Idyllistä espanjalaiskaupunkia ei liikenteen melu riivaa – Päästöt tippuivat 70 prosenttia

Piskuinen Pontevedran kaupunki Espanjassa on pärjännyt ilman autoja jo lähemmäs 20 vuotta.

Pontevedran keskusta nauttii rennosta puheensorinasta liikenteen melun sijaan.
Pontevedran keskusta nauttii rennosta puheensorinasta liikenteen melun sijaan. Kuva: Luis Miguel Bugallo Sánchez/Wikimedia Commons

The Guardian raportoi Pontevedran kaupungista ilmastonmuutosuutisoinnin ja -keskustelun ollessa kuumimmillaan. Otsikot huutavat nytkin nopeita toimia ja ratkaisuja, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen. Yksi ratkaisumalli päästöttömämmän elämän puolesta löytyy Espanjasta.

Oltuaan ensin 12 vuotta oppositiossa nousi vasemmistopoliitikko Miguel Anxo Fernández Lores pormestariksi vuonna 1999. Hän ei jäänyt jahkailemaan vaan teki hetimmiten Pontevedrasta kävelykaupungin.

Lores kuvailee kaupungin olleen aiemmin alamäessä. Keskiaikaista keskustaa riiivasivat huumeet, saasteet sekä liikenneonnettomuudet.

“Ihmiset, joilla oli mahdollisuus lähteä, lähtivätkin. Yritimme alkuun pohtia, miten voisimme parantaa liikenneolosuhteita, mutta toimivaa suunnitelmaa ei syntynyt. Sen sijaan päätimme antaa julkisen tilan takaisin asukkaille hankkiutumalla eroon autoista,” Lores kertoo.

Tulokset ovat olleet varsin menestyksekkäitä. Sittemmin kaupunkiin on muuttanut 12 000 uutta asukasta, kun samanaikaisesti lähikaupungit kärsivät poismuutosta. Kaupungissa ei ole ollut henkiä vaatineita liikenneonnettomuuksia noin kymmeneen vuoteen.

Hiilidioksidipäästöt kaupungissa ovat vähentyneet 70 prosentilla ja kolme neljäsosaa entisistä automatkoista tehdään nykyisin kävellen tai pyörällä.

Kaupunki ei myöskään ole antanut rakennuslupaa isoille ostoskeskuksille, mikä on mahdollistanut pienten liikkeiden menestyksen, kun muualla Espanjassa on kärsitty pidentyneessä talouskriisissä.

Pontevedran kaltaiset kaupungit inspiroivat täpäkällä toiminnallaan. Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä The Guardianin artikkeli herätti keskustelua siitä, voisiko pienen kaupungin mallia soveltaa Helsinkiin edes osittain eri kaupunginosiin. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi