Lainaa nuorelle

  • aava_m

Mistä nuori voi saada lainaa? Onko nuori ikä este lainan saamiselle?

Lainantarve on elämäntilanteesta kiinni eikä katso ikää. Ikä vaikuttaa silti lainamahdollisuuksiin, mikä on hyvä pitää mielessä lainavaihtoehtoja miettiessä.

Pankkilaina

Pankista lainaa haettaessa on aina varauduttava siihen, että pankki tarkistaa maksukykysi. Nuoren, jolla ei ole vakaata tuloa tai omaisuutta, saattaa olla vaikea osoittaa luotettava maksukyky. Tällöin lainan saaminen voi olla kiven alla. Pankit myöntävät lainoja kuitenkin 18-vuotiaille, jos lainalle löytyy vakuus tai takaaja. Tämä tarkoittaa useimmissa tapauksissa kiinteää omaisuutta tai lainan takaajina ovat esim. omat vanhemmat tai muut sukulaiset.

Pikavipit ja muut luotot

Muut lainantarjoajat, esimerkiksi erilaiset kulutus- ja käyttöluotot sekä ns. pikavippiyritykset, asettavat tavallisesti luotoille tiettyjä ikärajoja. 18–20-vuotiaille on vähemmän vaihtoehtoja, kun pääsääntöisesti 25-vuoden iän jälkeen kaikki lainavaihtoehdot ovat käytettävissä. Ikärajat ovat kuitenkin luottokohtaisia ja ne kannattaa tarkistaa ensimmäiseksi.

Osamaksukauppa

Osamaksukaupat ovat yleistyneet huimasti ja monelle voikin tulla yllätyksenä, että alle kahdeksantoistavuotias ei voi myöskään tehdä osamaksukauppoja ilman huoltajan suostumusta. Esimerkiksi puhelimien niin sanotut kytkykaupat eivät onnistu, jos ostaja ei ole 18-vuotias.

Yhteenveto

Nuorille, alle 25-vuotiaille, kaikki lainavaihtoehdot eivät välttämättä ole siis käytettävissä. Samaten vanhempien ikäihmisten ja eläkeläisten saattaa olla vaikea osoittaa maksukykyään, jollei ole osoittaa omaisuutta, jolla taata laina.

Pääsääntö kuitenkin on, että lainantarjoajat katsovat ensisijaisesti luottotietoja ja maksukykyä. Jos nämä ovat kunnossa ja luotonhakija on lainaajan silmissä maksukykyinen ja luotettava, lainan saaminen on helppoa.

Vertailemalla edullisin laina

Lainan hakeminen on siis mahdollista ja helppoa kaikille yli 18-vuotiaille, joiden luottotiedot vain ovat kunnossa. Lainahakemuksen voi tehdä netissä nopeasti ja luotto on tililläsi melkein saman tien. Muistathan aina ennen lainanottoa tutustua huolellisesti lainan korkoihin ja kuukausieriin sekä verrata takaisinmaksusuunnitelmia. Eri lainavaihtoehtoja voi kätevästi vertailla netin monilla lainavertailusivustoilla, joiden kautta lainaa voi myös hakea.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.