Uskomaton nettikiista johti uskomattoman hyvään tekoon

The Oatmealin sarjakuvia varastanut nettisivusto uhkasi haastaa sarjakuvien tekijän oikeuteen. Näin syntyi kampanja BearLove Good. Cancer Bad.

Ethän haastaisi minua oikeuteen, ethän?
Ethän haastaisi minua oikeuteen, ethän?

Tiedät varmasti amerikkalaisen Matt Inmanin, joka pyörittää sivustoa nimeltä The Oatmeal. Jos nimi ei kuulosta tutulta, olet luultavasti nähnyt internetin syövereissä hänen sarjakuvateoksiaan.

Noin vuosi sitten nettisivusto FunnyJunk.com varasti kasan Inmanin sarjakuvia, joista oli poistettu myös tekijätiedot. Inman pyysi sivuston ylläpitäjää poistamaan sarjakuvansa, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Niinpä Inman kirjoitti FunnyJunkista ei-niin-mairittelevan, mutta epäilemättä totuudenmukaisen blogikirjoituksen. Tämän jälkeen FunnyJunkin ylläpitäjän asianajaja Charles Carreon lähetti Inmanille kirjeen, jossa vaadittiin oikeusjutun uhalla 20 000 dollarin korvauksia vahingontuottamuksesta. Kirje ja Inmanin vastaus ovat nähtävissä kokonaisuudessaan The Oatmealin sivulla.

Sen sijaan, että Inman olisi maksanut FunnyJunkille perättömät korvausrahat, hän päätti kerätä saman summan hyväntekeväisyyteen. Hän valitsi kohteekseen National Wildlife Federationin (karhut) ja American Cancer Societyn (syöpä). Näin syntyi operaatio BearLove Good. Cancer Bad.

Inmania ei kiinnosta selvitellä asiaa oikeudessa. Hänen toiveenaan on, että hyväntahtoisuus voittaisi idioottimaisuuden ja ahneuden. Näin ehkä tapahtuukin, sillä 20 000 dollarin tavoite ylittyi tunnin sisällä siitä, kun Inman oli julkistanut kampanjansa. 24 tunnin kuluttua lahjoituksia oli tullut yli 117 000 dollarin edestä yli 8 000 lahjoittajalta.

Tällä hetkellä Inman on kerännyt lahjoituksia hyväntekeväisyysjärjestöille yli 200 000 dollarin edestä. Kampanja on voimassa vielä noin viikon ajan.

Kun kampanja päättyy, Inmanin tarkoituksena olisi ottaa rahoista kuva ja lähettää se FunnyJunkille. Kuvan mukana hän aikoo postittaa piirroksen, jossa FunnyJunkin ylläpitäjän äitiä edustava hahmo yrittää vietellä karhua.

Uusin ja kaikista kummallisin käänne kiistassa on se, että FunnyJunkin asianajaja Carreon on haastanut sekä Inmanin että hyväntekeväisyysjärjestöt oikeuteen. Siis hyväntekeväisyysjärjestöt, joilla ei ole osaa eikä arpaa koko soppaan.

Ah, Amerikka, tuo oikeusjuttujen hämmentävä ihmemaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi