Edward Dutton

Englishman in Oulu.

”Lapsena kuulin huhuja mystisestä pohjolasta, jossa paholainen asuu”, kertoo suomalaista kulttuuria tutkinut Edward Dutton.
”Lapsena kuulin huhuja mystisestä pohjolasta, jossa paholainen asuu”, kertoo suomalaista kulttuuria tutkinut Edward Dutton.

Uskontoantropologi ja freelance-toimittaja Edward Dutton on humoristisen Banned Oulu City Commercial -videon tähti. Video kertoo oululaisesta ruokakulttuurista snägärijonon kautta. Dutton on kotoisin Englannista mutta asuu nykyään Oulussa ja toimii opettajana Oulun yliopistossa.

Esiinnyit YouTube-videossa, jossa yksi oululainen halaa sinua snägärijonossa ja toinen vetää turpiin. Tällaisiako me olemme?

"Video antaa hauskan ja lämpimän kuvan oululaisista. Suomalaiset ovat sellaisia kuin mainos antaa ymmärtää. Eivät he tietenkään lyö tuosta vain tuntemattomia, videohan on komedia! Monet tulevat juttelemaan minulle vain, koska olen britti. Eilen sain jopa kyydin lentoasemalta kotiin."

Suomalaisissa blogeissa mietitään, oletko rasisti. Oletko?

"Helsingin Sanomat halusi joskus minulta keskustelua herättävän kolumnin suomalaisista, joten kirjoitin, että geenit vaikuttavat kaikkeen, niin myös Suomen korkeisiin itsemurhatilastoihin. Tämähän on vain tieteellisesti todistettua faktaa. Niillä, jotka eivät tähän usko, loppuvat argumentit kesken todisteiden valossa."

Olet naimisissa suomalaisen naisen kanssa. Eroavatko suomalaisnaiset briteistä?

"Suomalaiset ovat feministisempiä. He eivät välttämättä uskalla olla niin stereotyyppisiä naisia kuin englantilaiset. Sinullakaan ei nyt ole kauheasti meikkiä. Englantilainen nainen olisi meikannut itsensä barbieksi haastattelua varten."

Mikä on parasta suomalaista ruokaa?

"Ehkä lohikeitto. Ja pidän Mignon-suklaamunista!"

Onko suomalainen olut hyvää?

"Suomalaisella oluella on paikkansa. Lapin Kulta maistuu todella hyvältä saunassa. Samaa ei voi sanoa brittiläisistä oluista. Olen kokeillut."

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi