3-kymppiset väsyneet vanhemmat

  • Walter de Camp

Luulin pitkään, että lasten vanhemmat ovat väsyneitä sen tähden, että heillä on lapsi(a). Ei todellakaan, he ovat väsyneitä ja huokailevat, koska he ovat niin vanhoja. He ovat päälle kolmekymppisiä.

Kolmekymppiset vanhemmat eivät enää ole nuoria. He eivät enää ole parhaassa fyysisessä hapessaan. Urheilijoina heidän olisi aika lopettaa. Kun heidän muksunsa kasvavat taaperoikään, he ovat lähempänä kolmeaviittä.

Talven tullen he kykenevät hädin tuskin vetämään kullanmurunsa pulkassa päiväkotiin, ähkien, huohottaen ja mutisten kirouksia. Kun tuuleekin vastaan niin saatanasti. Monet ratkaisevat asian viemällä vekaran tarhaan autolla.

Talven taitellessa eteenpäin nämä vanhemmat käsittävät aika ajoin, että heidän pitäisi lähteä piltin kanssa pulkkamäkeen. Laskiaisen tienoilla he jo pakkaavatkin perheen autoon ja ajavat - esim. Helsingissä - Kaivariin.

Koska he eivät vielä ole yli nelikymppisiä, he uskaltavat laskea lapsensa kanssa pulkalla tähtitornin läheltä mäenharjalta alas Kaivohuoneen edessä olevalle tasangolle. Heidän ei vielä tarvitse pelätä luittensa katkeamista.

He eivät kuitenkaan jaksa nousta mäelle kuin muutaman kerran. Max. viiden laskun jälkeen he raahaavat "vielä! vielä!" huutavan vekaransa Ursulan kahvilaan..He ovat lähteneet pulkkamäkeen sen tähden, että lapsella olisi hauskaa. Heille itselleen se on homma muiden joukossa.

Kun olen viime aikoina jatkuvasti bilettänyt Uusarkaainen Arki ry:n pippaloissa, viimeksi taas lauantaina, olen nähnyt vanhempia, jotka ovat selvästi alle kolmekymppisiä. He ovat bilettäneet siellä yömyöhään pikkulastensa kanssa. Lapsille se on näyttänyt olevan ok, koska vanhemmat eivät ole olleet alkoholin vaikutuksen alaisia. Sehän on pienelle lapselle hyvin pelottavaa, kun hän näkee vanhempiensa tulevan aineisiin ja sekoavan.

Kysyn vain, kuka yli kolmekymppinen vanhempi lähtee lauantai-iltana lastensa kanssa yleisiin bileisiin. Kolmekymppiset vanhemmat sanovat, että se on heidän puoleltaan vastuuntuntoisuutta, kun he eivät valvota lapsiaan yli normaalin nukkumaanmenoajan. Mitä vielä! Se on vain väsymystä. He eivät jaksa lähteä lauantai-iltana lasten kanssa ulos.

Uusarkaainen Arki ry:n bileissä on aina soittanut dj:nä Soma. Tosi pätevä heppu, joka pystyy soittamaan hyvää musiikkia mihin tahansa teemaan. (Pankaa nimi mieleen.) Viime lauantaina hän oli heittämässä keikkaa (avo?)vaimonsa (?) ja heidän lapsensa kanssa. Soma-isä ja lapsen äiti ovat luullakseni korkeintaan 25-vuotiaita ja lapsi alle vuoden. Oli tosi nastaa nähdä, miten luontevasti he viettivät iltaa bileissä lapsensa kanssa. Somalla oli välillä lapsi vasemmalla käsivarrella ja oikealla kädellä hän etsi seuraavaa levyä. Kukaan yli kolmekymppinen dj ei pystyisi tällaiseen.

Pari vuotta sitten kävin muutaman kerran Tyynenmeren saarten ystävyysseuran tilaisuuksissa Caisassa. Siellä oli silloin noin kaksikymppinen pariskunta ja heidän muutaman kuukauden ikäinen lapsensa. Yli kolmekymppiset vanhemmathan eivät pysty olemaan lapsen kanssa missään ilman vaikeuksia, mutta näillä parikymppisillä ei ollut mitään ongelmia. He olivat rentoja ja cooleja, ja äiti kävi aina välillä tanssimassa yleisön edessä.

He olivat lähdössä lapsensa kanssa kolmeksi kuukaudeksi Pääsiäissaarille. Tanssikursseille! Opettelemaan Etelämeren tansseja.

Joten kun joku oikeasti nuori, 20-25-vuotias, tulee raskaaksi, häntä ei tarvitse sääliä!

8 kommenttia

Anonyymi

6.12.2010 19:12

kai tämä on vitsi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.12.2010 15:27

Eipä tarvitse ihmetellä miksi huostaanotot ovat lisääntyneet kun vanhemmat lykkii vaunuja ja bilettävät minkä kerkeävät iästä huolimatta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.12.2010 13:08

Walter: Onko dokaamattomuus "uusi musta"?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Walter de Camp

8.12.2010 16:42

Ei mitenkään, alkoholittomat bileet on vain hauska vaihtoehto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.12.2010 10:51

On muuten totta... itse tulin aidiksi 20-vuotiaana, ja lapsi kulki joka paikassa mukana. En koskaan ajatellut sita sen kummemmin. Miehen kanssa reissattiin vaikka minka verran. Toisen lapsen sain 25-vuotiaana, ja kuljetin molempia lapsia pyoran perassa (asun vuoristoisella alueella) ja tein kaikkea.

Nyt, saimme taytettyani 32 perheemme kuopuksen (vahinko, ups!) ja tuntuu etta mihinkaan ei riita energiaa, vaikka vanhemmat lapset ovat jo isoja ja auttavat kovasti. Kuljen silti mieheni kanssa tyomatkoilla, ja nyt kaikki 3 ovat olleet jo monta kertaa valtamerten ylittavilla reissuilla. Mutta se ei ole yhta stressitonta kuin silloin "nuorena."

Olenkin ihmetellyt, etta mika mua riivaa etta mitaan en jaksais enaa tehda... nyt sen tiedan, olen VANHA! ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.12.2010 21:10

Kylläkyllä olet oikeassa, walther. Sain lapset nuorena ja jaksoin raijata heitä mukana. Olivat mukana juhlissakin, enkä tietenkään juonut silloin viinaa. Matkoilla kävimme myös ja kiertämässä kotimaata. Nukuimme eri paikoissa, milloin hotellin sängyssä, milloin kavereiden lattioilla patjoilla.

Nyt kun olen vanha, en todellakaan lähde lasten kanssa pyörimään patjoille, korkeintaan mukavaan hotelliin. En jaksaisi valvoa öitä, en kasvattaa. Varmaan lahjoisin pieniä lapsia. Nuorena äitinä jaksoin nostaa pepun soffasta ja nostaa pahanteossa olevan lapsen pois.

Kaikki ihmettelvät lastemme rauhallisuutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SS10

9.1.2019 21:07

Mä haluan auttaa väsyneitä vanhempia ja myös liikuntaa harrastaville ihmisille ratkaisuja arjen toimintaan.. Mä tutustuin Juice Plus -tuotteihin niin tulkaa seuraamaan mun sivuja ja tuotteita Ansaitse UUSI elämä, Juice Plus -tuotteet. Nämä on hyviä tuotteita ja itsekkin syönnyt 4kk marja, hedelmä ja kasvissekoitus kapseleita. Myös lapsille omat softikset. Jos kärsit väsymystä, tressiä, vatsavaivoja, turvotusta, verenpaine/ kolesterooli ongelmia niin tässä on yksi apu elämääsi. Mun iltapäivä väsymykset loppui kokonaan, en tressaa enään mistään, turvotukset ja suolisto toimii erittäin hyvin.Hiukset, kynnet voi paremmin ja kasvaa kovaa vauhtia, iho voi paremmi ja jopa hampaat. Laita viestiä jos toivot apua juuri sinun elämääsi ja tule tutustumaan sivuilleni. Auta sun hyvin vointiasi ja arjen ongelmia jos niitä on edes.. Terveys -ja hyvin vointi on itselle aika tärkeä asia. Haluan auttaa muitakin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

22vuotiaana_äidiksi

23.2.2021 19:56

Mä olin 22 vuotias kun tyttömme syntyi. Syntymän jälkeinen vuosi on ollut yksi rankimmista kokemuksista elämässäni. Vauva ei nukkunut ainuttakaan kokonaista yötä ensimmäisen vuotensa aikana, ainoastaan katkonaisia pätkiä koko yönä. Päiväunillekkin rauhoittui vain liikkuviin vaunuihin. Mies kuvaili imetysyrityksiä ja vauvan itkua sanoin "kuin sikaa tapettaisiin". Ainut paikka, minne neljän seinän sisältä liikuin oli vanhempieni lio, jotta edes joku auttaisi minua sen sijaan, että olen yksin neljän seinän sisällä jatkuvasti huutavan lapsen kanssa. Tätä kun ei voinut jättää hetkeksikään leikkimatolle tai sitteriin vaan koko ajan piti kantaa ja hypyttää. Öisin puklaili niin että piti käydä pesulla ja vaihtaa patjat ja petivaatteet. Neuvolassa puhuessani väsymyksestä se kuitattiin normaalina pikkuvauva ajan olotilana. Parisuhde ajautui kriisin, molemmat, minä 22v ja mies 25v olimme sekoamisen partaalla kun unta ei saanut kuukausiin kunnolla. Jälkeenpäin, kumpikaan ei edes muista koko vauva vuodesta kovin paljon. Vielä lapsen ollessa kolmevuotias, jos tämä inisi öisin jotain, saatoin saada paniikkikohtauksia että taasko tämä valvominen alkaa. Kroppa ja mieli ei ole vieläkään unohtanut sitä väsymykseni määrää. Tämän vuoden jälkeen olen mielestäni tullut myös herkemmäksi väsymykselle ylipäätään. Väsyn helpommin enkä myöskään siedä sitä niin kuin ennen. Minua ja meitä nuori ikä ei pelastanut. Jos jotain plussaa niin pysyin hyvässä kunnossa kun lapsi nukkui vain juostessani vaunujen kanssa. Sekin olisi auttanut jos joku olisi ottanut väsymyksen todesta. Häpesin, jos lähdimme vauvan kanssa lomalle oman isäni ja äitini kanssa, koska vauva huusi sielläkin yöt läpeensä eikä nukahtanut ennen kuin joku kävi autolla ajelemassa ympäri lomakylää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi