiboutit" , pitää kultavitjoista sekä omasta peilikuvastaan.

Ainakin tälläinen vaikutelma syntyy tosi-tv-sarja Jersey Shoren katselijalle. Monet New Yorkin italoälyköt ovat nousseet barrikadeille. Kritisoijien mukaan todellinen guido ei ole GTL -urpo. Hänellä on mielessään muutakin kuin kuntosalit, geeli ja rusketus. Hän on kuin Jersey Boys musikaalin tuottaja Joe Pesci elokuvassa Serkkuni Vinny (1992). Guidoja 20-vuotta tutkinut Donald Tricarico toteaa NY Timesissa että kyseessä on eräänlainen myöhäiskapitalismin ilmiö. Ilmeisesti guidoudesta tuli todella populaarikulttuurin vakiovaruste Saturday Night Feverin (1977) ja John Travoltan geelikampauksen myötä.

.
Guidokulttuuri yhdistetään erityisesti New Yorkiin ja Queensin kaupunginosaan. Mutta Guido-sanaa käytti tiettävästi ensimmäisen kerran New Jerseyläisen musalehden toimittaja vuonna 1985. Silloin hän puhui paikallisista italialaistaustaisista diskoissa pullistelevista läskipäistä.

Fuhgeddiboutit-tyylinen puhetapa, leimallinen Queens-aksentti (You talkin' to me?) on nykyään haittatekijä jos näyttelijä x tahtoo saada kunnianhimoisia rooleja. Jersey Shoren promotoima guidokulttuuri on saanut kunnon näyttelijät varpailleen.Niitä Parempia Rooleja tavoittelevat näyttelijät maksavat kalliita puhetekniikan kursseja opetellakseen pois Queens-slangista. Se yhdistyy guidouteen eikä sillä saa rooleja-- paitsi kuin ehkä Jersey Shoresta.

Kirjoitettaessa soi Tuomari Nurmio: Maailmanpyörä Palaa

1 kommentti

Anonyymi

26.11.2010 16:26

bondi beachillä hai hyökkäys kymmeneen vuoteen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi