Julkisen talouden hoitaminen on aina vaalien alla esillä. Eri toimijat esittävät arvioitaan tilanteesta ja vaadittavista toimenpiteistä. Kuten kuvaan kuuluu, näkemyksissä on hajontaa. Lähinnä kuitenkin puhutaan "säästöistä", "leikkauksista" ja "sopeuttamisesta".
Tilanne on kuitenkin pohjimmiltaan yksinkertainen. Liian moni suomalainen on ilman työtä. Tulevan hallituksen pitää siis eduskunnan tuella keskittyä siihen miten työtä lisätään Suomessa.
Korjattavia asioita riittää. Ensinnäkin työntekijöiden palkkaamista pitää helpottaa. Keinoja tähän ovat mm. vanhempainvapaiden rahoittaminen keskitetysti sekä arvonlisäveron tason selkeä alentaminen näpertelyn sijaan. Nämä molemmat toimet auttavat erityisesti pieniä yrityksiä vähentämällä riskiä ja lisäämällä kannattavuutta ja palvelujen kysyntää. Paikallista sopimista ja muuta joustavuutta voisi myös kehittää. Yleinen yritystoiminnan sääntelyn purkaminen helpottaisi pienyritysten taloustilannetta ja siten lisäisi työtä.
Myös työllistymisen edellytyksissä on parannettavaa. Sosiaalitukien aiheuttamat kannustinloukut pitää purkaa siirtymällä pikaisesti perustuloon tai vastaavaan suoraviivaiseen järjestelmään, joka ei "rankaise" töiden tekemisestä. Samoin eläkeputkisysteemi tulisi purkaa, en keksi mitään syytä sen olemassaoloon kun samaan aikaan puhutaan työurien pidentämisestä. Perinteisissä ajatuksissa siitä kuka voi olla töissä ja kuka ei voi olla uusiksi miettimisen varaa.
Työllisyyden paraneminen parantaa valtiontaloutta toisaalta tuomalla lisää verotettavia tuloja, toisaalta vähentämällä julkisesti rahoitettavia tukia. Suuruusluokka osunee oikein, jos arvioi julkisen talouden kohentuvan puoli miljardia euroa aina kun työttömyysaste vähenee yhdellä prosenttiyksiköllä. Osa tästä on varaa ohjata tarvittaviin veronalennuksiin.
Keskeiset esteet miksi aiemmat hallitukset ja eduskunnat eivät näihin toimiin ole ryhtyneet ovat väärien tahojen (etujärjestöt) kuunteleminen, puolue- ja siltarumpupolitiikkaan keskittyminen valtakunnan asioiden hoitamisen sijaan, sekä yleinen näköalattomuus, jota on pyritty häivyttämään mm. konsulttiselvityksiä tilaamalla.
Ennakkoäänestys alkoi tänään. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntai, 19.4. Nyt on aika päättää kenet sinä haluat eduskuntaan vaatimaan ja tekemään tuoretta politiikkaa. Vain annettu (protesti)ääni lasketaan.
Juha Oinonen, 257 Helsinki
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:31
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin