Rotuoppi

Lukijat kysyvät, somali vastaa.

Sosiaalityöntekijä Zahra Osman-Sovala vastaa somaleita koskeviin kysymyksiin.
Sosiaalityöntekijä Zahra Osman-Sovala vastaa somaleita koskeviin kysymyksiin.

Olen huomannut, että somalinaisia ympäröi usein voimakas, makea ja mausteinen tuoksu, joka tuo mieleen suitsukkeen.
Mikä on tuo tuoksu ja miksi se on suosittu?

Imppaaja, 24


“Tuoksu on kotoisin yleisesti kotona poltettavasta suitsukkeen tapaisesta Uunsista. Siinä on sokeria, eteerisiä öljyjä ja mausteita. Alun perin sitä poltettiin, jotta se peittäisi alkeellisien olojen epämiellyttävät hajut. Suomessa sitä poltetaan, koska tuoksuun ollaan totuttu.”

Onko Suomi mukavampi paikka asua kuin Somalia? Kuka Somaliassa sotii ja miksi?
Yhteiskunta koostuu ihmisistä, 35

“Suomi on hyvä maa asua, vaikka täälläkin on virkamiesten mafia. Suomi on itsenäinen ja turvallinen maa. Suomella on toimiva keskushallinto sekä lainsäädäntö, jota kansalaiset noudattavat. Somaliassa korruptio, sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ja tuloerojen kasvaminen johtivat siihen, että somalialaiset kyllästyivät köyhyyteen ja katsomaan sivusta, kun valtion virkamiehet kasvattivat pankkitilejään. Kansalaiset ajattelivat, ettei ole mitään menetettävää, jonka seurauksena anarkististen ryhmien johdolla maahan alkoi syntyä konflikteja. Kapinointi ja turvattomuus levisi ensin maaseudulla ja lopulta saavutti kaupungit. Somalian sosialistisen kauden pitkäaikaisen diktaattorin presidentti Siyaad Barren hallinnon suistuttua vallasta 1980–90-lukujen taitteessa eri ryhmittymien taistelu kiihtyi. Vuonna 1990 Somalia ajautui sisällissotaan.”

Terveyskeskuksessa somalimies makasi odotustilan sohvalla telkkaria katsoen, vieden kolmen ihmisen paikan, myös raskaana olevan vaimonsa joka joutui seisomaan. Jos toinen somalimies olisi sattunut paikalle, olisko hän huomauttanut asiasta ja yrittänyt järjestää tiineen vaimon istumaan?
Ihmettelevä


“Öykkäreitä löytyy joka kulttuurista. Tuttujen kesken huomautetaan herkemmin toisten käyttäytymisestä. Ventovieraat eivät yleensä puutu toistensa tekemisiin. Somalialaiset, kuten suomalaiset, ovat aika pidättyväisiä ja varovaisia.”

Kuinka suuri osa Suomessa asuvista somalinaisista on ympärileikattu? Onko Suomessa ympärileikattujen naisten ongelmiin keskittynyttä gynekologia? Ympärileikataanko suo-malaisia somalityttöjä salaa Suomessa tai lähetetäänkö heitä Somaliaan ympärilei-kattaviksi?
Silpomista, 24

“Lähes kaikki Somaliassa syntyneet ja siellä nuoruusikään kasvaneet naiset on ympärileikattu. Suomessa sairaaloissa osataan auttaa ja tarvittaessa voidaan tehdä korjausleikkauksia, mutta tähän erikoistuneita lääkäreitä ei varmaan ole. Ei ole tullut ilmi, että Suomessa olisi ketään ympärileikattu. On ollut epäilyjä ja joissakin todella harvoissa tapauksissa on löytynyt myös näyttöä siitä, että lapsi olisi lähetetty ulkomaille ympärileikattavaksi.”

Suomalaisten kuulee kutsuvan somaleita erilaisilla lempi- ja haukkumanimillä. Onko somaleilla vastaavia nimiä kantasuomalaisille?
Kalpeanaama, 24

“Somaleilla ei ole suomalaisille yleisiä lempinimiä tai haukkumasanoja. Huonosti käyttäytyviä suomalaisia saatetaan kutsua porsaiksi tai possuiksi.”

Jaottelevatko somalit toisensa klaaneihin myös Suomessa? Jos näin on, onko eri klaaneihin kuuluvien somalien välillä ristiriitoja?
Embo, 37

“Kaikki somalialaiset kuuluvat johonkin klaaniin. Klaani on tavallaan kuin heimo tai tietyllä alueella asuva ”suursuku”. Somalian maaseudulla on perinteisesti kullakin klaanilla ollut oma alueensa. Isoissa kaupungeissa porukka on enemmän sekoittunut. Klaaniero ei estä naimisiin menoa ja naimisiin mentäessä vaimo siirtyy miehensä klaaniin. Sisällissodassa toisiaan vastaan taistelevia ryhmittymiä on muodostunut useilla eri perusteilla, joista yksi on ollut klaanijako. Ollaan puolustettu omaa aluetta ja käyty ehkä ryöstelemässä muiden mailla tai koetettu vallata lisää maata toisilta klaaneilta. Kotimaan ristiriidat heijastuvat jonkin verran Suomessa asuvien somalialaisten välisiin suhteisiin.”

Miksi niin monet Suomessa asuvat somalit osaavat venäjää?
Slaavi 24

“Somalia oli itäblokkiin kuuluva Neuvostoliiton tukema sosialistinen maa vuodesta 1969 1980-luvun lopulle. Suurin osa korkeakoulutetuista somaleista on tuona aikana opiskellut Venäjällä ja siellä oppinut venäjän kielen. Vielä nykyisinkin venäläisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin otetaan kiintiö opiskelijoita kehittyvistä maista. Siten myös jonkun verran Suomessa asuvia somalialaisia pääsee Venäjälle opiskelemaan.”

Mitä Suomen somalit ajattelevat Ayaan Hirsi Alista?
Ayaan Hirsi Ali, 30

“Suomessa asuu ehkä noin 8500 somalialaista. Se ei ole yhdenmukainen porukka. Joukossa on paljon uskonnollisia ihmisiä, mutta myös koko joukko varsin maallistuneita ihmisiä, jotka eivät arjessa juuri uskontoa harjoita. Poliittista kannatusta saa niin vasemmisto, keskusta kuin oikeistokin. Ayaan Hirsi Ali on monien erityisesti uskonnollisten ihmisten mielestä ”rikoksen tehnyt” henkilö. Monet muutkin saattavat pitää häntä ”oman pesän likaajana”. Minulla ei ole häntä mitään vastaan, eikä hän herätä minussa voimakkaita tunteita.”

Kuka Zahra Osman-Sovala?

Somaliassa Mogadishussa syntynyt Zahra Osman-Sovala, 37, muutti Suomeen 1990-luvun alussa. Hän on sosiaalityöntekijä, jolla on kaksi lasta. Kunnallisvaaleissa hän oli Helsingissä SDP:n ehdokkaana.

Ensi kerralla: Kysy homolta

Onko sinulla jotain kysyttävää homoilta? Vasenkätisiltä? Muslimeilta? Romaneilta? Saamelaisilta? Ortodekseilta? Kysy meiltä, me kysymme asiantuntijalta. Kirjoita oma perusteltu kysymyksesi osoitteessa: http://www.city.fi/q339

35 kommenttia

Pelle Peloton

2.1.2009 14:04

Luin ennen tätä J H-A:n haastattelun ja mielestäni tämä oli paljon antoisampi. Nythän saimme pienen raapaisun siitä mitä somalialaisuus merkitsee. Eli. Jos kammoat ulkomaalaisia,kannattaa ennemmin ottaa heistä selvää,kuin piiloutua 'populististen rasistien' mielipiteiden taakse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

fmw

2.1.2009 14:16

Ei tämä artikkeli mielestäni mitenkään "kilpaile" halla-ahomaisuuden kanssa. Hänhän toivottaa tervetulleeksi Suomeen kaikki, jotka osaavat käyttäytyä (no, vähintään yhtä hyvin kuin kantaväestökin). Olisin itse halunnut kuulla, miksi somalit raiskaa. Kulttuuriero, mutta millainen? Ja onko varastelu kunniallinen ammatti Somaliassa - suuri osa varkauksista ja raiskauksista kun on somaleiden "kädenjälkeä".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kokis

2.1.2009 20:23

"suuri osa varkauksista ja raiskauksista kun on somaleiden kädenjälkeä"

Suuri osa? Halla-Aholtako näitä aivopieruja sikiää?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tarpeeksi somaleita nähnyt

2.1.2009 22:16

Minuakin kiinnostaisi tietää miksi somalit raiskaa ja ryöstää. Elävät täällä meidän kustannuksella, mutta mitään kiitollisuutta eivät ole osoittaneet eivätkä halua sopeutua yhteiskuntaamme. Purevat ruokkivaa kättä käytöksellään. Maasta ulos jos ei maan lakien noudattaminen käy.

Pelle Peloton saisi somalikulttuurista oikean käsityksen kun kävisi rautatieasemalla iltaisin katsomassa kun somalimiehet pitävät seinää pystyssä ja huutelevat khat-päissään uhkauksia ja solvauksia ohikulkeville suomalaisille.

Omituinen oli vastanneen somalinaisen mielipide "täälläkin on virkamiesten mafia". Olen täysin hämmästynyt tuollaisesta väitteestä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

?mark

3.1.2009 00:41

"Olisin itse halunnut kuulla, miksi somalit raiskaa. Kulttuuriero, mutta millainen?"

No varmaan samasta syystä kuin miksi Suomalainen, Ruotsalainen tai vaikkapa Ranskalainenkin tai Japanilainen raiskaa. Miksi sä et raiskaa? (tai tietty miks sä raiskaat? ...jos se on sun kohdal oikeempi kysymys...) Johtuuks se sun Suomalaisuudesta (tai muusta kansalaisuudesta tai syntyperästä minkä satut omaamaan)? Vai johtuuks se sun ihonväristä vai mistä?

Mul ei oo mitään kritiikkiä tai mielipiteitä vastaan ja jossain tapauksissa pidän tavasta millä JHA:kin kirjoittaa... Hän on vain mielestäni tosi väärässä joissain jutuissa. Just luin sen blogissa, olisikohan se ollut juttu nimeltä "Yhteiskunta X" tjsp., jossa JHA lateli miten jenkkitilastoissa mustat ja lattarit on rikostilastojen kärjessä. Se oli vaan sivuseikka itse jutussa, mut lainatakseni näitä tilastoja sun kysymykseen. Mä en tietty voi kiistää sitä, etteikö se olisi tilastollinen fakta, mut onko ihonvärillä tai etnisellä taustalla syy-yhteyttä rikokseen ja rikoksen motiiviin. Jos näin on niin voinks mä vetää johtopäätöksen, et mä en siis raiskaa siksi, että olen valkoinen? tai "Suomalainen"? Sen sijaan et mä en raiskaa siksi, että mä oon saanu tietynlaisen koulutuksen/kasvatuksen ja et oon myös lääketieteellisin kriteerein mieleltäni terve ihminen... tai mitä muita syitä onkaan käytökseen, joka ei tue taipumusta ihmisten raiskaamiseen.

Ehkä mäkin tekisin rikoksia, jos mä olisin tietyn tyyppisen epäedullisen virikeympäristön kierteen "vanki".

Kysymys tietty kuuluu sit enää, et miten se kierre katkaistaan? Ehkä joku fiksumpi voi sit viedä tän kysymyksen pidemmälle...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Keg

13.11.2013 16:38

Ainakin ameirkassa latinot ja mustat ovat kärjessä huumeiden takia. he ovat köyhempiä ja siksi käyttävät enemmän huumeita ja heitä herkemmin tuomitaan niistä. Myös heidän käyttämä crack cocaine, joka on 1/10 normaalin kokan hinnasta on heidän suuressa käytössä, kun taas rikkaat valkoiset käyttää kokaa. Crackistä sai yhdessä vaiheessa jopa 3 kertaisen tuomion.

Tätä siis sopii miettiä

Finnish history X

3.1.2009 18:34

Eli siis mitenkö katkaistaan somalimiesten suomessa tekemien raiskausten ja ryöstöjen kierre?
Noh, funtsitaas...
Miten ois jos ei kuskata näitä rikollisia mamuja Suomeen tai vähintäänkin lähetetään heidät takaisin rikosten jälkeen?

On olemassa toinenkin, fiksu keino auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä: Autetaan heitä paikanpäällä. Sillä rahalla mikä näihin muutamaan tuhanteen "kulttuurinrikastuttajaan" tuhlataan Suomessa, voisi tehdä paljon enemmän paikanpäällä...

Miksi muuten Suomeen asti ei päädy ne sodanruntelemat pakolaiset, joilla on arvet todisteenaan? Tällaisiakin ehkä voi olla, mutta niistä sadoista Helsingissä näkemistäni mamuista kukaan ei ole ollut pyörätuolissa eikä kukaan ole menettänyt jalkaansa miinaan astuessaan.

Hyväkuntoisia ja kovaäänisiä nuoria miehiä sen sijaan parveilee asemilla aamusta iltaan ja metrot täyttyvät somalinaisten mukana kulkevista lapsikatraista. Voisiko olla niin, että tänne tulevat ne, jotka ovat muita paremmassa asemassa ja kykenevät maksamaan salakuljettajille matkat sossupummien luvattuun maahan?
Kuka maksaa viulut?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

?mark

5.1.2009 17:03

"Eli siis mitenkö katkaistaan somalimiesten suomessa tekemien raiskausten ja ryöstöjen kierre?"

Joo, ja kaikkien muidenkin maiden edustajien tekemien raiskausten ja ryöstöjen kierre... Toki siihen ei varmasti oo yhtä yleispätevää ratkaisumallia, sillä syitäkin rikoksen tekemiseen on monia...

"Miten ois jos ei kuskata näitä rikollisia mamuja Suomeen tai vähintäänkin lähetetään heidät takaisin rikosten jälkeen?"

Tarkoitatko, että he ovat jo rikollisia, ennen kuin he ovat niitä rikoksia tehneet? Onko sulla joku rikoksenennustamistutka takataskussa mitä muilla ei ole? :) Eikös meillä ole olemassa jo lait ja säännökset takaisinlähettämiseen ja takaisinlähetyksiä on myös tapahtunut? Oliks sulla sit jotain uusia lakiehdotuksia?

"On olemassa toinenkin, fiksu keino auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä: Autetaan heitä paikanpäällä. Sillä rahalla mikä näihin muutamaan tuhanteen "kulttuurinrikastuttajaan" tuhlataan Suomessa, voisi tehdä paljon enemmän paikanpäällä..."

Sulla onkin näköjään joku konkreettinen toimintamalli mielessä, niin anna kuulua vaan. Älä tuhlaan pihtaa tota tietoa kokonaan itselläsi. :)
Mul ei oo mitään vastaan ehdotuksia tehokkaampaan potentiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyyn, mut niin kauan ku ne ehdotukset ovat yhtä tyhjiä ku sun lauseet, niin en voi niitä mitenkään tukea.

"Miksi muuten Suomeen asti ei päädy ne sodanruntelemat pakolaiset, joilla on arvet todisteenaan? Tällaisiakin ehkä voi olla, mutta niistä sadoista Helsingissä näkemistäni mamuista kukaan ei ole ollut pyörätuolissa eikä kukaan ole menettänyt jalkaansa miinaan astuessaan."

Varmaan siksi, että kaikki joilla on mahdollisuus lähteä pakoon ennen kuin "sota runtelee", lähtee. Sehän nyt olisi varsin tyhmää(ei fiksua) olettaen, että mahdollisuus pakoon on olemassa, niin siitä huolimatta venata vaan, et pommit räjähtää eka ja lähteä sit vasta sotaa pakoon. Ei munkaan isoäiti Karjalas jääny venaamaan et kotitalo eka palais ja jalat on poikki vaan lähti muun evakon mukana heti kun ei enää ollut "fiksua" jäädä tilannetta paikanpäälle seuraamaan. Tietty mä voin kyseenalaistaa sun järjenkäyttöä vastaavassa tilanteessa...

"Hyväkuntoisia ja kovaäänisiä nuoria miehiä sen sijaan parveilee asemilla aamusta iltaan ja metrot täyttyvät somalinaisten mukana kulkevista lapsikatraista. Voisiko olla niin, että tänne tulevat ne, jotka ovat muita paremmassa asemassa ja kykenevät maksamaan salakuljettajille matkat sossupummien luvattuun maahan?"

Tottakai on mahdollista. Pohjois-Afrikasta Espanjaan laittomasti pyrkivät maksavat mitä pystyvät, että pääsevät pois maasta. Eikö ole myös mahdollista että elintasosta huolimatta moni lähtee ja pääsee sotaan pakoon? Mun pakolaistaustaisista ystävistä kukaan ei oo maininnu maksuista salakuljettajille, mut tietty niin voi olla. Täytyykin kysästä seuraavan kerran ku törmätään.

"Kuka maksaa viulut?"
Riippuu kuka soittaa viuluja...

Mun pointti alunperin oli lähinnä vaan sanoa vastauksena aikasempaan kommenttiin, et kulttuuritausta ei tee ihmisestä automaattisesti potentiaalista rikollista. Päinvastoin kokonaisen väestöryhmän leimaaminen on mielestäni suuremmasta tilastollisesta tödennäköisyydestä huolimatta törkeä yleistys ja ei edusta tervettä kehitystä yhteiskunnassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nainengvä9ogfäov

5.1.2009 17:58

Ymmärtääkseni suurin osa somaleista saapui Suomeen 1990-luvun alussa. Ne asemalla hengaavat nuoret mamut nyt todennäköisesti saattavat olla syntyneet Suomessa tai tulleet Suomeen jo ihan lapsina. Vaikka Stalin liputtikin hankittujen ominaisuuksien periytyvyyden puolesta, käsittääkseni miinan runtelemat jalat eivät siirry isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle tai ristiinkään.
Ja muuten: ukkini oli sotainvalidi etkä olisi sitä hänestä päällepäin huomannut.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mitä ihmettä?

5.1.2009 23:17

Vosiko joku asioista tietävä kertoa ihan rautalankatyyliin, miksi ihmeessä meidän suomalaisten täytyy päästää näitä somaleita maahamme. Heidät pitää asuttaa, vaatettaa ja ruokkia! Maleksivat vain ostareilla ja kaduilla. Somalinaiset porsivat synnytyskoneina jatkuvasti lisää elätettäviä. Ei meillä pitäisi olla minkäänlaisia velvollisuuksia huolehtia näistä elintasopakolaisista sosiaalipummeista. Kaikki raha joka kohdennetaan somaleille, on pois koululaitokselta, sairaanhoidosta, vanhustenhuollosta ym. tärkeistä asioista. Somalit pitäisi palauttaa pikavauhtia omaan maahansa. Se on fakta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jrjerjjejej

6.1.2009 12:16

Rekisteröidään ne Suomalaiset, jotka haluavat maahan lisää elintasopakolaisia loisimaan ja verotetaan heitä enemmän. Vaikka lähinnä kyse lienee työttömistä hippihumanisteista sossun maksamassa kommuunissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Moni kulttuuri päältä kaunis

8.1.2009 09:16

Onpa melkoinen helpotus etteivät muslimit ole keksineet meille sikaa pahempaa haukkumanimeä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pelle Peloton

8.1.2009 09:51

Suomi ja suomalaiset ovat aina oleet alistettua kansaa. Milloin ruotsalaisten,milloin venäläisten alamaisia. Vasta vajaa 100 vuotta olemme
olleet itsenäinen kansa! Vie varmasti useita sukupolvia ennenkuin identiteettimme ja itsetuntomme on sillä tasolla ettemme enään pelkää mitään uutta ja vierasta. Esimerkiksi eriihonvärisiä ihmisiä !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei pelle ja pelokas

8.1.2009 22:01

Pelle Peloton, tunnut olevan niin peloton, että toivonet tänne islamisteja ja muslimikulttuuria alistamaan suomalaisia kun kerran lähes 100 vuoteen ei ole alistajaa ollut. Siitä itsetuntomme ja suvaitsevaisuutemme varmaankin nousisi korkeuksiin? Tänä päivänäkään naiset eivät voi liikkua pimeään aikaan turvallisesti ulkosalla koska nämä mustat yön timot vaanivat puskissa lihapalojaan.
Nyt on vielä aikaa pistää stoppi kiihtyvälle humanitaariselle maahanmuutolle afrikan suunnalta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pello Peloton

9.1.2009 10:37

Ehdotan meille suomalaislle taisteluhuutoa 'Käykäämme nurkkaan kaikki patriootit' Ei muuta kuin haulikko syliin ja pirtin nurkkaan kiikkutuoliin valmiuteen!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pelle Peloton

9.1.2009 10:48

Tulipa vielä mieleen kysäistä... Onko kukaan tosissaan miettinyt miten vaarallista savannilla on liikkua yöaikaan. "Yön timoista" en tiedä,mutta ne leijonat! ;o)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hämmästynyt Lukija

12.1.2009 12:31

Katsokaa vaikka Ruotsia, niin näette miten hyvä idea on avata ovet kaikille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

havainnoija

13.1.2009 01:15

Hieman huvittavaa, että yksi nimimerkeistä on "Yhteiskunta koostuu ihmisistä". Sattumoisin tämä slogani on myös tunnettu eräästä yhteiskuntien kehitystä analysoivasta artikkelista, joka herättää ristiriitaisia tunteita. Hakukoneella löytyy lisää. Kannattaa lukea sekin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Olen sanaton

13.1.2009 02:17

Kävin lukemassa. Siis kuka hullu se kirjoittaja on? Vaikka itsellänikin on hieman huonoja kokemuksia näistä jonkun mainitsemista tummaihoisista kovaäänisistä nuorista miehistä, niin tuon luokan rasismi on jo... niin, mitä se on? Kannattaa myös lukea "Rasismin historia", muistaakseni kahden aate- ja oppihistorioitsijan kirjoittama. Erittäin monipuolinen ja valaiseva teos.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Korjaus

13.1.2009 02:57

Kirja on siis Isaksson & Jokisalo, Kallonmittaajia ja skinejä: rasismin aatehistoriaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

matikkaa

16.1.2009 10:40

Maahanmuuttajilla on keskimäärin 5,4 lasta. Suomalaisilla keskimäärin 1,5 lasta. Raakaa matematiikkaa käyttäen vuonna 2109 Suomen väkiluvusta 5 miljoonasta alkuperäisestä on jäljellä 1.186.000 henkeä ja 8500 somalista on kehittynyt 1.219.000 populaatio.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

laskuri

16.1.2009 20:13

Hei matikkapää!
Käviks sul mieles sun laskuis, et maahanmuuttajien jälkeläiset ei taida 100 vuoden maassa asumisen jälkeen olla enää maahanmuuttajia? Tai edes somalialaisia, vaan niinku jo nytkin monet ovat: suomalaisia ja suomen kansalaisia!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

matikkaa

19.1.2009 00:37

Hei laskuri!

Enhän mä ottanu kantaa siihen minkä maan passilla ne täällä asuu 100 vuoden päästä, vaan väestörakenteeseen. Eli suuria muutoksia ja paljon moekeijoita luvassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Laskuri

19.1.2009 15:59

Et tietenkään ottanut siihen kantaa. Mun tarkoitukseni oli lähinnä provosoida... aivan kuten sunkin viestis vai oliks sulla joku muu pointti sun laskuista, jotka varmasti on hyvin kaukana todellisesta väestönrakenteen kehityksestä? Sehän on selvää, että väestönrakenne muuttuu jatkuvasti, tulee muuttumaan ja on kautta aikain muuttunut. Siinä ei ole mitään uutta tai ihmeellistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kysyjä

28.1.2009 22:04

Osaisiko tämä somali kertoa mikä olisi Somaliassa rangaistus tälle rikolliselle? Onko tämänlainen käytös yleistä somalimiehillä?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Abdigadir_Osman_Hussein

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihmettelijä

30.1.2009 16:02

Ensimmäiset Suomeen tulleet somalit tulivat silloisesta Neuvostoliitosta. Olivat pelkästään nuoria miehiä. Mitenköhän olivat sinne eksyneet ja millä ilveellä pääsivät tarkasti vartioidun rajan yli - olisikohan ollut kylmän sodan sotilaskoulutuksella jotain osuutta asiaan. Suomihan noihin aikoihin yleensä palautti kaikki itärajan ylittäneet, miksei näissä tapauksissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ääliöt

6.2.2009 09:37

Käykää hei kaikki suomen rasistit tekee itsarit tai ryhtykää edes alkoholisteiks ku eikös syntyperä jo pelkästään ihan velvoita niin tekemään? Vähän niinku teidän mielestä somalialaisuus johtaa rikollisuuteen? Tai tumma ihon väri.... idiootit

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Rasismi tuli Suomeen junalla

10.9.2009 18:53

"Ensimmäiset Suomeen tulleet somalit tulivat silloisesta Neuvostoliitosta. Olivat pelkästään nuoria miehiä. Mitenköhän olivat sinne eksyneet ja millä ilveellä pääsivät tarkasti vartioidun rajan yli - olisikohan ollut kylmän sodan sotilaskoulutuksella jotain osuutta asiaan. Suomihan noihin aikoihin yleensä palautti kaikki itärajan ylittäneet, miksei näissä tapauksissa."
Mohamed Siad Barren hallinto sai Neuvostoliitolta apua mm. sotilaskoulutuksen muodossa. 1980-1990-luvun vaihteessa sekä Barren että neuvostohallinnon jakkara alkoi tutista. Neukut lähettivät eri maista tulleet sotilasalan opiskelijat kotiin, kun resursseille oli muutakin käyttöä. Somalit eivät halunneet kuohuvaan kotimaahansa, joten heidät istutettiin Suomen junaan. Siad Barre syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa 1991. Samana vuonna Neuvostoliitto lakkautti itsensä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

notosomalis

4.11.2009 14:34

"Päinvastoin kokonaisen väestöryhmän leimaaminen on mielestäni suuremmasta tilastollisesta tödennäköisyydestä huolimatta törkeä yleistys ja ei edusta tervettä kehitystä yhteiskunnassa."

Milloin näin voi toimia? Siis leimata? Kokonaista kansanryhmää? Jos 30% somaleista tekee rikoksia, eikö silloin saa yleistää? Missä vaiheessa voimme todeta että tietyistä kansanryhmistä on enemmän haittaa kuin hyötyä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

realisti1234

4.11.2009 14:37

"Rekisteröidään ne Suomalaiset, jotka haluavat maahan lisää elintasopakolaisia loisimaan ja verotetaan heitä enemmän"

Voit ruksittaa verotuksessa eri kohtia: haluan koulutusta itselleni ja lapsilleni, haluan hyvää terveydenhuoltoa, haluan ihmisarvoista kohtelua vanhuksille....tai kohdan: haluan tuoda verovarani somalien hyysäämiseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eeeiooos

20.8.2010 13:02

Somalit haisee paskalta. Eise mikään tuoksu ole. Pidetään tosiasiat tosiasioina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joku_Vainen

24.10.2012 03:07

Sika on symppis haukkumasana. Sellainen pehmeä. Itsellänikin on lemmikkipossu jonka olen leikkisästi nimennyt Mohammediksi. Somaliystävieni mielestä tämä oli tosi hauska juttu. Aika jännä tuo Hirsi Alia koskeva vastaus muuten. Haastateltava mainitsi uskonnollisesti ajattelevien somalien mielestä Hirsi Alin olevan rikollinen. Hänhän luopui islaminuskosta ja kritisoi somalien tapoja (kuten ympärileikkausta), ja tästä kiitoksena hänen henkensä on uhattuna.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

12.6.2013 14:54

Olisin ollut kiinnostuneempi tietämään miksi niin moni somali saa osan elannostaan rikoksilla ja osan sosiaalituista yrittämättä muuttaa tilannetta laillisempaan suuntaan.

Ylipäätään näissä "haastatellaan ulkomaalaista ulkomaalaisista"-skenaarioissa on ongelmana se, että "unohdetaan" kertoa myös se vähemmän mairitteleva puoli todellisuudesta. Vähän sama kuin kysyisi vasemmistolaiselta nuorelta onko hän kommunisti. Vastaus on melkein aina kieltävä, mutta heti perään korostetaan kuinka kaikille pitää taata kaikkea tasavertaisesti, ihan tasan samalla tavalla kuin kommunismissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tinaaaa

2.12.2014 16:16

Voi jumpe miks te kaikki ootte noin ahdasmielisiä.Antakaa kun arvaan ootte yli kolmekymppisiä elämäänsä tympääntyneitä, jotka kittaa litran verran viinaa joka päivä.Teidän työnne on haukkua kaikkia ja kaikkea.Vihaatte jopa itseännekin :)

Monet somalit maksavat veroa! Minä maksan veroa ja kunnia turhasta työstäni on kun juopot huutavat perässäni et syön heidän verorahoja.Oikeasti en ihmettele yhtään jos suomalaiset kuolevat sukupuuttoon!

Senkus hukaatte elämänne vihaan.Yks vinkki somalit eivät välitä! Sou teiltä menee turhaa energiaa vihaan!

Peace! Vihaiset siannäköiset olennot :D! Ja haluan verorahani takaisin, en halua tukea juoppoiluanne tai vihaanne!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tohtori346

2.2.2016 13:51

Verorahat menee kaverien elättämiseen

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi