Rasistinen häirintä on Suomessa arkipäivää – Suomi nappasi nolon ykkössijan afrikkalaistaustaisten häirintää selvittäneessä tutkimuksessa

Valitettavasti viimeaikaiset merkit eivät kerro tilanteen parantumisesta.

Kuva: RHJ / Fotolia

Maailmalta kuuluu uutisia, joiden ansiosta ei todellakaan kannata sännätä torille. Uusi EU:n yhteistutkimus toteaa, että afrikkalaistaustaiset ihmiset kokevat Suomessa läntisistä EU-maista eniten rotuunsa perustuvaa häirintää. The Guardian kertoo kyselystä, johon osallistui 12 maata.

Kun Guardianin otsikoihin nousee surullinen luku siitä, että lähes kolmannes afrikkalaistaustaisista on kokenut häirintää viimeisen viiden vuoden aikana, on luku Suomen kohdalla vielä puolet pahempi, kun peräti 63 prosenttia afrikkalaistaustaisista kertoo tulleensa häirityksi rotunsa takia.

Fyysisen väkivallan kohdalla tilasto on yhtä ankea: kun tutkimuksen vastaajista keskimäärin joka kahdeskymmenes oli joutunut väkivallan kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana, on vastaava luku Suomessa 14 prosenttia.

Vastanneiden joukossa oli enimmäkseen ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajia, joiden vähintään toinen vanhempi on kotoisin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Lukuun sisältyy myös rasistinen väkivalta ja ahdistelu, jota afrikkalaistaustaiset ovat kokeneet muiden vähemmistöjen osalta.

Rasistit kaduilla

Lukujen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

Arkipäiväisen rasismin rinnalla Suomessa nähdään edelleen liikehdintää, jossa rasismi viedään näyttävästi ja tarkoitushakuisasti suomalaisille kaduille. EU-tutkimus käsittelee viimeistä viittä vuotta, mutta viimeaikaiset merkit eivät viittaa siihen, että tilanne olisi juurikaan paranemassa.

Hovioikeus ehti jo kieltämään uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, mutta se ei estä liikettä suunnittelemasta marssia tulevaksi Itsenäisyyspäiväksi. 

Suomen katuja “suojaamaan” perustettu Soldiers of Odin on vienyt Suomen ulkomaalaisvastaista asennetta onnistuneesti maailmalle. Viimeksi pari päivää sitten Odinit kävivät herättämässä pelkoa itähelsinkiläisen Puhoksen ostoskeskuksen pihalla.

“He eivät tulleet osoittaakseen ystävällisyyttä. He provosoivat ihmisiä nimittelemällä ja käsieleillä. Se ei ole viatonta”, sanoi paikalla ollut kaupunginvaltuuston jäsen Husu Hussein (sdp) Ylen englanninkielisille uutisille

Vaikka Soldiers of Odin on vuosien varrella itse ja muun muassa Venäjän valtiollisen median tuella aiemmin irtisanoutunut natsien toiminnasta, kiittelevät he nyt Vastarintaliikkeen osallistumista Puhoksen kokoontumiseen. Lokakuussa Soldiers of Odin osoitti tukensa Vastarintaliikkeelle ja tuomitsi poliisihallituksen toimet liikkeen lakkauttamiseksi.

Arjen rasismia ilmenee ilman katupartioita tai uusnatsijärjestöjäkin.

Verkkouutiset kertoi vuoden alussa Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan tutkija Anu Isotalon tutkimuksesta, jossa naiset kuvasivat kadulla kokemaansa häirintää. Turussa tehdyn kyselytutkimuksen perusteella somalialaistaustaiset naiset kertoivat törmänneensä häirintään esimerkiksi julkisessa liikenteessa ja bussipysäkeillä. Sanallisen häirinnän lisäksi kokemuksiin kuului vihamielistä tuijotusta ja muuta häiritsevää käytöstä. Tapaukset ovat luonteeltaan toistuvia ja toistuvaa on myös se, että kanssamatkustajat eivät puutu kuuluvaan ja näkyvään häirintään.

Demokraatti-lehti kertoi puolestaan hetki sitten viharikostilastojen kasvusta ja kuinka etenkin muslimeita kohtaan tehdyt viharikokset ovat poliisin mukaan kasvussa. Uskontoon liittyvissä viharikoksissa reilusti yli puolet eli 153 kappaletta kohdistui muslimeihin, mikä tarkoittaa muslimeihin kohdistuneiden viharikosten kaksinkertaistumista vuodessa. 

7 kommenttia

Supoly

29.11.2018 13:30

Tilastot eivät ole sinänsä suoraan verrannollisia että meillä somalit muodostavat tavallista suuremman osan afrikkalaistaustaisista.
Useimmat afrikkalaisetkin halveksivat somaleja eikä ole sattumaa että heidän maansa on niin surkeassa tilassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kupppi

30.11.2018 19:02

Hieno oikeutus että muutkin halveksivat. Eihän ihminen mikään yksilö olekaan vaan lauma samaa paskaa.

luulet

6.12.2018 19:46

"Hieno oikeutus että muutkin halveksivat. Eihän ihminen mikään yksilö olekaan vaan lauma samaa paskaa."

Eikö lauma vaikuta yksilön käyttäytymiseen, veliseni.

Itseaiheutettua

7.12.2018 20:47

"Hieno oikeutus että muutkin halveksivat."
Pointti on, että miksiköhän somaleja halveksitaan muualla Afrikassa. Siksi, että somalit pitävät itseään "etuoikeutettuna" herrakansana suhteessa viereisiin bantukansoihin. Somaliassa on edelleenkin bantuja orjina. Maailmalla tämä "herrakansa" käyttäytyy kuin muut ihmiset olisivat heitä alempiarvoisia. Siitä seuraa kaikki se somaleiden erilainen häiriköinti, väkivalta, loisiminen (eihän herrakansa tee työtä!) ja epärehellisyys, mm. tukien suhteen. Tai kun valehdellaan häirintäkyselyissä.

"Eihän ihminen mikään yksilö olekaan vaan lauma samaa paskaa."
Yksittäinen ihminen on yksilö. Ihminen lajina on laumaeläin eli sosiaalinen olento. Ajattelu tapahtuu hyvin pitkälle kielellä, ja sen jokainen ihminen on omaksunut ympäristöstään, samoin sosiaalistunut tietynlaisiin ajattelu- ja toimintatapoihin.

Kun joku on sosiaalistunut herrakansalaiseksi, joka uskoo synnynnäisiin etuoikeuksiinsa... Kuten sanonta toteaa: pökälettä ei voi kiillottaa.

"Helsingin vihreissä toiminut Saido Mohamed on tuomittu vuoden ja kahden kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta. -- Rikoksella saatu omaisuus on yli 44 200 euroa"
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/09869478-13a6-4e0b-9f38-a098b0bae756

https://www.suomenuutiset.fi/julkisin-varoin-pyorivalle-somaliliitolle-rayn-tukea-250-000-euroa-vuodessa-hakee-viela-lisaa-400-000-euroa/

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/19/somaliliiton-likapyykki-kasikirjoitus

Köoö

20.12.2018 11:41

"Eihän ihminen mikään yksilö olekaan vaan lauma samaa paskaa."

Eikös tätä retoriikkaa toistele ihan vassaritkun sjw-huumassaa.. .

Kari Häkkinen

4.12.2018 15:56

"Uskontoon liittyvissä viharikoksissa reilusti yli puolet eli 153 kappaletta kohdistui muslimeihin"

Mikäs tuossa niin reilua on?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Höpönlöpön

6.12.2018 17:15

Tuo tutkimus kirjasi joidenkuiden fiilareita, tai mitä he kertoivat fiilareikseen. Tuollaisiin kyselyihin osallistuminen ei ole mikään velvollisuus eivätkä ne koskaan ole kovin kattavia, joten vastaajiksi valikoituu enimmäkseen herkkänahkaisia kipupeppuja ja niitä, jotka katsovat hyötyvänsä tuhannen ja yhden yön häirintäsaduista; Euroopassa siis lähinnä islamilaiset mustat- ja ruskeatpojat.

Somalit ja arabit ovat pahamaineisia häiriköitä jokaisessa Euroopan maassa, jossa heitä asuu enemmän kuin kourallinen. Jutussa mainitussa kyselyssä "häirinnän" määritelmään sisältyivät mm. sanojen sanominen ja eleet... Ilmeisesti käsite "paha silmä" on levinnyt "Antti Rassisten" ideologiseen ajatteluun.

10 Innocent Gestures That Can Get You KILLED! https://www.youtube.com/watch?v=JAsk6-WKIbo
^ Kohdassa 2:00 mainitaan juuri "paha silmä". Kohdasta 6:02 loppuun kerrotaan, kuinka monissa islamilaisissa maissa länsimaalaisittain neutraalit ja ystävälliset eleet saatetaan käsittää väärin, ja sitten luvassa on ongelmia.

(Ruskeattytöt – sekä tasa-arvon nimissä siitä seuraten myös -pojat sekä mustat- – on "heidän itsensä" keksimä ilmaisu, siis suojaväritetty ja razzisuojattu. https://www.ruskeattytot.fi/pageus/ )

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi