Juoksukausi alkaa: 5 vinkkiä lenkkeilyyn

Muista syödä, aloita hitaasti ja hanki uudet tossut.

Kuva: sdecoret / Fotolia

Ilmat lämpenevät ja päivät pitenevät - ja mikä olisikaan terveellisempi tapa nauttia keväästä kuin säännöllinen juoksulenkki. Juoksun uudelleen aloittaminen talvikauden jälkeen (tai ihan ensimmäistä kertaa) voi tuntua kankealta, mutta lenkki kevenee, kun muistaa muutaman tärkeän asian.

Aloita rauhassa

Pidä ensimmäiset lenkit lyhyinä ja kevyinä, jotta lihakset saavat aikaa tottua uuteen liikuntaan. Rauhallinen aloitus myös ennaltaehkäisee vammoja, jotka voivat syntyä äkillisestä rasituksesta.

Muista syödä

Syö aina edes jotain ennen juoksua - vaikka omena. Tyhjällä vatsallakin voi juosta, jos välttämättä haluaa, mutta juoksu voi olla rankka suoritus tankkaamattomalle elimistölle ja vetää puhdin pois koko loppupäivästä. Syö hyvin heti lenkin jälkeen, jotta kroppa palautuu.

Päivitä lenkkarisi

Juoksutossuillakin on parasta ennen -päivämäärä. Kumi kuivuu ja kovettuu vanhetessaan, eikä toissavuotinen lenkkari pehmennä jalan iskuja samalla tavalla kuin uusi. Uusien lenkkarien ostossa saat apua urheiluliikkeestä.

Aamulenkistä puhtia

Aamulla kroppa on parhaimmillaan, koska se on saanut lepoa. Kehon hormonitoiminta on aamusta myös vilkkaimmillaan. Se auttaa lihaksia palautumaan suorituksesta. Muista kuitenkin antaa aamullakin kropalle aikaa herätä ennen lenkkiä.

Anna kivulle aikaa

Jos juoksu tekee kipeää, lopeta. Aloita vielä hitaammin ja rauhallisemmin vaikkapa rennoilla kävelylenkeillä. Kipua vastaan ei kannata taistella, jottei satu kahta kauheammin. Kun kroppa alkaa tottua liikuntaan, älä nosta vauhtia vaan pidennä mieluummin lenkkiä.

Vinkit antoi juoksukouluttaja Jouni Leppäsaajo terveysruokavalmistaja Risentan tilaisuudessa.

1 kommentti

santakuoppiensaddam

11.4.2016 12:36

Jepjep. Eli siis kiteytettynäkin sanottu aprikoosin on hyvä mennä napaan. Lanne keinuu paremmin jos on dildi peräpäreessä. Kato hiiristä esimerkkiä. Isän tohvelit on parempi ku sandaalit. Bossanova on hyvä tempo. Ei kande kuunnella mitään sentimentaalista. Luppakorva on hyvä kaveri lenkille ellet oo hilseilevä hitler.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi