Miesten taikauskoisuutta

  • Mirja Wuokko

Taikauskoisuus on mielenkiintoinen tutkimusaihe. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa on tutkittu mm. horoskooppiuskovaisuutta ja muuta maagista ajattelua.

On huomattu, että osa ihmisistä säilyttää lapsenomaisen uskonsa erilaisiin yliluonnollisiin asioihin, vaikka he opiskelisivat asiallisia asioita jopa yliopistotasolla.

Käsittääkseni useimmissa tutkimuksissa naiset ovat miehiä taikauskoisempia, oli kyseessä sitten usko astrologiaan, homeopatiaan, telepatiaan tai jumalvoimiin.

Entä jos taikauskoisuus on määritelty ennakkoluuloisesti?

Lukiessani taas kerran WinCapitasta kertovaa juttua, aloin miettiä, että eikö sellaiseen himmeliin rahojen hassaaminen ole osoitus ihan järjettömästä maagisesta ajattelusta, jossa tyhjästä tehdään miljoonia ihme-Sampo-koneella?

WinCapitaan sijoittaneet olivat melkein kaikki miehiä. Miten kenraalit, tekniikan tohtorit ja rahoitusalan ammattilaiset menevät tällaiseen mystiseen halpaan? Miksi muuten ihan kyvykkäältä vaikuttava ihminen sijoittaa omaa rahaa esim. 50 000 euroa pelkkiin pilvilinnoihin?

Kyseessä on ilmiselvä taikauskoisuus. Uskotaan rahojen kasvavan ihmeellisiä voittoprosentteja jossain mystisessä tietokoneohjelmassa?

Miehillä on myös naisia useammin maagisia uskomuksia liittyen tiettyyn automerkkiin tai muihin koneisiin ja laitteisiin. Toki on myös Audi-naisia ja IPhone-mimmejä, mutta harvoin naiset näkevät koneessa sielun ja salaista maagista toimintaa. Tai ainakaan en tunne yhtään naista, joka rassaisi samaa konetta autotallissa 20 vuotta.

Entä kaikki miesten salaseurat ja klubit? Niissäkin harrastetaan salaisia mystisiä toimintoja, joiden uskotaan tuovan onnea ja voimaa miehille. Naiset tietäisivät huonoa onnea, esimerkiksi Pörssiklubilla, erilaisissa veljeskunnissa, saunaseuroissa ym. kerhoissa.

Miehet myös uskovat erilaisiin kalastukseen ja metsästykseen liittyviin taikakaluihin ja riitteihin.

Miesten taikauskoisuuden alueita ovat myös uhkapelit ja muut pelit.

Miehellä voi olla vanha nahkatakki, jonka pois heittäminen tietäisi huonoa onnea. Joillakin miehillä on jopa lempikalsarit, jotka jalassa aina käy (muka) flaksi.

En väitä, että miehet olisivat välttämättä yhtä taikauskoisia kuin naiset, mutta onkohan ihan kaikki aihealueet otettu huomioon, vai vain tutkittu tyypillisesti naishassuja uskomuksia?

6 kommenttia

Hutkija

23.3.2015 09:39

Wincapitan tapaus ei liity millään tavalla taikauskoon, vaan sisäpiiritiedon hyödyntämiseen rahoitusmarkkinoilla.

Ei haksahtaneille korkea-arvoisille henkilöille mitään iltasatuja ole kerrottu, vaan tietoa, jonka avulla on uskottu saavutettavan keskimääräistä parempaa tuottoa rahoitusmarkkinoilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Warren Buffet

24.3.2015 08:48

Vain idiootti sijoittaa wincacapitaan, jos olisi ollut vähänkin järkeä päässä niin olisi nähnyt kusetukseksen... Hei, mutta taisit itse sijoittaa

tuuli.hattu801

23.3.2015 09:41

Mitä tuo taikausko jumalvoimiin tarkoittaa? Eihän se uskovaisten mielestä ole mitään taikauskoa, jos Jumalaan ja pyhään henkeen uskoo tms.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

23.3.2015 14:01

Kyllä nyt on Mirjalta käsitteet sekaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zzz-top

24.3.2015 21:34

Jotenkin tämä osui asian ytimeen... kaverin mielestä auton pitää olla bmw kutoskoneella ja automaatilla. Merkki- ja seurauskollisuus on miehissä syvemmällä kuin naisissa. Ja pelikoukkuun jääneistäkin suurin osa on miehiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

25.3.2015 16:15

Se, miten käsittämättömiä päätelmiä tässä kirjoituksessa on tehty on suorastaan koomista. Eivät miehet usko taikauskoisesti capitan kaltaisiin systeemeihin vaan ottivat yksinkertaisesti riskin, joita miehet siis ottavat useammin kuin naiset. Se mitä tässä nyt harhaluuloisesti kuvitellaan taikauskoksi oli tietämättömyyttä, helpon rahan toive ja epäonnistunut riskianalyysi.

Ei se auto ole myöskään taikauskon kohde. Se on ikuisuusprojekti johon mies voi uppoutua halutessaan hengittää hetken aikaa vapaasti.

Merkkiuskollisuus ei myöskään ole taikauskoisuutta. Sitä ei myöskään ole kuvitelma merkin munanjatkeena toimimisesta vaikka kuvitelma voikin olla väärä.

Nämä "salaseurat" ovat yksinkertaisesti vain samanhenkisten ja saman sukupuolen edustajien kanssa kontaktin hakemista sosiaalisella tasolla. Pokerin pelaaminen ei ole mitään maagista tai myyttistä okkultismia vaan korttipelin pelaamista.

Harrastuksiin liittyvät rutiinit eivät myöskään ole taikatemppuja. Jos se siiman nykiminen jollain tietyllä tavalla tuottaa enemmän tulosta kuin toisella tai edes näyttää tuottavan enemmän tulosta, ei ole taikauskoa toimia sen tiedon perusteella. Tähän nyt ei kuitenkaan liity mitään sadetansseja, "voimaannuttavia" hengitysharjoituksia tai muuta vastaavaa.

Peliriippuvuus on sairaus ja "voitan ihan kohta isosti" on sen oire, ei taikauskoa.

Myös miehillä voi olla rakkaita esineitä, vaikka sitten nahkatakki. Ei eroa mitenkään siitä, että Liisa ei halua pistää kirppikselle sitä käsittämättömän rumaa perittyä räpellystä jota kutsuu tauluksi, ihan vaan koska se on "kaunis".

On tunnettu tosiasia, että ihminen joka kokee itsensä normaali minäänsä vetovoimaisemmaksi on normaali minäänsä vetovoimaisempi ja päin vastoin. Jos se johtuu kalsareista niin joo, sen looginen seuraus itsetunnon kohotuksesta voi hyvinkin olla parempi flaksi.

Tässä kohtaa pitää taas esittää kysymys. Onko näiden aloituksen kaltaisten miesten ja naisten vertauksien kirjoittajien esitettävä tyhmää vai onnistuuko se luonnostaan? Tälläkään kertaa aloituksessa ei ollut yhtä ainoaa miehiin millään tasolla yleistettävää tieteellisesti kestävää väitettä. Pääasiassa ne olivat silkkaa valehtelua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi