Tämä keksintö muuttaa polkupyöräsi hybridi e-bikeksi

Kööpenhaminasta innoituksensa saanut innovatiivi yleistyy toisella puolella maapalloa. Näemmekö näitä pian Euroopassakin?

Kuva: Copenhagen Wheel /Youtube

Pyöräily yleistyy vuosi vuodelta koko maailmassa. Ei pelkästään taloudellisuutensa vuoksi, mutta myös kuntoilun ja ympäristön vuoksi. Suomessa pyöräilyn lisääntyminen näkyy muun muassa kaupunkipyörien huimassa suosiossa sekä uusien pyöräilybaanojen avautumisissa. Esimerkiksi Helsingissä ei ole koskaan ollut näin helppoa liikkua pitkiä matkoja polkemalla.

Viimeistään viime vuonna katukuvaan ilmestyivät tasapainoskootterit, Segwayt, moottorilla varustetut pyörät ja potkulaudat. Tulevaisuudessa saatamme nähdä pyörien takarenkaaseen asennetun ylimääräisen kiekon. Mistä on kyse?

Amerikkalaisyritys Superpedestrian Inc on suunnittelijoista ja insinööreistä koostuva yritys, jonka päämääränä on muuttaa nykyistä kaupunkiliikennettä. Ensimmäiseksi työkseen he tarttuivat MIT:ssä (Massachusetts Institute of Technology) keksittyyn ideaan, jossa pyöräilyyn lisätään automatisoitua polkemisvoimaa ilman ympäristöä saastuttavia tekijöitä. Näin syntyi Copenhagen Wheelin menestystarina. Punainen takarenkaaseen kiinnitetty kiekko on todellisuudessa moottori, joka helpottaa pyöräilyä maksimoimalla polkemisvoiman jopa kymmenkertaiseksi. Sen robotiikka tunnistaa pyöräilytapasi ja saumattomasti pitää sitä yllä, olit sitten menossa ala- tai ylämäkeä.

Koska nykypäivänä kaikkea halutaan kontrolloida älypuhelimien kautta, ovat kehittäjät laittaneet pyörään Bluetooth-yhteyden, jonka kautta se yhdistyy puhelimella käytettävään aplikaatioon, Voit säätää nopeutta ja modea sen mukaan missä pyöräilet. Lisäksi sovelluksella voit lukita pyörän. Täysin hybridi, sähköllä toimiva pyörämoottori on akulla varustettu ja sitä ladataan adapterin kautta.

Hienoa on, että, tilattavan takarenkaan voi asentaa lähes tulkoon mihin tahansa pyörään. Se on muotoiltu ohueksi ja saumattomaksi. Huonoja ominaisuuksia tästä tuotteesta on vaikea löytää, mutta hintaakin sillä on rutkasti. Kööpenhaminen pyörän saa tilattua itselleen 1500 eurolla, mikä on kova summa, mutta toisaalta se muuttaa pyöräsi ladattavaksi skootteriksi, joka ei polttoainetta tarvitse. Tulevaisuudessa on oletettavissa, että tuote saattaa saada kilpailijoita. 

Ympäri Amerikkaa on toimipisteitä, joissa pääsee kokeilemaan pyörää ja tutustumaan siihen tarkemmin. Vaikka tuote on tilattavissa myös Eurooppaan, ainakaan vielä ei ole paikkoja, joissa sitä pääsisi kokeilemaan. Tuote on ollut myynnissä jo vuodesta 2013. 

Katso alla olevasta videosta, kuinka Kööpenhaminan pyörä mullistaa koko pyöräilykokemuksen.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi