Tappajarobotit ovat tulossa ja ne pitää pysäyttää – katso traaginen lyhytelokuva aiheesta

Leffa näyttää, miten karmaisevia seurauksia jo olemassaolevalla teknologialla toteutetut autonomiset aseet voivat saada aikaan.

Tulevaisuuden tappajarobotit voivat olla pieniä, mutta tehokkaita. Kuvituskuva.
Tulevaisuuden tappajarobotit voivat olla pieniä, mutta tehokkaita. Kuvituskuva. Kuva: Josh / Fotolia

Tappajarobotit ovat todellisia ja ne on kiellettävä lailla, kuuluu viesti kampanjassa, joka ottaa kantaa aseteollisuuden tulevaisuuteen.

Stop Killer Robots -kampanja on sitä mieltä, että itseohjautuvien robottiaseiden valmistaminen ja käyttäminen johtaa helposti katastrofiin. Sellaisten olemassaolo veisi turvallisuudentunteen ja vapauden ja aikaikkuna niiden rajoittamiseen on sulkeutumassa, väitetään tappajarobotteja vastustavassa kampanjassa.

Kampanjan viestiä välitetään dramaattisen lyhytelokuvan kautta. Siinä itseohjautuvat dronet ovat joutuneet vääriin käsiin ja lentävät luokkahuoneeseen, tunnistavat sieltä kohteeksi valitut aktivistit ja päästävät nämä päiviltä.

“Videossa esitelty teknologia on yksinkertaisesti yhdistelmä jo olemassa olevaa teknologiaa. Se ei ole sci-fiä. Itse asiassa teknologia on helpompi saavuttaa kuin itseajavat autot, joissa on paljon kovemmat suoritusstandardit”, sanoi YK:n asekonferenssissa aiheesta puhunut tekoälyasiantuntija Stuart Russell kalifornialaisesta Berkeleyn yliopistosta.

Taustalla on uhka siitä, että maailman asejättivaltiot, kuten Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä ovat siirtymässä kohti asevoimia, joissa käytetään entistä enemmän autonomisia aseita. Muutoksen suunta on vaikea saada kääntymään, sillä juuri aseteollisuus jättimäisine budjetteineen on ajanut tekoälyn kehitystä vahvasti eteenpäin.

Muun muassa Teslan Elon Musk on vaatinut lähiaikoina maailmanlaajuista sopimusta, joka kieltää robottiaseet.

Lähde: The Guardian

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi