Mitä voisimme oppia Perttu Häkkiseltä?

Ainakin katsomaan maailmaa avoimesti, kiinnostuneena ja tuomitsematta.

Kuva: Yle

Perttu Häkkisen kuolema on kova isku suomalaiselle kulttuurille. Häkkisen työ vapaana toimittajana, kirjailijana ja muusikkona oli runsasta ja kiinnostavaa, mutta tuntuu jääneen surullisen kesken, kun hän menehtyi vain 39-vuotiaana tapaturmaisesti.

Häkkistä arvostettiin kautta linjan viisaana ajattelina, joka osasi kysyä oikeita kysymyksiä henkilöiltä, joita harvemmin päästettiin edes ääneen. Radio Helsingin sivuilla julkaistu Mikko Mattlarin muistokirjoitus huomioi, kuinka Häkkisellä oli erittäin laaja musiikkitietämys ja hän tunsi rockin ja elektronisen musiikin lisäksi erikoisempiakin alueita.

Ylen Puheen ohjelmapäällikkö Olli Junes muistelee Häkkistä kauniisti. 

“Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen. Ilman Perttua ja hänen tiimiään, moni kiinnostava aihe olisi jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi ja kuulijat jääneet monilta osin sivistymättä.”

“Perttu oli aidosti kiinnostunut vieraistaan ja kohteli heitä aina kunnioittavasti. Hän löysi aina mielenkiintoiset aiheet, kysyi oikeat kysymykset ja teki tämän kaiken omalla jäljittelemättömällä verbaalisella tyylillään.”

Toimittajana Häkkinen työskenteli muun muassa Radio Helsingissä, Basso Mediassa, sekä Yleisradion radiokanavilla YleX ja Yle Puhe. Hän toimi myös kolumnistina Rumbassa ja Helsingin Sanomissa. Vuonna 2015 Häkkinen sai Yle Puheen ohjelmastaan Koura-tunnustuspalkinnon.

Häkkinen esiintyi vielä perjantaina Imatran Voima -yhtyeensä kanssa Flow’ssa ja otti osaa festareille vielä lauantaina ennen kuolemaansa. Epäuskoisesti vastaanotettu uutinen huomioitiin myös festarin järjestäjien toimesta sunnuntaina puoli kuudelta vietetyssä hiljaisessa hetkessä ja esimerkiksi Stig Dogg omisti keikkansa alkuspiikissään Häkkiselle.

Tieto Häkkisen kuolemasta synnytti useita koskettavia ulostuloja. Muutamat muistelivat edellistä yhteistä Flow-päivää Häkkisen kanssa ja hänen kanssaan yhteistyötä tehneet määrittelivät, mikä hänestä teki erityisen.

Mitä voisimme tämän perusteella oppia Perttu Häkkiseltä ja hänen tavastaan katsoa maailmaa? Ehkä tärkein opetus on, että kenet tahansa ihmisen voi kohdata tasavertaisena, ilman ennakkoluuloja. Häkkinen haastatteli muun muassa eksentrikkoja, natseja, ufotutkijoita, shamaaneja ja muita marginaalisia ryhmiä, eikä koskaan tuominnut heitä kysymyksillään, vaan oli tehnyt taustatyönsä ja heittäytyi sen kautta kiinnostuneena keskusteluun.

Lähtökohtainen tuomitseminen estää ymmärtämästä logiikkaa erilaisten ajatusten takana, eikä Häkkinen sortunut koskaan tähän halpaan.

Kuolemakaan ei ollut liian haastava aihe Häkkiselle pohdittavaksi. Kesäkuussa hän oli pohdiskellut aihetta metsässä juostessaan ja päätyi silloin lopputulokseen, että kuolemaa ei välttämättä ole, sillä tietoisuus vain muuttaa muotoaan. Ehkä sen pohtimisesta voi saada lohtua muistellessaan Häkkistä.

 

 

Perttu Häkkisen radiotuotantoon voi tutustua Yle Areenassa, mistä löytyy kaikki hänen Yle Puheelle tekemänsä ohjelmat

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi