Tiedämme missä olet :-)

Kännykkäsi kertoo pian sijaintisi.

Pelkäätkö sattuvasi vahingossa samaan ravintolaan entisen poika- tai tyttöystäväsi kanssa?

Apu ongelmaan voi pian löytyä kännykästä, joka piipittää vaaran lähestyessä. Puhelin kertoo myös, mistä saat parempaa seuraa ja lähistön muut ravintolat.

Kuvatunlainen paikannuspalvelu on kehitteillä Tukholmassa.

"Palvelu perustuu paikannukseen eli siihen, että puhelinoperaattori tietää kännykän kulloisenkin sijainnin", Mikael Falck Razorfishiltä selittää. Palvelun käyttäjä voi nähdä, ketkä ystävistä ovat lähistöllä, ja viestiä heidän kanssaan. Järjestelmää voi myös esimerkiksi pyytää lähettämään tekstiviestin, kun suosikkiravintolaan on kokoontunut sopiva määrä kavereja."

Paikannuspalvelut ovat mobiilibisneksessä kuumaa tavaraa. Kun kännykkä ymmärtää, missä kulloinkin ollaan, liikkuvuus saa aivan uusia ulottuvuuksia.

Amerikkalainen tutkimusyritys Allied Business Intelligence ennusti vastikään, että mobiilipaikannus kasvaa 80 prosentin vuosivauhdilla ja sen maailmanlaajuinen liikevaihto ylittää 40 miljardia dollaria vuonna 2006. Se on enemmän kuin Nokian viime vuoden liikevaihto.

Nykyiset puhelimet kelpaavat

Kuluttaja pääsee suoraan paikannuspelin lähtöruutuun kulkematta puhelinkaupan kautta. Kehittyneimmät palvelut edellyttävät wap-valmiuksia, mutta alkuun pääsee jo perusluurilla.

Puhelimelta ei vaadita suuria älynlahjoja, koska paikannuksen tekee verkko. GSM-verkko on jaettu erikokoisiin osiin, joita sanotaan soluiksi. Solun koko ja samalla paikannuksen tarkkuus riippuu tukiasemien tiheydestä: kaupungissa se on 100 - 300 metriä, maaseudulla 500 - 1 500 metriä. Periferiassa puhutaan kilometreistä.

"Kokemuksemme mukaan solun tarkkuus riittää erinomaisesti moniin palveluihin. Virheitä lähimmän palvelun löytämisessä ei juurikaan tule, koska jos etsii esimerkiksi lähintä apteekkia, on niitä lähiössä tai maaseudulla joka tapauksessa harvemmassa kuin kaupungissa", kertoo osastopäällikkö Antti Vihavainen Soneralta.

Tietoa satelliiteilla

Paikannusta voidaan yrittää tarkentaa vertailemalla usean eri tukiaseman keräämiä tietoja ja signaalien matka-aikoja keskenään. Laskennallisesti tällöin päästään jopa parin metrin tarkkuuteen. Se voi kuitenkin olla näennäistä.

"Signaalien heijastumat ja vaimentumiset aiheuttavat kolmiomittauksessa virheitä nimenomaan kaupunkioloissa. Maaseudulla virheitä on vähemmän, mutta siellä tarkkuutta ei yleensä edes tarvita yhtä paljon kuin kaupunkioloissa", Antti Vihavainen sanoo.

GSM-tukiasemien hoitamaa paikannusta huomattavasti tarkempia tuloksia saadaan, jos puhelimessa on GPS-vastaanotin. GPS-paikannus perustuu amerikkalaisiin satelliitteihin, ja siviilikäytössä sen tarkkuus on muutamia metrejä. Euroopan unioni valmistelee omaa Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmää, joka on määrä ottaa käyttöön vuoden 2008 tienoilla.

Suosikkibiisit DJ:n tietoon

Monet tällä hetkellä käytössä tai tulossa olevat paikannuspalvelut liittyvät lähistön palveluiden kartoittamiseen. Lähimmän Alkon, pankkiautomaatin tai kukkakaupan sijainti on toki hyödyllistä tietoa, mutta tämäkö on mobiilibisneksen killer application?

Samoin kuin wapilta, paikannukselta odotetaan aluksi ehkä liikoja. Palvelut kuitenkin monipuolistuvat koko ajan. Lähimmän bensa-aseman asemesta voi jo nyt etsiä sen lähiseudun aseman, joka on hinnoiltaan halvin. Pian avattava palvelu puolestaan kertoo matka-ajan ja lyhimmän reitin nykysijainnista haluttuun määränpäähän.

"Lähiaikoina palvelut kehittyvät olennaisesti. Suunta on enemmän yhteisöllisyyttä ja kommunikointia korostava", arvelee Antti Vihavainen. Kavereiden paikannus saattaa siis kohta onnistua Suomessakin.

Radiolinjan paikannusasiantuntija Jarno Karjalainen puolestaan uskoo, että "lähin mikä vaan" -palveluiden sekä julkisen liikenteen aikataulu- ja reittiopastuksen lisäksi pian voidaan odottaa deittipalveluita ja paikkaan sidottuja pelejä.

Futuristisia palveluita syntyy, kun paikkatietoon liitetään esimerkiksi profilointi. "Kännykänkäyttäjä voisi määritellä parhaat bailubiisit, ja DJ saisi listan automaattisesti hänen saapuessaan ravintolaan. Listan perusteella voisi soittaa eniten toivottua musiikkia", Karjalainen visioi.

Viranomaiset jäljittävät USA:ssa

Vuonna 1996 viranomaiset huomasivat Yhdysvalloissa, että kasvava osa hätäpuheluista soitetaan kännyköillä. Päinvastoin kuin lankapuhelimia, niitä ei voinut jäljittää. Paikantaminen on kuitenkin tärkeää, koska usein hätänumeroon soittaja on loukkaantunut tai shokissa eikä pysty itse kertomaan osoitetta.

Ratkaisuksi sorvattiin määräys, jolla operaattorit velvoitettiin huolehtimaan soittajan paikantamisesta. Vuonna 2005 kaksi kolmasosaa amerikkalaisista matkapuhelimista pitää pystyä sijoittamaan kartalle vähintään sadan metrin tarkkuudella ja lopuistakin valtaosa 300 metrin tarkkuudella.

Viranomaisten päätös on jakanut mielipiteitä. Hätäpuheluiden jäljittäminen tuskin on kenenkään mielestä huono asia, mutta yksityisyydestään huolestuneet kuluttajat kysyvät, mikä estää viranomaisia käyttämästä tietoja saman tien muuhunkin seurantaan.

Tietoliikenneasiantuntija Ilkka Peräläinen sisäministeriön pelastusosastolta kertoo, ettei GSM-verkon hätäpuheluita Suomessa vielä paikanneta, mutta tulevaisuudessa kyllä. Tietosuojakysymyksiä saadaan sitä ennen puida täälläkin. Tällä hetkellä operaattorit luovuttavat paikannustietoja viranomaisille vain oikeuden päätöksellä.

Mainosmiehen unelma?

Paikannustieto on mielenkiintoista paitsi viranomaisten myös mainostajien näkökulmasta. Moni yritys varmaan haluaisi tietää, missä sen asiakkaat liikkuvat ja milloin. Toistaiseksi kaupallistaminen on kuitenkin edennyt maltillisesti.

Itäkeskuksessa oli helmikuussa kokeilu, jossa halukkaat saattoivat tilata kännykkänsä näytölle kauppakeskuksen alueella lähetettäviä mainosviestejä. Toteutus antanee esimakua tulevaisuudesta: mainoksia voi lähettää ohikulkijoille tai tietyn alueen ihmisille, jos nämä ovat siihen itse suostuneet.

"Paikantaminen ei ole edes teknisesti mahdollista ellei käyttäjä itse siihen suostu. Silloinkin paikkatieto pyyhitään heti palvelun suorittamisen jälkeen", Antti Vihavainen sanoo.

Paikannus voi myös lisätä yksityisyyttä. Tulevaisuudessa puhelimen voi opettaa paitsi varoittamaan entisestä seurustelukumppanista, myös ohjaamaan puhelut vastaajaan aina, kun se nykyinen on 50 metriä lähempänä.

Jäljityssiru vauvaan?

Ylitarkastaja Risto Heinonen tietosuojavaltuutetun toimistosta, onko mukavaa, jos teleoperaattori tietää 24 tuntia vuorokaudessa, missä olet?

"Ei se mukavalta kuulosta, että jollekin kertyy liikkumisistani tietoja, jotka ainakin periaatteessa ovat käytettävissä seurantaani. Tällaisten tietojen käyttö on tosin rajattu hyvin pieneen piiriin."

Haluaisitko että vaimosi voisi seurata olinpaikkaasi reaaliajassa?

"Asiat täytyy vaimon kanssa hoitaa siten, että tästä ei tule ongelmaa. Enemmänkin olen huolestunut siitä, että työnantajan mahdollisuudet seurata työntekijän liikkumista paranevat jatkuvasti."

Luuletko, että tulevaisuudessa voi päätyä suojelupoliisin rekistereihin liikkumalla kännykän kanssa väärissä paikoissa?

"Varmasti suojelupoliisikin on kiinnostunut uusista jäljityksen ja paikannuksen tekniikoista. Todennäköisempää ehkä on, että omat teleyhteystiedot päätyvät rikospoliisin rekistereihin, jos tuttava- tai sukulaispiiriin kuuluu huumeiden kanssa askartelevia."

Koska näemme Iso veli -yhteiskunnan, jossa vastasyntyneisiin vauvoihin asennetaan jäljityssiru?

"Yhdysvalloissa asetetaan lapsille hampaisiin jäljityslaitteita, lähinnä sieppausten varalta, samoin laitosasukeille, esimerkiksi dementikoille ja vangeille. Ihmisten jäljitys tulee yleistymään, mutta uskoisin kuitenkin, että mobiilit päätelaitteet ovat Iso veli -yhteiskunnan merkittävin jäljitysväline."

1 kommentti

täyttä paskaa

9.5.2008 09:50

Löytyihän se sieltä artikkelistakin: "Paikantaminen ei ole edes teknisesti mahdollista ellei käyttäjä itse siihen suostu."

Kuinka alas City vielä voi vajota?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi