Varo pettäjää

  • Mirja Wuokko

Oletko menossa naimisiin ensi kesänä? Toivottavasti hän on maanviljelijä. Maanviljelijät ja jopa heidän kaupungissa asuvat lapsensa ovat erilaisia kuin muut. Heillä on vähemmän seksikumppaneita kuin muilla ja he pettävät harvoin. Kaikista kilteimpiä ovat maanviljelijätaustaiset naiset.

Yrittäjää kannattaa vähän pitää silmällä. Hän voi kuulua pahiksiin. Yrittäjät pettävät kaksi kertaa useammin kuin muut. Mies- ja naisyrittäjät kaipaavat molemmat seikkailuja.

Ylempien toimihenkilöiden tyttäret ovat seksuaalisesti liikkuvaisia. Pappa betalar. Seksielämää ei haittaa vaikka nainen vajoaisi sosiaalisesti, seksuaalinen itsetunto pysyy korkeana. Miehillä käy paras flaksi silloin, kun heillä alkaa pyyhkiä hyvin. Nousukasmiehillä on usein rinnakkaishoitoja.

Paremmissa piireissä voi joutua itkemään itsensä uneen. Ylemmät sosiaaliryhmät harrastavat rinnakkaissuhteita alempia ryhmiä useammin.

Tilastojen mukaan nainen joutuu miestä helpommin petetyksi, miespettäjät johtavat noin 40/ 30 lukemin. Pettäjän elämä ei ole hauskaa. Naisilla monikumppanisuus ja miehillä rinnakkaissuhteet vähentävät sukupuolielämän tyydyttävyyttä.

Ilo rinnassa hääkarkkeja askartelemaan, jos sait haaviisi onnellisen agronomin.

Elina Haavio-Mannila & Aino Sinnemäki: Sosioekonominen asema, sosiaalinen liikkuvuus ja seksuaalinen liikkuvaisuus. (2005)

9 kommenttia

Anonyymi

17.1.2010 18:15

Naisilla monikumppanisuus ja miehillä rinnakkaissuhteet? Eikö miesten monikumppanisuus sitten vähennä sukupuolielämän tyydyttävyyttä, tai naisten rinnakkaissuhteet?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2010 08:55

Hyvä pointti,pistepiste! Kuulostaa naisten kannalta kato paremmalta, jos on vaan monikumppaninen eikä harrasta ollenkaan rinnakkaissuhteita.
Mihinköhän Hienoon Tutkimukseen tämä taas mahtaa perustua, krooh? Ehkä reippaat agrihenkiset ihmiset ei vaan kehtaa tunnustaa seksuaalisia harharetkiään? Maalla kun ollaan niin viattomia. Muka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

18.1.2010 11:34

Suomessa on tehty aika perusteellista seksielämän tutkimusta jo monta vuosikymmentä ja vertailuaineistoa riittää. (Osa muutoksesta on todellista ja osa saattaa johtua siitä, että ihmiset voivat puhua eri aikoina vähemmän tai enemmän totta. Esim. voi olla, että naiset paljastavat 2000-luvulla helpommin todellisen kumppanimääränsä kuin vaikka 70-luvulla.)

Jutussa mainitaan luvut 30 ja 40. Ne ovat eri tutkimuksissa toistuvasti esiintyvät noin-prosenttiluvut ja kuvaavat sitä, kuinka moni nainen/ mies pettää aviopuolisoaan avioliiton aikana. Kaikissa tutkimuksissa miesten pettämisluvut tuntuvat olevan vähän korkeammat.

Monikumppanisuuden ja rinnakkaissuhteiden yhteys tyytymättömyyteen tulee suoraan tuosta Haavio-Mannilan ja Sinnemäen artikkelista. Tutkijat ovat tehneet useita ajoja ja merkitsevimmät tulokset kannattaa mainita. Ei jutussa sanota, että rinnakkaissuhteet tekisivät naisen onnelliseksi.

Aiemmissa tutkijahaastatteluissa on tullut ilmi, että jotkut naiset harrastavat sarjaseurustelua. He pitävät vain yhtä miestä kerrallaan, mutta vaihtavat usein kumppania. Eikö ole luonnollista, ettei parisuhteessaan onnellinen koe suurta vaihtotarvetta? Jos aina haluaa vaihtaa "parempaan", on varmaan jotenkin tyytymätön nykyiseen.

Maalla on erilainen kulttuuri, vielä. Osa maalla asuvista sitoutuu muutenkin tanakasti, lapsuudenkotiin, samaan duuniin, miksei yhteen kumppaniin. Maalla kumppani voi olla käytännön kannalta paljon tärkeämpi elämän sujumisen kannalta kuin kaupungissa, jossa pärjää yksinhuoltajana ihan ok. Maalla on myös vähemmän valinnanvaraa ja hyvin vähän houkutuksia. Siellä parinvaihto aiheuttaisi ehkä myös suuremman hävityksen (tilalle jne.).

Minusta mielenkiintoinen havainto on se, että maalta kaupunkiin muuttaneet jatkavat pidättäytyvämpää sukupuolikulttuuria uusissa olosuhteissa. Johtuuko kasvatuksesta vai onko heillä esimerkiksi introvertimpi luonne?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2010 14:01

kukaan terve ihminen ei harrasta sarjaseurustelua. tälläisellä ihmisellä on ongelmia itsensä ja muiden kanssa.

"Women, like monkeys they are. Won't let go one branch until they get a firm grip of another."

en sanoisi että tämä mitenkään terve tapa on, ja eihän naisellakaan ole kuin illuusio toisen "paremmuudesta", jota ei välttämättä edes ole. nainen vain lähtee toisen mukaan kun tämä jaksaa luritella ja kantaa drinkkejä tälle enemmän kuin entinen "tasaisempi" mies. tämä yleensä vain johtaa siihen että siitä nykyisestä lurittelijastakin tulee "tasainen ja tylsä" naisen mielestä kun arki astuu kuvioihin. ja sitten taas vaihdetaan seuraavaan lurittelijaan. kyllä tuo enemmän oman hyödyn tavoittelulta kuulostaa ja sitoutumiskammoisuudelta.

"Minusta mielenkiintoinen havainto on se, että maalta kaupunkiin muuttaneet jatkavat pidättäytyvämpää sukupuolikulttuuria uusissa olosuhteissa. Johtuuko kasvatuksesta vai onko heillä esimerkiksi introvertimpi luonne?"

tässäkin on taas se että, pk-seudulla ihmiset ovat enemmän pintaliitäjiä kuin muualla suomessa. ei muualla ole yhtä pinnallista menoa kuin helsingissä näissä "pariutumis" jutuissa, tai helsingin kohdalla voidaan puhua sen pariutumisen puuttumisesta, kun harrastetaan vaan niitä lyhyitä pyrähdyksiä toisten pöksyihin, koska sitoutuminen ei nyt vain satu olemaan "cool" tai mitenkään trendikästä. tyhjäpäisten poukkoilua sanon minä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2010 16:33

Eiköhän se ole niin, että naiset pettävät tasan saman verran kuin miehet. Vaikka se oma vaimo kotona odottaisikin, uskoisin että se joka miehelle saksensa avaa baari-illan päätteeksi on edelleen nainen - vaikkei siis oma puoliso olisikaan. Mutta me miehethän olemme sikoja ja aina väärässä, joten ehkä sitä pitää vain sitten luottaa tutkimuksen tuomioon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2010 21:10

Eiku vapaat naiset tykkää varatuista miehistä. Varattu mies on toisen naisen hyväksi toteama.

Vaimot on pienten lasten kanssa kotona, eikä ehdi antaa alepan mieskassalle maitoja lastenrattaisiin latoessaan. Samaan aikaan miehet voivat työmatkoillaan törmätä kauniisiin naisiin baareissa.

Ja sit on vielä ne maksulliset, nehän ottaa monta miestä illassa tai päivässä, eiköhän moni miespettäjä siellä käy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tero

22.1.2010 11:49

Toivottavasti jokainen osaa suhtautua varauksella näihin tutkimuksiin ja niiden tuloksiin. Sidoksia toiminnan ja ryhmien välillä voidaan löytää mistä vain kun löysätään tutkimuskriteereitä sopivasti.

Eiköhän totuus kuitenkin ole se, että se on yksilöstä kiinni pettääkö vai ei.
Vitun sama onko se yksilö maalta vai kaupungista.

Tai jos maalainen pettää vähemmän, niin voisiko se johtua siitä, että maalla on ihan lähtien vähemmän väkeä ja "kaikki tuntee kaikki"-meininki?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

22.1.2010 19:27

Varmaan enemmistö Cityn lukijoista ymmärtää, ettei jonkin tutkimuksen tuloksista voi vetää suoraa johtopäätöstä jonkun yksilön käyttäytymiseen. Blogissa ei väitetä, että kaikki yrittäjät pettävät aina, tai että maalainen ei koskaan petä. Mutta kun iso ryhmä yrittäjiä ja maanviljelijöitä pannaan nippuun, niin todennäköisesti yrittäjän lakanat suhahtavat maajussia useammin vieraalle.

En usko että Elina Haavio-Mannilan toimintatapoihin kuuluu tutkimuskriteerien löysääminen. Suomessa voi kuka vaan tutustua yliopistoissa tehtävään tutkimukseen. Menetelmiäkin voi kritisoida. Kritiikki voi jopa muuttaa toimintatapoja, jos kritiikin esittäjä on riittävän pätevä ja perehtynyt.

Cityn aiemmassa numerossa on käsitelty pettämistä ja silloin todettu, kuten Dose mainitsee, että kaupungeissa petetään vähän enemmän, osittain vapaamielisen ilmapiirin ja suuren tarjonnan takia. Ja toki maalla myös kannattaa enemmän peitellä tällaista toimintaa. Lakeuksilla se on tosin sikamaisen vaikeaa, kun ei voi puskissa piileskellä, näkyvyyttä on kilometrien päähän ja kaikki tuntevat Jampan Mersun.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.1.2010 21:32

Sarjaseurustelu on tarpeen. On todella tärkeää valita erittäin yhteensopiva kumppani. Sellaisen löytää vasta kokeilemalla riittävän monia ja oppimalla, mistä pitää, mitä sietää ja mitä ei siedä jne. ja toisaalta, millaisia erilaisia ihmisiä ja suhteita voi olla.

Olen valinnut huolella, ja tämä suhde on tavattoman helppo ja laadukas verrattuna moniin vähemmän yhteensopiviin, jotka sentään valitsin kohtalaisesta joukosta, kun olin nuorempi ja tietämättömämpi.

Kontulakin äsken korosti, miten ihmiset eivät valitse kumppaniaan tarpeeksi huolella ja miten lisääntynyt eroaminen huonoista suhteista on parantanut suhteiden laatua.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi