Ravintoloissa juodun alkoholin määrä on ollut laskusuunnassa jo parikymmentä vuotta. Ravintolajuomien hinnat ovat ankaran verotuksen vuoksi niin korkeita, että yhä useampi juo alkoholinsa mieluummin kotona.
Matkailu- ja ravintola-alan MaRa ry:n mukaan suomalalaisten alkoholinkulutuksesta enää noin 10 prosenttia juodaan ravintoloissa.
Tänään julkaistun Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan anniskelun arvonlisäveron alentaminen 24 prosentista muiden ravintolatuotteiden tasolle 14 prosenttiin lisäisi ravintolapalveluiden kysyntää jopa siinä määrin, että tämä voisi piristää kansantaloutta lähes 300 miljoonalla eurolla.
Jos anniskelun veroalennus siirtyisi suoraan alkoholin hintoihin, ravintoloissa juotujen alkoholiannosten hinnat laskisivat 8,1 prosentilla. Tämä lisäisi alkoholin ravintolakulutuksen lisäksi myös ruokatuotteiden ja muiden ravintolapalveluiden kysyntää.
“Selvityksemme mukaan tämä merkitsisi 127 miljoonan euron kasvua ravintolapalveluiden kysyntään. Lisäksi muiden palveluiden kysyntä taloudessa kasvaisi. Kotimaisten tuotteiden ja palveluiden kulutus lisääntyisi yhteensä noin 172 miljoonaa euroa”, sanoo Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi.
Suomen alkoholiverotus on tällä hetkellä yksi EU:n kireimmistä. Oluen verotuksen suhteen Suomi pitää EU-maiden kärkipaikkaa, väkevien juomien ja viinien kohdalla Suomi on toisella sijalla. Anniskelun arvonlisäverokanta on Suomessa EU-maiden neljänneksi korkein.
“Anniskelun arvonlisäveron alentaminen on välttämätöntä, jotta alkoholin kulutusta saataisiin siirrettyä kotisohvilta takaisin ravintoloihin. Hintojen laskeminen piristäisi myös kotimaan matkailua", MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.