Kanadan Soldiers of Odin irtisanoutuu rasismista

“Joko seisotte Suomen ja rasistisen perustajan kanssa… tai seisotte meidän rinnalla yhteisessä rintamassa.”

Kuva: Kuvankäsittely / Fotolia

Suomalaisen järjestötoiminnan ykkösvientituote Soldiers of Odin on ajautunut ristiriitaan Kanadassa, kertoo Vice.

“Tästä päivästä eteenpäin me, Soldiers of Odin Canada, olemme täysin ja kokonaan itsenäisiä perustajaosastosta ja kansainvälisestä SOO:sta. Olemme täällä auttamassa ja suojelemassa hienon maamme ihmisiä, emme lisäämässä tänne jotain rasistista, organisoimatonta, holtitonta, muka-kovien jätkien yhteistyötä”, Kanadan Soldier of Odinin sivuilla kirjoitetaan. Päätöksen takana on Kanadan SOO:n johtaja Bill Daniels.

“Joko seisotte Suomen ja rasistisen perustajan kanssa… tai seisotte meidän kanssa yhteisessä rintamassa ja taistelette puolellamme itsenäisinä ja kyvykkäinä pyörittämään omaa toimintaanne ilman toisen maan mikrojohtamista.”

Soldiers of Odinin suomalainen perustaja Mika Ranta on valkoisen ylivallan suorasanainen kannattaja ja maahanmuuttovastaisuus ja anti-islamilaiset ajatukset ovat aina olleet SOO:n toiminnan ytimessä, vaikka Ranta onkin sanonut, ettei näitä arvoja tarvitse jakaa kuuluakseen ryhmään.

Moottoripyöräjengiläisten takkeja tai liivejä muistuttavat asut päällään kulkevat Odinit ovat toimineet Kanadassa Suomen mallilla ja katupartionnin lisäksi tarjonneet epävirallista “järjestyksenvalvontaa” äärioikeiston kokoontumisissa.

Vaikka ilmoitus rasismista irtisanoutumisesta tuli Kanadan SOO:n sivulta, on maassa ristiriitaa eri paikallisosastojen välillä. Etenkin Quebecin osasto protestoi päätöstä vastaan ja on julkisesti ilmaissut pysyvänsä Suomen ryhmän kanssa.

Soldiers of Odinilla on ollut toimintaa ainakin 18 maassa, mukaan lukien Norjassa, Ruotsissa, Virossa, USAssa ja Kanadassa. Suomessa toiminta on pysynyt aktiivisena ja esimerkiksi Seinäjoelle avattiin hetki sitten uusi paikallisosasto, vaikka mediahuomio katupartioinnin ympärillä onkin laantunut alkuajoista.

Soldiers of Odin Finland ry kertoo omilla Facebook-sivuillaan, kuinka Bill Daniels ei ole enää Kanadan osaston johtaja, eikä edes Soldiers of Odinin jäsen.

“Jos joku haluaa mennä Billin kanssa, se on meille ok, mutta ette voi käyttää nimeä Soldiers of Odin. Jos joku haluaa jatkaa perustajien ja alkuperäisen Soldiers of Odinin kanssa, älkää epäröikö ottaa yhteyttä Suomeen.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi