• Brewniverse

50 € oluthaaste osa 3: Kotimaista verotonta olutta

Keskiviikko.

Huomaan, että veroton olut on halvempaa. Miksi siis maksaisin alkoholiveroa, jos ei ole pakko?

Kohti panoluolaa

Suuntaan kohti panoluolaa. Olen menneiden päivien ja viikkojen aikana pistänyt monta olutta käymään. Tänään on aika tehdä jatkokäsittely viikonloppuna tehdylle hunajaoluelle. Lisään käymisastiaan pari kiloa hunajaa. Hunajalle tulee hieman hintaa, mutta itse tekemällä välttää kaikenlaiset turhat alkoholiverot. Hah tätä oveluuden määrää!

Otan keskenkäyneestä oluesta maistiaiset. Vaikuttaa lupaavalta. Varmuuden vuoksi maistan vielä toisen kerran.

Käymisastiassa hyvä pöhinä! Vieressä hunajaa.
Käymisastiassa hyvä pöhinä! Vieressä hunajaa.

Illalla juhlistetaan isäni synttäreitä. Koska hän on sivistynyt ihminen, tiedän hänen arvostavan olutlahjaa. Ja koska olen veronsäästötunnelmissa, otan mukaan annoksen omatekemää olutta.

Olutta vai viiniä?

Perille saavuttuamme nautimme juhlan kunniaksi lasit kuohuviiniä ennen kuin pääsemme taas laatujuomien eli oluiden pariin.

On yleisesti tunnustettu tosiasia, että oluet ovat monipuolisempi ja hienostuneempi juoma kuin viini. Viineistäkin toki löytyy punainen, valkoinen ja kupliva, mutta muuten ne ovat aika yllätyksettömiä.

Suurin osa viininjuonnista on tapajuomista. Aivan kuten tupakoitsijoista suurin osa on tapapolttajia. Olen ajatellut tehdä tästä tutkimuksen, jossa todistan kuinka viininjuojat siirtyvät laatuoluiden pariin, kunhan heitä valistetaan asiasta. Kalenteri näyttää sen verran tiukalta, että tutkimus taitaa mennä ensi viikkoon. Ehkäpä OlutExpossa olisi otollisia tutkimuskohteita.

Löytyisiköhän vapaaehtoisia, jotka suostuisivat osallistumaan tutkimukseen? Täytyypä aloittaa vastaantulijoiden profilointi.

Ilta

Ilta-aterialla on hirvipataa ja täytämme lasit maltaisella juomalla. Laitilan Agricola Belgian Ale on sopivan monipuolinen, tummanruskea olut ruoan seuraksi. Jos miettii oluen yhdistämistä ruokaan, niin belgi-tyyliset oluet ovat usein helppo valinta.

Olen kylässä, eikä tästä oluesta tarvitse täten maksaa killinkiäkään! Muistiin palautuu vanha vantaalainen sanonta: ”Verottoman oluen voittaa vain ilmainen olut!”. Alkossa tämän oluen hinta olisi ollut 3,96 €.

Laitilan Agricolan kanssa kohti hirvipataa
Laitilan Agricolan kanssa kohti hirvipataa

Maistan ruoalla myös punaviiniä, mutta sen kontribuutio makuelämykseen on mitäänsanomaton.

Hirvipata oli hyvää. Taustalla joku punaviini.
Hirvipata oli hyvää. Taustalla joku punaviini.

Avaamme lahjan ja säästämme heti monta kymmentä €

On aika korkata syntymäpäivän kunniaksi tuotu olut. Tämä on itse pantu pale ale. Vaalea 5,3 –prosenttinen olut on mitä mainiointa seurustelujuomaa.

Onneksi olutta on mukana koko kegillinen, eli 18 litraa. Alkoholivero tästä olisi 1,70 € per litra, eli yhteensä 30,60 €. Puhumattakaan, ALVeista, TyElleistä, pelleistä jne.

Omatekoisen pale alen raaka-ainekulut olivat noin euron per litra. Teoreettinen hinta olisi täten ollut noin 20 €.

Vaimo on sitä mieltä, että tämä pitäisi laskea mukaan viikon olutbudjettiin. Se ei kuitenkaan olisi reilua, sillä se kuluttaisi budjettiani kohtuuttomasti. Ja kyseessä on kuitenkin lahja! Ja kaikki olut, mitä isäni lahjastaan minulle tarjoilee, on tietysti minulle osoitettua vieraanvaraisuutta.

Veroton juhlaolut maistuu. Cheers!
Veroton juhlaolut maistuu. Cheers!

Päivän saldo
Tarkistuslaskennan jälkeen voin ilokseni todeta, että kulutus oli tänään tasan 0 €. Jäljellä on keskiviikon jälkeen vielä 31,16 €. Jos huomennakaan ei kulu yhtään, alan laskea pääomalle korkoa!

Päivän oluet

Hunajaolut, joka ei ollut vielä valmista. Joku kävi eilen tykkäämässä Brewniversen facebook-sivuista, niin käyn jossain vaiheessa lisäämässä tämänkin reseptin sinne jakoon.

Laitilan Agricola Belgian Ale on paketoitu 100-vuotiaan Suomen juhlaolueksi. Maltainen ja monipuolinen olut, jossa on tosi niukasti humalaa. Sopii siis hyvin juojille, jotka kammoavat katkeriksi humaloituja oluita.

Oma Pale Ale on tosi helposti juotava herkku. Laitan tämänkin reseptin sinne facebook-sivuille jakoon.

Mutta ensin poikkean oluelle. Cheers!

1 kommentti

Elianara

25.10.2017 19:07

Mites loppuviikko meni?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi